Autor Wątek: dziwne odgłosy przy kołach  (Przeczytany 38498 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
dziwne odg³osy przy ko³ach
« Odpowiedź #30 dnia: 03 Lipca 2005, 10:05:32 »
Ja wiem co to jest.
Wzor na obwod kola to 2*pi*r , a 'pi' to jest 3 z malym hakiem i to ten hak tak stuka ;)
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

gonia77

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 03 Lipca 2005, 12:55:38 »
Cytat: Toyo69
Goniu i co stwierdziłaś lub stwierdzili w ASO bom ciekaw  

Powiem tak - te odgłosy pojawiaja sie (przynajmniej u mnie) tylko po tym, jak wczesniej byl wrzucony wsteczny. A co do ASO - to przynajmniej to moje udaje, ze nic nie slyszy  :wink: wiec juz przestalam to zglaszac.

goncjusz

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 04 Lipca 2005, 01:56:02 »
U mnie jest to samo (dziwny odgłos pojawiający się po ruszeniu auta po długim postoju - odczuwam to także minimalnie na pedale od gazu), od początku (od kwietnia b.r.) kiedy jeżdzą  nową E12 1.6 SOL... też mnie to wkurzało ale się już przyzwyczaiłem, wydawało mi się że ma to jakiś związek właśnie z ABS-em lub VSC + TRC + BA  ale to tylko były moje domysły, gdyż tak naprawdę nawet do końca nie wiem czemu służą te 3 ostatnie wymienione "systemy"...

Jestem ciekaw czy ktoś w końcu dojdzie do tego, czy na pewno "ten typ tak ma" czy przypadkiem coś jest jednak nie tak? Ciekaw jestem czy we wszystkich E12 tak jest czy tylko w tych wyprodukowanych od 2004 włącznie? A może te bez VSC + TRC + BA nie mają takich objawów? Dajcie znać!

Swoją drogą panom w ASO bym do końca nie ufał, gdyż jak ktoś już wcześniej słusznie zauważył, oni zawsze jak widzą skomplikowany dla nich problem, to rzucają to magiczne hasło, o czym zresztą całkiem niedawno przekonałem się na własnej skórze...

POZDROWIENIA!!!
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2006, 19:08:49 wysłana przez Radex E9 »

ToyMan

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 04 Lipca 2005, 09:10:50 »
Przejechałem pierwszy tysiączek - 1,6 SOL.
Dźwięki z okolic tylnych kół występują zawsze po ruszaniu po odpaleniu silnika.
Ponadto słyszę:
- jakieś delikatne "szuruburu" z okolic schowka przed pasażerem z przodu. Ten dźwięk pojawia się bardzo rzadko i wydaje mi się, że związany jest z układem automatycznej klimy
- po wyłączeniu rozgrzanego silnika za jakiś czas słychać coś jakby rozłączanie się jakichś mechanizmów. Podobne dźwięki - jakby włączanie i wyłączanie się czegoś - słychać po odpaleniu zimnego silnika i jego pracy na biegu jałowym

Chyba dam sobie spokój z tym nasłuchiwaniem.
Poza tym jedzie się bardzo fajnie.
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2006, 19:10:47 wysłana przez Radex E9 »

gonia77

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 04 Lipca 2005, 17:00:55 »
Cytat: ToyMan
Chyba dam sobie spokój z tym nasłuchiwaniem.
Poza tym jedzie się bardzo fajnie.

Dokładnie  :D ,a VSC, TRC i BA nie maja tu nic wspólnego, bo to systemu stabilizacji toru jazdy, system kontroli trakcji i wspomaganie naglego hamowania (to tak apropos...) - gdzieś już o tym było dokładniej na forum

I jeszcze sorki za OT - ale to juz przy okazji. Ostatnio zaczęło cos mi "strzelać/stukać" (nie wiem jak to nazwać) przy kręceniu kierownicy (tak jakby strzelały stawy staruszkowi, co chce zrobić przysiad). Nie pamiętam żeby wcześniej tez tak sie działo  :?: Kojarzycie taki objaw?
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2006, 19:12:38 wysłana przez Radex E9 »

Adzia

• Gość
Odp: dziwne odgłosy przy kołach
« Odpowiedź #35 dnia: 14 Listopada 2006, 01:07:52 »
Te odgłosy to nic innego jak skorodowana tarcz hamulcowa po nocy i lekko zatarte zaciski albo klocki jak się pojeździ po tarcze się oczyszczą a klocek cofnie i jest spokój, ale czasami przy manewrach zacisk się lekko skręci i też coś będzie słychać. Toyota ma twarde klocki dla tego je często wymieniamy, i tak hałasują. Ja mam  taki odgłos przy każdym hamowaniu i na dodatek czuję w kierownicy bicie koła a przy 120 km/h to lepiej nie hamować, ciężko utrzymać kierownicę. ASO na to że ten typ tak ma, bo musiałem wjechać z rozgrzanymi tarczami w kałużę i jakaś tarcz się rozhartowała miejscowo (napęczniała).
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2006, 17:43:10 wysłana przez Radex E9 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl