Autor Wątek: kierownica wielofunkcyjna  (Przeczytany 32014 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Maverick

• Toyot Leżący
  • *
kierownica wielofunkcyjna
« dnia: 15 Października 2012, 17:01:01 »
Witam wszystkich forumowiczów!
Mam pytanie, być może ktoś zetknął się z podobnym problemem. Mam zainstalowaną fabryczne radio-nawigację TNS510. Na kierownicy mam tylko jeden przycisk "DISP" służący do przełączania informacji z komputera. Chciałbym zainstalować przyciski służące do sterowania TNS510. Czy konieczna będzie wymiana całej kierownicy, czy może wystarczy wymienić zaślepki na kierownicy na takie z przyciskami?
Montaż w Aurisie 2010 1.4 D-4D

Offline kafara1

• Toyot Zmotoryzowany
    • Pogwarancyjna naprawa i konserwacja okien marki SCHUCO
Odp: kierownica wielofunkcyjna
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Października 2012, 17:55:45 »
tu jest zbliżony temat odnośnie Verso:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,28485.0.html

tom

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Października 2012, 20:24:22 »
Witam wszystkich forumowiczów!
Mam pytanie, być może ktoś zetknął się z podobnym problemem. Mam zainstalowaną fabryczne radio-nawigację TNS510. Na kierownicy mam tylko jeden przycisk "DISP" służący do przełączania informacji z komputera. Chciałbym zainstalować przyciski służące do sterowania TNS510. Czy konieczna będzie wymiana całej kierownicy, czy może wystarczy wymienić zaślepki na kierownicy na takie z przyciskami?
Montaż w Aurisie 2010 1.4 D-4D

jedno i drugie da rade, ale taniej wyjdzie znalezc wielofunkcyjną z rozbitka na allegro, takie przelaczniki do obslugi telefonu i navi kosztują w ASO z 700zl

tu masz plug and play, sciagasz poduszke odkrecasz kiere, wkrecasz druga zakladasz poduszke i gra. czas montazu ok 3 minuty

http://allegro.pl/kierownica-toyota-auris-2011-lift-i2712336356.html

Offline Maverick

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Października 2012, 19:04:24 »
Próbowałem dziś wymienić same przyciski na kierownicy. Dla bezpieczeństwa odłączyłem akumulator. Niestety po wymianie i ponownym uruchomieniu navi pokazuje komunikat "A program cannot be read please consult dealer" i nie uruchamia się. Czy ktoś ma na to sposób oprócz oczywiście wizyty w serwisie? Dodam, że sterowanie komputerem działa na nowo założonej multifunkcji.

Offline Maverick

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Października 2012, 19:53:12 »
Znalazłem już rozwiązanie problemu na zagranicznych forach. Okazuje się, że po odłączeniu akumulatora kasuje się oprogramowanie navi. Aby go przywrócić należy włożyć oryginalną mapę na nośniku DVD lub SD. Wtedy podczas pierwszego uruchomienia oprogramowanie zostanie pobrane i navi się uruchomi. Sprawdziłem i działa. Multifunkcja również działa jak należy.
Oprócz tego dodam, że próbowałem podłączyć manetkę tempomatu w celu sprawdzenia czy w tym modelu uda się go zainstalować. Niestety po przekręceniu stacyjki i naciśnięciu przycisku na tempomacie nie zapala się lampka kontrolna. Czytałem, że być może musi być uruchomiony silnik. Żeby właściwie umieścić manetkę wraz z tylną obudową kierownicy muszę zdjąć całą kierownicę, co się wiąże z rozłączeniem poduszki. Czy ktoś z Was się orientuje jak się ją wypina? Mam rozpiąć kabelek przy poduszce czy przy kostce? Próbowałem tej drugiej opcji ale miałem z tym problemy.

Offline kingcin

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
    • Auris
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Października 2012, 19:13:45 »
Niestety po przekręceniu stacyjki i naciśnięciu przycisku na tempomacie nie zapala się lampka kontrolna.

w 1.4 d4d tempomat nie będzie działać po podłączeniu dźwigienki, co opisano tutaj http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,20573.0.html

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

Offline ASN

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Listopada 2013, 23:58:29 »
jedno i drugie da rade, ale taniej wyjdzie znalezc wielofunkcyjną z rozbitka na allegro, takie przelaczniki do obslugi telefonu i navi kosztują w ASO z 700zltu masz plug and play, sciagasz poduszke odkrecasz kiere, wkrecasz druga zakladasz poduszke i gra. czas montazu ok 3 minuty

Jeśli kupię tką kier do wer. terra to westarczy tylko zamiana , czy jeszcze trzeba jakieś kable nowe prowadzic?
Czym steruje się z takiej kierownicy?

Offline ML

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Kwietnia 2014, 23:40:00 »
Witam

Również pomyślałem o założeniu sterowania z kierownicy.
Posiadam zwykłe, seryjne radio CD.
Znalazłem sam element kierownicy z przyciskami:
http://allegro.pl/przelaczniki-kierownicy-toyota-auris-06-09-czesci-i4102105872.html
Czy poprostu po zamianie tego elementu i wpięciu kostki sterowanie będzie działać?

PS. Czy po odpięciu akumulatora radio się zakoduje?

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Kwietnia 2014, 12:01:47 »
co do pierwszej części twojego postu, to myślę, że nie powinno być problemów z działaniem, choć sam tego nie testowałem.

Co do radia i aku to u siebie miałem odpięty aku na 6h i po podpięciu nic złego się nie działa. Immo działa, radio też, odpalił również za 1 razem

Offline Sacrum

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Kwietnia 2014, 12:17:06 »
jedynie co to po odpięciu aku wolne obroty mogą falować przez kilkanaście kilometrów - same je komputer ustawi
podobnie korekty długoterminowe - sam sobie je będzie zbierał i ustawi
radio straci pamięć stacji ale to sobie każdy potrafi ustawić

Offline ML

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 23 Kwietnia 2014, 12:20:12 »
No to dzisiaj zamawiam :-)

Offline ML

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Kwietnia 2014, 18:47:15 »
No i lipa  :wallbash:
Nie działa.... w złączu gdzie wpinam kostkę od sterowania jest tylko jeden pin.
Wystarczy wymiana taśmy/zwijaka od airbaga, czy trzeba ciągnąc kable od radia? Przechodził już to może ktoś?

Generalnie teraz znalazłem, że w tym wątku był poruszany temat:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=30107.msg418246#msg418246

Ale nic więcej w temacie nie mogę znaleźc....
« Ostatnia zmiana: 30 Kwietnia 2014, 19:15:26 wysłana przez ML »

Offline ML

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Maja 2014, 09:46:27 »
Nie poddaję się, chociaż koszty tej operacji robią się już bezsensowne  <zalamka>

Kupiłem taśmę/zwijak od wyższej wersji z odpowiednią kostką. I teraz pytanie: orientujecie się może, czy kable od radia są pociągnięte? Czy dysponuje ktoś może schematem podłączenia przewodów z radia do taśmy?

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Maja 2014, 10:26:22 »
Zdejmij osłonę kolumny kierownicy i sprawdź czy w 12-pinowym złączu przewodu spiralnego są przewody: 4-czarny, 5-czerwony, 6-biały.
Są to przewody sterujące radiem z kierownicy.
Ogólnie szkoda kasy, obsługa tych przycisków jest mało wygodna.

Offline ML

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Maja 2014, 10:39:59 »
Cytuj (zaznaczone)
Ogólnie szkoda kasy, obsługa tych przycisków jest mało wygodna.

No szału nie ma to fakt..
Autem jeździ moja dziewczyna i to ona chciała mieć sterowanie (dla niej radio jest jednak daleko).

Skoro kupiłem już kierownicę z przyciskami to stwierdziłem, że trzeba iść dalej. Na szczęście zwijak udało się kupić za 50 PLN. Będę miał czas pewnie dopoiero w weekend, żeby to sprawdzić, ale na pewno dam znac co i jak.

Dzięki za pomoc Darek  :beer:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl