Autor Wątek: yaris verso 1.3 wysokie wolne obroty  (Przeczytany 20598 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
Odp: yaris verso 1.3 wysokie wolne obroty
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Października 2012, 13:18:05 »
IDEA:
http://www.toyotagtturbo.com/forums/showthread.php?58177-Idle-Control-Valve-Removal-and-cleaning-*

zawór isc to taki metalowy korpus właśnie z 2 rurkami, już nie mówię żebyś wymienił na nowy, bo to duży koszt i 100% pewności nie masz, ale jak najbardziej wykręcić na zdjętej klemie ujemnej i wyczyścić tak by wirnik się kręcił bez oporów od syfu

sprawdź też przy okazji termostat czy nie świruje przypadkiem
sprawdź czy przepustnica się domyka prawidłowo i czy masz linkę ok

na koniec ponawiam pytanie czym był przepływomierz czyszczony

wszystko dokładnie i na zdjętej klemie z aku, a nie 100 srok za ogon i że nie działa
zawsze przejechać się na 3 biegu agresywniej po takim zabiegu większym
Cytuj (zaznaczone)
dynamicznie na 3 biegu rozpedzajac do 5500 i hamujac silnikiem do 2000 przez jakies 2-3 km
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2012, 13:27:14 wysłana przez paba »
TIIDA '09

waldib12

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Października 2012, 17:18:42 »
dzięki za poprowadzenie tylko jest mały problem, śruby trzymające ten metalowy korpus nie chcą się odkręcić, są tak miękkie , że momentalnie się wyrobiły i mam dylemat czy je obciąć, boję się , że nie będzie można usunąć pozostałego gwintu i przepustnica do wywalenia.przepływomierz czyszczony ale jeszcze spróbuje przegonić go  tak jak napisałeś może dojdzie do siebie skoro po przegazowaniu obroty w miarę znormalniały.dzięki za fatygę.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Października 2012, 17:51:59 »
dzięki za poprowadzenie tylko jest mały problem, śruby trzymające ten metalowy korpus nie chcą się odkręcić, są tak miękkie , że momentalnie się wyrobiły i mam dylemat czy je obciąć, boję się , że nie będzie można usunąć pozostałego gwintu i przepustnica do wywalenia.przepływomierz czyszczony ale jeszcze spróbuje przegonić go  tak jak napisałeś może dojdzie do siebie skoro po przegazowaniu obroty w miarę znormalniały.dzięki za fatygę.
moim zdaniem problem ciągle tkwi w icv
TIIDA '09

waldib12

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Października 2012, 18:33:07 »
zgadzam się z tobą też tak mi się wydaje, no właśnie chodzi mi o dkręcenie czujnika wolnych obrotów

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Października 2012, 18:37:27 »
sprawdź też czy nikt specjalnie nie ruszał tzw. śruby zderzakowej, to jest taki zawór pod (obok) złącza elektrycznego (wtyczki)
ten ICV - tam chyba gwiazdki są, z tego powodu wyrobiłeś śruby?

---
ładnie pokiereszowane, może malutkim nasadowym odkręcić?
TIIDA '09

waldib12

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Października 2012, 18:41:19 »
jeśli chodzi ci o ten plastikowy korek z rowkiem na śrubokręt to nie, przyznam sie że ja próbowałem ją ruszyć ale nie drgnęła więc ją nie od tej pory nie dotykałem.

waldib12

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Października 2012, 18:55:39 »
też myślałem o nasadowym ale trzeba by było opiłować śrubę na pięciokąt ale nie ma możliwości podejścia z pilnikiem z wszystkich stron.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Października 2012, 19:00:58 »
no to co albo tego nie ruszasz, albo chyba pozostaje ci najmniejsze możliwe wiertło do metalu :-)

wyślij też może link do tego tematu marcinm na priva, on jest bardzo ogarnięty w te klocki i może coś bardziej poradzi
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2012, 19:03:10 wysłana przez paba »
TIIDA '09

waldib12

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Października 2012, 19:07:30 »
no tak, skoro mam to wyczyścić jak należy to chyba jednak wiertło, bo po co mi taka przepustnica z zawieszającym się icv.na razie wielkie dzięki jeśli uda mi się to odkręcić i wyczyścić to zamieszczę relacje fotograficzną dla potomnych.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Października 2012, 19:09:44 »
no tak, skoro mam to wyczyścić jak należy to chyba jednak wiertło, bo po co mi taka przepustnica z zawieszającym się icv.na razie wielkie dzięki jeśli uda mi się to odkręcić i wyczyścić to zamieszczę relacje fotograficzną dla potomnych.

dobre wiertła i dobrze nacentruj, czasem idzie tak ładnie to zrobić, że gwintu nie uszkodzisz prawie :)
u siebie miałem zajebistą praktykę w yarisce przy większych rozmiarach, ale i jak rozbierałem laptopa gdzie rozmiary są jeszcze mniejsze niż tu - tam to była dopiero rozkmina

« Ostatnia zmiana: 23 Października 2012, 19:20:27 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Października 2012, 21:17:14 »
jak chcesz sprawdzic czy isc jest sprawny to po prostu wsadz palec w przepustnice na pracujacym silniku i zatkaj dziurke od isc. jak sporo przygasnie to mozna sie domyslac ze isc jest za bardzo otwarty, jak dalej beda za wysokie obroty to nalezy podejzewac zle ustawienie przepustnicy (zderzak lub linka)

Jesli juz wyjmiesz isc to latwo go sprawdzic bo po podaniu napiecia skacze od min do max - taki maly tescik.

waldib12

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Października 2012, 07:33:21 »
i tak na koniec problem obrotow rozwiązał się (odpięcie aku na ponad 15 min.,kilkukrotne przegazowanie na wolnych obrotach po czerwone pole) a wyżej przedstawioną przepustnicę jednak będę próbował rozbebeszyć za pomocą wierteł, tak więc wielkie dzięki panowie za pomoc i zainteresowanie moim problemem. :good:

Offline Mateusz84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Października 2012, 23:03:01 »
te śruby z isc zawsze są problematyczne... niestety.

Tutaj na opisie gość też miał problemy i zobacz czego użył: http://www.autocentrum.pl/awc/dzienniki-pokladowe/toyota-carina/czyszczenie-zaworu-isc-i-przepustnicy-15032/ - świetne narzędzie, ram miałem okazje korzystać, ale za chwiny ludowe nie pamiętam jak to się nazywa.

Akurat w moim wypadku poradziłem sobie przy uzyciu wkrętaka udarowego - ojciec miał pod ręką. Wszystkie cztery śruby poszły bez problemu. Działa to tak, że zamiast kręcić to uderzas młotkiem i pod wpływem tego przesuwa Ci się końcówka.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Października 2012, 23:19:30 »
wykrętak zapewne

ja ucząc się przy ojcu i z dobrymi wiertłami do metalu Bety i punktakiem Stanleya nauczyłem się tak elegancko wiercić, że często nawet nie muszę nagwintowywać :)
TIIDA '09

Offline Mateusz84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Października 2012, 00:41:51 »
dobre narzędzia w tym wypadku to chyba więcej niż połowa sukcesu :)

Ile ja się wierteł nałamałem i nawykrzywiałem....

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl