Autor Wątek: Naprawa przedniej szyby  (Przeczytany 21763 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Trzaska

• Gość
Naprawa przedniej szyby
« dnia: 11 Października 2012, 18:15:31 »
Jazda za tirem skończyła się uderzeniem czegoś w przednią szybę. Pojawił się odprysk wielkości 1 zł. Sąsiad "złota rączka" nie radzi kombinować nic samemu, tylko oddać to do profesjonalnego serwisu, zwłaszcza że zima za pasem. Zacząłem szperać w necie i natrafiłem m.in na f-mę NordGlass, która twierdzi, że wykona to od ręki (bez zostawiania samochodu), a nawet może dojechać do klienta. Miał ktoś już jakieś doświadczenia na tym polu?

Offline eddie

• Toyot Spamer
Odp: Naprawa przedniej szyby
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Października 2012, 18:31:03 »
Koszt w Wawie 80-120 zł, ale przy tak dużum odprysku zainwestowałbym w nową szybkę
      "Ty się nie wpier****j, bo nie wiesz gdzie barykada jest"

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Października 2012, 19:20:01 »
W serwisie NordGlass mają profesjonalny sprzęt i dają gwarancję na uzupełniania odprysków :good:
Na swojej stronie mają poradnik w jakich sytuacjach wymieniasz a w jakich naprawiasz szybę.

http://www.nordglass.pl/pl,page,naprawa-czy-wymiana.html

www.FotoSzopa.pl

Offline SZYMON14

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Października 2012, 19:51:17 »
Czemu nie spisałeś numerów i nie zgłosiłeś szkody?

Yaris 1.3 2005 r., Auris 1.6 2010 r., Auris 1.3 2012 r.

Offline arkmart

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Października 2012, 20:49:58 »
...natrafiłem m.in na f-mę NordGlass, która twierdzi, że wykona to od ręki (bez zostawiania samochodu), ...

Miałem z nimi do czynienia przy Corolli, umówiłem się telefonicznie, przyjęli mnie praktycznie co do minuty tak jak byłem umówiony, w pół godziny szyba była naprawiona, właściwie bez śladu (ale odprysk był jednak nieco mniejszy niż piszesz). Zdążyłem jeszcze nawet do pracy się nie spóźnić  :good:
"With Oden on our side..."

Trzaska

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Października 2012, 20:57:15 »
re: Szymon14

Czy zgłoszenie coś by dało? Może gdybym miał kamerę rejestrująca drogę (podobno są takie)? Żeby coś uwiarygodnić trzeba mieć jakiś dowód, a tu tylko słowo przeciwko słowu.
Przy okazji mam pytanie dodatkowe. Czytałem, że w serwisie nakładają na szybę tzw. nanopowłokę. Ma ktoś jakąś opinię na ten temat?javascript:void(0);

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Października 2012, 21:28:30 »

Czy zgłoszenie coś by dało? Może gdybym miał kamerę rejestrująca drogę (podobno są takie)? Żeby coś uwiarygodnić trzeba mieć jakiś dowód, a tu tylko słowo przeciwko słowu.
Przy okazji mam pytanie dodatkowe. Czytałem, że w serwisie nakładają na szybę tzw. nanopowłokę. Ma ktoś jakąś opinię na ten temat?javascript:void(0);
Dało by.
Kiedyś jechałem za Tir-em i na szybe spadła bryła lodu.Zadzwoniłem na policję i kilka kilometrów dalej drapneli gościa.

Offline Filu

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Października 2012, 21:30:09 »
Rob ja dostałem dzwona kamieniem w szybę i nie ścigałem gościa bo się wtedy cholernie spieszyłem  :thumbdown:

www.FotoSzopa.pl

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Października 2012, 21:33:08 »
W moim przypadku szyba pękła po całej jej szerokości a ,że służbówka to za wymianę musiał bym zapłacić z własnej kieszeni.
To jest właśnie lipa jak się człowiek śpieszy i nie ma czasu na ściganie,zgłaszanie itp  :thumbdown:

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Października 2012, 21:39:24 »

Dało by.
Kiedyś jechałem za Tir-em i na szybe spadła bryła lodu.Zadzwoniłem na policję i kilka kilometrów dalej drapneli gościa.
Mi się wydaje że nic by nie dało. W Twoim przypadku Rob samochód klienta był oblodzony i zagrażał bezpieczeństwu na drodze, a tu lecący kamień spod samochodu, którego kierowca nie ma żadnego wpływu na to co mu spod kół leci jest niewinny... Imho drugą sprawą jest fakt czy przypadkiem jezdnia nie powinna być czysta (np. po budowie dróg remoncie nawierzchni itp.)
Obi

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Października 2012, 21:43:48 »
No w sumie masz rację.
Muszę jak najszybciej zmienić pracę bo stres i chora atmosfera siada mi na banie chyba  <zalamka>

Trzaska

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Października 2012, 21:51:45 »

Dało by.
Mi się wydaje że nic by nie dało. W Twoim przypadku Rob samochód klienta był oblodzony i zagrażał bezpieczeństwu na drodze, a tu lecący kamień spod samochodu, którego kierowca nie ma żadnego wpływu na to co mu spod kół leci jest niewinny... Imho drugą sprawą jest fakt czy przypadkiem jezdnia nie powinna być czysta (np. po budowie dróg remoncie nawierzchni itp.)
Mnie też się wydaje, że większą szansę powodzenia miało by roszczenie w stosunku do właściciela drogi niż kierowcy tira. Wiem, że jak szwagier wpadł w jakiś dołek i uszkodził auto, to coś mu tam wypłacili.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 11 Października 2012, 21:56:30 »
Wydaje mi się, że najlepiej ubezpieczyć szyby, niektóre TU dają taką opcję.

Trzaska

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 11 Października 2012, 22:00:05 »
Koszt w Wawie 80-120 zł, ale przy tak dużum odprysku zainwestowałbym w nową szybkę
Czytałem gdzieś, ze serwisy naprawiają odpryski do wielkości monety 5-złotowej. Jednak wymiana szyby to wydatek ciut większy i jeśli nie ma bezwzględnej potrzeby to po co szastać kasą.

Offline Filu

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Października 2012, 22:20:26 »

www.FotoSzopa.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl