Autor Wątek: Jaki gaz i czy wogóle do Toyoty Corolli Verso 1.6 vvt 110KM  (Przeczytany 27862 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline peter

• Toyot Leżący
  • *
Jaki gaz i czy wogóle do Toyoty Corolli Verso 1.6 vvt 110KM
« dnia: 23 Października 2012, 19:54:19 »
Witam wszystkich od paru dni jestem posiadaczem Corolli Verso 1.6 VVT 110KM 2004
ale już wiem ,że będę musiał ją zagazować bo inaczej nie dam rady finansowo swoją drogą
oszczędność w spalaniu to nie jest najmocniejsza strona tego silnika.Temat był już pewnie
wałkowany ale bardzo proszę o opinie użytkowników którzy na gazie zrobili już parę tyś
o jakieś spostrzeżenia lub rady.Jeden gazownik mówi panie BRC i będzie hulać dzwonie
do drugiego panie do tego samochodu wszystko tylko nie BRC Stag to jest to .Stanęło na tym ,że
niby optymalnie Stag premium listwa hama 2000 i jeszcze coś nie pamiętam już dokładnie
cały zestaw 3100pln.Napiszcie proszę jakieś swoje doświadczenia.Poprzednie auto to
Cotroen C5 na zwykłym Stagu nie interesowałem się wtedy komponentami przejechałem nim
na gazie 130.000 bez jakiegokolwiek problemu.Podobno Toyoty z silnikami VVt nie za bardzo lubią gaz
Dziękuję z góry za każdą przydatną wiadomość.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Odp: Jaki gaz i czy wogóle do Toyoty Corolli Verso 1.6 vvt 110KM
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Października 2012, 20:00:48 »
Będzie jeździło pod warunkiem odpowiedniej instalacji. Stag jak najbardziej może być+ wtryski HANA zielone zapobiegawczo, dobry filtr fazy lotnej Czaja FL2, reduktor Zavoli zeta (stabilny) i odpowiednie włożenie wszystkiego.

Edit
Zapomniał bym o strojeniu. Dobrze jest zapoznać się nieco z tematem i pilnować magika który będzie stroił instalację. Nie bój się pytać o wszystko, nie ma prawa świecić Check (nie ma tłumaczenia, że tak ma być), jak się przyłoży i zna się na swojej pracy, to auto będzie śmigać.
« Ostatnia zmiana: 23 Października 2012, 20:25:21 wysłana przez AGILESS »

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Października 2012, 20:53:59 »
Ja miałem Landi Renzo omegas.
Tylko nie zdziw się jak Ci zacznie brać olej ......
Obi

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Października 2012, 21:00:51 »
Instalatorzy wciskają ludziom lubryfikatory za kilka stówek ale nigdy się nie spotkałem z jakąś konkretną opinią czy to tak naprawde jest potrzebne.Warto rozważyć to przy kalkulacji kosztów.

Offline gregor79

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Października 2012, 23:34:08 »
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,28808.0.html

poczytaj mój temat, tam trochę jest napisane :good: :good:
Toyota Corolla Verso 1.8 VVTI 2004 r. od sierpnia 2012 r. "zagazowana"

Offline peter

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Jaki gaz i czy wogóle do Toyoty Corolli Verso 1.6 vvt 110KM 2004r
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Października 2012, 16:00:58 »
Szkoda ,że nikt nie napisał "Przejechałem 100.000 na gazie takim a takim i jest wszystko OK"
zastanawiam się również czy silnik 1.8 a 1.6 mają montowane takie same gniazda w głowicy.
Zaryzykuje na przyszły tydzień umawiam się na montaż.Mam pytanie do AGILLES co znaczy
hana zielone" zapobiegawczo" i zavoli zeta" stabilny".Bardzo proszę o odpowiedź.

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Października 2012, 16:28:24 »
Wtryskiwacze Hanna są podzielone na kilka typów. Do Twojej pojemności można dopasować właśnie "zielone", mają bardzo dobre parametry czasowe wtrysku (krótkie czasy) i posiadają pewien zapas wydajności zależnej od ciśnienia.
Reduktor Zavoli Zeta (nie mam jeszcze ale będzie  :roll:) ma bardzo pochlebne opinie na forach LPG. Do Ciebie powinien wystarczyć Zeta N, przewidują go do ok 180KM więc masz pewien margines zapasu, co czasem bywa przydatne podczas energicznego przyspieszania. Oczywiście najlepiej zamontować LandiRenzo IG1, i zapomnieć o reduktorze, ale nie każdego stać.  To tak w skrócie.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Jaki gaz i czy wogóle do Toyoty Corolli Verso 1.6 vvt 110KM 2004r
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Października 2012, 21:28:14 »
Szkoda ,że nikt nie napisał "Przejechałem 100.000 na gazie takim a takim i jest wszystko OK"

To ja Ci napiszę "przejechałem na gazie ponad 100 tys. km. Było różnie nie tylko różowo."
Ja proponuję Ci poczytać archiwum grupy - wątki LPG, może przez to więcej byś wiedział.
Obi

pablos321

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Listopada 2012, 08:10:17 »
Peter przede wszystkim przekalkuluj sobie jaki robisz średni roczny przebieg. Powiem może na moim przykładzie też mam Verso 1.6 jeżeli chodzi o spalanie jest różnie w trasie komp pokazuje (przy dłuższych trasach) 6,5 ( mój rekord) do około 7,2l, w mieście średnio 9-9,5 l rekord 14 ma trasach 2,8 km ( tyle mam do pracy) miesięcznie jeżdżę około 1000km. Po 4 latach w kalkulatorze gazeo.pl, wychodzi że zaoszczędzę 4 tyś złotych, biorąc pod uwagę że instalacja kosztuje około 3 tyś, to tysiąc złotych na waciki raczej mnie nie przekonuje biorąc właśnie pod uwagę że z jazdą na gazie  w silnikach VVti jest wiele opowieści negatywnych. Chociaż teściu w swojej corolli 1.4 ma BRC i przejechał 40 tyś bez problemu, kuzyn w accordzie 2.2 Vtec też nie narzeka a przejechał już na pewno ponad 100 tyś. Ilu użytkowników tyle opinii niestety :/

pablos321

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Grudnia 2012, 22:33:30 »
peter napisz jak tam gazowanie "tojki" zrobiłeś, jeździ ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl