Autor Wątek: Wspomaganie kierownicy  (Przeczytany 6409 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Trzaska

• Gość
Wspomaganie kierownicy
« dnia: 11 Października 2012, 18:02:12 »
Tuż po upływie terminu gwarancji zaczęło mi szwankować wspomaganie kierownicy. Raz działało, a raz nie, w końcu wysiadło całkowicie. Ponieważ moduł sterowania kosztuje ok. 2500 zł. zdecydowałem się podjechać do obcego serwisu. Naprawili za 350 zł. pomogło na 3 miesiące, potem znowu wysiadło. Najdziwniejsze, że usterka sama się naprawiła (na jakiś czas) po podłączeniu świateł dziennych. Teraz znów nie działa. Miał ktoś z was podobne problemy? Proszę o pomoc.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
Odp: Wspomaganie kierownicy
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Października 2012, 06:53:42 »
Najdziwniejsze, że usterka sama się naprawiła (na jakiś czas) po podłączeniu świateł dziennych.
bardzo dziwne

domel90

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Kwietnia 2013, 22:57:26 »
Moja matula miała to samo ale na szczęście jeszcze na gwarancji naprawili.

Offline kaliope

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Stycznia 2016, 00:27:56 »
W trojaczkach padają sterowniki wspomagania. Dość częsta awaria. Nie trzeba wymieniać od razu sterownika za grube pieniądzę tylko wymienić 2 przekaźniki w środku sterownika. Ciężko je kupić, ale jak się ktoś postara to spokojnie je znjadzie w necie. Koszt około 70-80zł za dwa przekaźniki . Model przekaźników: OMRON G8QE-1A

Ja  kupiłem tutaj: http://pl.farnell.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=15001&langId=-22&urlRequestType=Base&partNumber=2395962&storeId=10170

Także wyciągamy sterownik, wymieniamy dwa przekaźniki i autko śmiga. Żeby wymontować sterownik trzeba niestety rozebrać deskę. Same przekaźniki są ciężkie do wlutowania dla amatora bo to precyzyjna robota na płytce elektronicznej.

« Ostatnia zmiana: 06 Stycznia 2016, 00:30:00 wysłana przez kaliope »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl