Autor Wątek: Check engine, sonda lambda, cewki.  (Przeczytany 113002 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Check engine, sonda lambda, cewki.
« Odpowiedź #165 dnia: 19 Czerwca 2017, 21:35:52 »
Może oddaj auto do naprawy komuś kto się na tym zna?

Offline Mundek69

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #166 dnia: 30 Czerwca 2017, 08:08:46 »
Ten samochód stał już po kilka dni u mechaników którzy znają się mniej lub bardziej i nawet u takich którzy pracują w Toyocie wiele lat. Każdy rozkłada ręce i mówi że ma dość tego samochodu i żeby go zabierać z placu jak najszybciej.
I co mam zrobić z tym yarisem?

Offline Meteor

• Początkujący
« Odpowiedź #167 dnia: 06 Lutego 2018, 13:20:23 »
Witam.
Czy możecie podpowiedzieć, Yaris 2009r,. 1.33 100KM, 70 000km:
od 3 miesięcy zapala się check engine, po skasowaniu błąd wraca (zazwyczaj po kilku km),
odczytywany błąd to zawsze P2196 (Układ paliwowy i dolotowy) raz niezweryfikowany, raz potwierdzony.
Na przeglądzie w Toyocie stwierdzili, że trzeba zbadac która to sonda + koszty sondy i robocizny, to jakieś 1200zł.
Czy przy tym błędzie możemy mieć 100% pewności, że jest to sonda przed katalizatorem i mogę w ciemno zamontować nową,
czy może to być jednak sonda za katalizatorem ?
Generalnie auto na biegu jałowym spada na bardzo niskie obroty (choć nie zaewsze), czasami nawet gaśnie.
Jest trochę mułowate a przy ok. 3tyś obrotów mam wrażenie, że ma chwilowy spadek mocy.
W mojej ocenie również kiepsko reaguje na gaz (nagłe wciskanie/odpuszczanie), gorzej niż Panda 1.0, z jakimś opóźnieniem i powolnie ;-)
chyba, że w Yarisie z tym silnikiem tak po prostu jest, nie jeżdżę nim na co dzień, żeby móc stwierdzić, czy tak było od początku.
Będę wdzięczny za pomoc.

« Ostatnia zmiana: 06 Lutego 2018, 13:21:57 wysłana przez Meteor »

Offline Akira

• Początkujący
« Odpowiedź #168 dnia: 13 Lutego 2018, 17:58:53 »
Witam!!!
Panowie podpinam się pod temat z pytaniem,
Ktoś poda numery referencyjne orginalnej sondy lambda tylnej do Yarka II 2006 1.0 benzyna?
Nie mogłem się doszukać w wątku.
Z góry dziękuję

Offline d3lta

• Toyot Leżący
  • *
    • instalacje elektryczne
« Odpowiedź #169 dnia: 10 Marca 2018, 18:09:58 »
ie miałem okazji sprawdzić tego osobiście niestety w obiektywnych pomiarach.
Przy wlaniu lepszego paliwa komputer dostosowuje się ale po przejechaniu dopiero ok. 500km, czyli niemalże całego baku. Dopiero po takim dystansie przyspiesza zapłon ponad poziom tego z Pb 95. Natomiast przy wlaniu gorszego paliwa opóźnienie zapłonu następuje prawie natychmiast. Są to dane pobrane przy pomocy szeroko pojętych OBD scanerów, wskazujących konkretne wartości kąta wyprzedzenia zapłonu.
Od siebie mogę jedynie dodać, że auto od zakupu 2 razy widziało paliwo 95, a reszta to tylko 98. Nie poczułem kopa związanego z laniem 98 ale przy 95 spadek mocy był delikatnie odczuwalny. Może nie tyle mocy co charakterystyki pracy, bo na 98 chętniej wchodzi na wysokie obroty i żwawiej drapie się do odcinki. Na niskich nie odczułem różnicy
Sterownik zawsze pracuje ma granicy stuku, po to właśnie żeby wykorzystać jak najwięcej energii z paliwa. Tankowanie paliwa o wyżej LO niż zalecana to podwójna strata: raz że paliwo droższe, dwa że ma niższą wartość opałową i trzeba go spalić więcej żeby uzyskać tę samą energię. Sterownik da iskrę minimalnie wcześniej, ale wtryśnie więcej paliwa. Tak że "dupohamownia" zawodzi na całej linii, gdyż moc maksymalna i krzywa momentu będzie dokładnie taka sama, a wynika to ze stopnia napełniania cylindra powietrzem i jego sprężenia.
« Ostatnia zmiana: 10 Marca 2018, 18:11:46 wysłana przez d3lta »

Offline Pio_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #170 dnia: 28 Stycznia 2020, 06:56:40 »
Wygląda na to że zosałem wykolegowany.  :thumbdown:. Kupiłem właśnie yaris 2009 1.33 z palącą się kontrolką silnika. Miało być "wymienisz sondę lambda za 3 stówy". Czuję że tak nie będzie. Trzeba było się zainteresować poważniej tematem, a nie wierzyć na słowo.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #171 dnia: 28 Stycznia 2020, 15:46:53 »
Sprzedaż widzę w stylu:
- Dlaczego klima nie działą
- trzeba tylko drucik pod maseczką podłączyc i bedzie lalunia.

Offline Pio_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #172 dnia: 28 Stycznia 2020, 16:33:03 »
Czy może jesteś Sebastian - "mech z toyoty" i pracujesz we Wrocławiu? Bo ja mnieszkam niedaleko i podjechałbym do was na diagnozę oraz naprawę. Wnioskuję po poście w innym wątku. A auto i tak bym kupił posiadając obecną wiedzę.
« Ostatnia zmiana: 28 Stycznia 2020, 16:51:39 wysłana przez Pio_ »

Offline wapniak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #173 dnia: 29 Stycznia 2020, 18:42:12 »

Czy możecie podpowiedzieć, Yaris 2009r,. 1.33 100KM, 70 000km:
od 3 miesięcy zapala się check engine, po skasowaniu błąd wraca (zazwyczaj po kilku km),
odczytywany błąd to zawsze P2196 (Układ paliwowy i dolotowy) raz niezweryfikowany, raz potwierdzony.
Na przeglądzie w Toyocie stwierdzili, że trzeba zbadac która to sonda + koszty sondy i robocizny, to jakieś 1200zł.
Czy przy tym błędzie możemy mieć 100% pewności, że jest to sonda przed katalizatorem i mogę w ciemno zamontować nową,

U mnie pomogło

Czy może jesteś Sebastian - "mech z toyoty" i pracujesz we Wrocławiu?

Raczej i na pewno nie, a dowiesz się co robi i kim jest jak otworzysz link pod postem :D

Kupiłem właśnie yaris 2009 1.33 z palącą się kontrolką silnika. Miało być "wymienisz sondę lambda za 3 stówy"

Witaj w klubie. Napisz o jakiej sondzie mowa i jaki nr błędu ci wywala. Bo ja walczę już miesiąc z checkiem. Może inaczej, walka się dopiero zaczyna. Błąd P0138- za wysokie napięcie. Jak na razie jestem po wymianie sondy za katem i nie pomogło. Dalej, co jakiś czas podłączam elm i kasuje błąd w nadziei, że wszystko wróciło do normy, a wszystkiemu winne było złej jakości paliwo   :cry:. Czytam to tu, to tam, oglądam filmiki mając nadzieję, że znajdę złoty środek na moją dolegliwość.
Dziś byłem na stacji diagnostycznej i sprawdziłem normy emisji spalin i tak:
CO mam 0,4-0,6, a powinno być 0,3
HC mam 150, a powinno być 100
Lambda wynosi 0,989 powinno 1
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2020, 18:53:54 wysłana przez wapniak »

Offline wapniak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #174 dnia: 02 Lutego 2020, 20:34:23 »
No i po problemie  <taniec> <taniec> <taniec>

Offline Pio_

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #175 dnia: 03 Lutego 2020, 06:09:44 »
Co było ?

Offline wapniak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #176 dnia: 03 Lutego 2020, 22:44:41 »
Nie wiem, sprzedałem samochód. Klient wziął, nie pytał  :song: :song:

A tak na poważnie, to samochód owszem sprzedany, ale zanim doszło do transakcji to byłem u swojego mechanika, nie mylić z mechatronikiem. Wysłał mnie do specjalisty, gdzie samochód przeszedł konkretne badania. M. in. korekty długo lub krótko terminowe oraz napięcia na sondach i może coś więcej, nie wiem. Po 15 minutach diagnoza brzmi, do wymiany AFR, czyli sonda przed katem. Wróciłem do domu i zamówiłem część. Międzyczasie znalazł się kupiec, wziął samochód z błędem, oczywiście był poinformowany o zakupie nowej części i że jak przyjdzie to trzeba to wymienić oraz ma dać znać, czy to było to. Sonda ma przyjść do środy. Tak więc wszystko się okaże w tym tygodniu.

To będzie mój przedostatni post na grupie, bo od nowego tygodnia zmieniam dealera, ale o tym później...............

Offline wapniak

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #177 dnia: 06 Lutego 2020, 10:07:50 »
Co było ?
Wysłał mnie do specjalisty, gdzie samochód przeszedł konkretne badania. M. in. korekty długo lub krótko terminowe oraz napięcia na sondach i może coś więcej, nie wiem. Po 15 minutach diagnoza brzmi, do wymiany AFR, czyli sonda przed katem.

No i specjalista się nie pomylił. AFR wymieniony i problem znikł, niepotrzebnie walczyłem z sondą za katem. Teraz nowy właściciel ma 2 nowe sondy  :good: :good:
Czyli podsumowując, w moim przypadku za błąd P0138 " wysokie napięcie" na sondzie nr 2 odpowiadała sonda nr 1 tyle w temacie.

A teraz chciałbym się pożegnać, bo o Toyotach wiem niewiele, wie=ęc już się Wam nie przydam. Przenoszę się na inne forum, bo będę właścicielem nowej Dacii Logan MCV wersja Techroad z silniczkiem TCe90

Offline Laucyfer

• Początkujący
  • Samochód:: Toyota Yaris
« Odpowiedź #178 dnia: 13 Listopada 2025, 18:00:59 »
Ja tylko w kwestii formalnej. U mnie też check engine nie dawał mi spokoju. Komputer pokazywał ten sam błąd. Wymiana sondy za katalizatorem. I wciąż nic nie pomagało. Więc przeszukałem to forum, znalazłem podobny przypadek jak mój i po prosiłem w warsztacie o wymianę pierwszej sondy. Nie chcę zapeszać, ale mija właśnie tydzień i na szczęście ten cholerny check engine nie świeci się.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl