Autor Wątek: dziwne odgłosy przy kołach  (Przeczytany 38472 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gonia77

• Gość
dziwne odg³osy przy ko³ach
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Lutego 2005, 20:13:06 »
Oks - czyli jeżdżą dopóki będzie działaź i postaram sie to sprawdzić (choć moja znajomość tego co jest czym pod maską mojej tojki :) ) jest średnia. W każdym bądź razie dzięki za podpowiedź
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2006, 18:54:29 wysłana przez Radex E9 »

gonia77

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Kwietnia 2005, 19:44:13 »
Nie wiem czy ktoś jeszcze czyta ten temat, ale po ustaleniu, że to jednak ABS pojawił się inny problem.
Jestem ciekawa czy wasze rolki też tak się zachowują, bo moja na najmniejszej nierówności przy hamowaniu uruchamia ABS, co staje się dość kłopotliwe (droga hamowania wzrasta drastycznie). Ostatnio "dzięki" ABS-owi wyjechałam prawie na środek skrzyżowania - czy kwalifikuje się to do serwisu czy tylko "ten typ tak ma"  :?:
Bardzo proszą o podpowiedź, bo hamulce w rolce spędzają mi sen z oczu (niestety mimo mojej sympatii do rolki - muszę z przykrością stwierdzić, ale nie umywają się do tych, które miałam w renault...)
 :(
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2006, 18:58:12 wysłana przez Radex E9 »

gonia77

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Kwietnia 2005, 07:15:55 »
Cytat: Bartek72
Oczywiscie, ze zaden typ tak nie ma. Kwalifikuje sie to w do serwisu w tempie natychmiastowym. I nie daj sobie wcisnac, ze tak ma byc.

No to już za późno - byłam wczoraj i wyciągnęłąm nawet jednego takiego srwisanta na przejażdżkę, ale niestety (jak na złość) wtedy ABS nie szalał (niestety złośliwość rzeczy martwych...) w związku z tym zostałam odesłana do domu z zapewnieniem, że jeśli znów sięcoś takiego zdarzy to wtedy oni siętym zajmą.
No więc jadędziś do Opola i liczęna to, że jakoś w jednym kawałku wrócę :?

ToyMan

• Gość
Re: dziwne odg³osy przy ko³ach
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Czerwca 2005, 08:41:23 »
Cytat: gonia77
Witam,
Mam problem - zawsze kiedy ruszam po dłuższym postoju słyszędziwny metaliczny "klank" gdzieś przy kołach. W ASO stwierdzili, że pewnie zostawiam samochód na ręcznym i dlatego tak siędzieje, ale nie zostawiam !!
Wydaje sięjakby coś haczyło przy skręcie kół. Być może rzeczywiście sięczepiam, ale denerwuje mnie ten odgłos :(

Z góry prrzepraszam jeśli mój problem jest błahostką  :)
Pozdrawiam

Jeżdżęod kilku dni nową Corolką 1,6 Sedan Sol.
Uszy moje słyszą metaliczny dźwięk - jakby tarcie blach - wyraźnie od strony tylnych kół.
Występuje to przy ruszaniu po uprzednio zaciągniętym hamulcu ręcznym i zwolnieniu go - szczególnie rano po całej nocy w garażu.
Mam nawyk używania hamulca ręcznego nawet jak stojępod światłami.
Stwierdziłem że w mojej Corolce hamulec ręczny bierze bardzo mocno. Objawia sie to tak: samochód toczy siępowoli, zaciągam ręczny, jeden ząbek, drugi ząbek i samochód stoi w miejscu. Nigdy z żadnym samochodzie tak nie miałem, a ten jest siódmy z kolei w tym druga Toyota.

Kroket

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Czerwca 2005, 09:01:49 »
Cytat: Sanctrum
A może to pompa od ABS'u - na zimno po jakiś kilku metrach po ruszeniu pompa testuje zaworki - podobno już po 2000km przebiegu zaczyna ją słychać - ale tylko na zimno.

Piszesz o takim zgrzytnieciu podczas ruszania? To by mi sie cos wyjasnilo...
A co do dzwiekow przy przednich kolach: kilka razy po dluzszej i szybszej trasie, przy maksymalnym skreceniu kol w czasie manewrowania, uslyszalem cos-jakby-tarcie. Ktos wie co TO moze byc? :)

ToyMan

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Czerwca 2005, 10:07:36 »
Cytat: Kroket
Piszesz o takim zgrzytnieciu podczas ruszania? To by mi sie cos wyjasnilo...

Tak. Dokładnie tak, z tym że to wg mnie raczej obcieranie niż zgrzytnięcie.
Dźwięk powiedziałbym metaliczny i znikający.
Podziel sięswoimi spostrzeżeniami.

JaryÂś

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Czerwca 2005, 10:18:57 »
ja mam taki sam problem jak gonia na poczatku...z tym ze dzwięk okresił bym jako nie metaliczny a obcierki jakies..mi sie kojarzy ze obcierajaca opona o nadkole..ale slychac ze potem cos przeskakuje i mi kojarzy sie to z ABS. dzwiek wystepuje tylko po dluzszym postoju na przednich kolach. wnerwia mnie to...ale nie chce mi sie grzac do aso bo nie mam narazie czasu..  :asmiliecry

Kroket

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Czerwca 2005, 12:37:31 »
Cytat: ToyMan
Tak. Dokładnie tak, z tym że to wg mnie raczej obcieranie niż zgrzytniecie.
Dźwięk powiedziałbym metaliczny i znikający. Podziel się swoimi spostrzeżeniami.
Kozetka mode: a wiec jest tak, ze jak zapale, wycofam 10m, wrzucę jedynkę i rusze z miejsca, to słychać takie "mmhu!". Tylko raz i tylko rano.
Natomiast obcieranie (takie wypisz-wymaluj opona o nadkole), to było właśnie po dłuższej jeździe i przy mocno skręconych kolach (prędkości parkingowe).
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2006, 19:02:24 wysłana przez Radex E9 »

[Kuba]

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Czerwca 2005, 13:08:27 »
Cytat: Kroket
Kozetka mode: a wiec jest tak, ze jak zapale, wycofam 10m, wrzuce jedynke i rusze z miejsca, to slychac takie "mmhu!". Tylko raz i tylko rano.

A to 'mmhu' to nie przypadkiem pompa wspomagania?
W E11 mozna zaobserwowc podobna sytuacje.

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Czerwca 2005, 14:29:43 »
A mnie to bardziej wygląda na nie cofający się cylinderek hamulca. Gonia podjedzie pod dom zahamuje i cylinderek zostaje w tej pozycji, a rano jak ruszy to zaraz odpuści.
Goniu jak podjedziesz pod dom to postaraj się się po zahamowaniu podjechać jeszcze kawałeczek, ale tak zeby rollcia zatrzymała się sama bez używania hamulca i wtedy rano sprawdź czy ww dzwięk też wystąpił.  :tonguepop
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2006, 19:03:53 wysłana przez Radex E9 »

gonia77

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Czerwca 2005, 15:31:43 »
Dzieki Toyo  :D wyprobuje to dzisiaj wieczorem
pozdr

ToyMan

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 01 Lipca 2005, 13:00:27 »
Cytat: gonia77
Tak podobno ma każda rollcia, wiec nie martwcie się :D Jezdze juz z tym ponad 20 k i nic procz tych dzwiekow sie nie dzieje...
Pozdr

Własnie wróciłem z serwisu. Autko ma tydzień i 500 km.
Poruszyłem problem tych dźwieków.
Zrobiliśmy doświadczenia:
- ruszanie po postoju z zaciągnietym hamulcem ręcznym
- ruszanie po postoju bez zaciągnietego hamulca recznego
Okazało się(zgodnie z uprzednio udzielonymi wyjaśnieniami), że hamulec ręczny nie ma nic do rzeczy.
Natomiast wg Panów z Serwisu jest to normalny objaw związany z testowaniem układu hamulcowego  i takie "mruuuum" przy ruszaniu to normalny objaw. Dżwięk ten po chwili ustępuje.
TEN TYP TAK MA.

JaryÂś

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 01 Lipca 2005, 14:03:13 »
ja pierdykam uwielbiam te ich genialne wytlumaczenia..w innym aso by podali inna przyczyne pewnie i dodali ten typ tak ma...nie zapomne jak mi powiedziele w yarisie ten typ tak ma przy glosnym rozruchu az im sie glupi zrobilo jak lancuch rozrzadu musieli potem wymieniac bo sie rozciagnal..no coz ASo..Ten typ tak ma :wink:

gonia77

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Lipca 2005, 14:04:41 »
Cytat: ToyMan
TEN TYP TAK MA.

dokladnie to samo wyzej napisalam  :wink:

Toyo69

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 03 Lipca 2005, 10:02:50 »
Goniu i co stwierdziłaś lub stwierdzili w ASO bom ciekaw :wink:  :wink: