Autor Wątek: Yaris dla chłopaka jako uniwersalny samochód ?  (Przeczytany 28785 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

damdamwaw

• Gość
Yaris dla chłopaka jako uniwersalny samochód ?
« dnia: 25 Października 2012, 20:31:04 »
Cześć, wkrótce zdaję prawo jazdy i będzie to mój pierwszy samochód. Mam na ten cel ok 22 tysiące.
Na liście pojawiły się takie samochody jak: Golf V, seat ibiza, renault clio, suzuki swift, opel gtc, toyota yaris. Ostatecznie została wyłoniona yariska ze względu na neutralny wygląd, małe spalanie i bezawaryjność + jeździłem nią 20h na kursie (10h na fabii) i nawet fajnie się nią poruszało (szkoda, że 1.0)

Moje pytanie kieruję do znawców motoryzacji jak i obecnych posiadaczy tego modelu. Czy yariska 1.3 będzie dobrym miastem do miasta, jak i do rzadkich wypadów na wakacje ?

Czy raczej jest to "babski" samochód czy neutralny ? jak z bezawaryjnością ? czy faktycznie jest tak jak głoszą plotki ? bo na autocentrum samochód ma przeciętną opinię..

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
Odp: Yaris dla chłopaka jako uniwersalny samochód ?
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Października 2012, 20:34:34 »
Mamy tutaj bardzo dużo zadowolonych użytkowników yarisa. Osobiście uważam, ze auto to jest uniwersalne i nieprzypisane do płci  :cheesy:
Do miasta idealna opcja  :good:

www.FotoSzopa.pl

damdamwaw

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Października 2012, 20:41:15 »
A jak w trasę w tym silniku 1.3 ? i z awaryjnością ? jeździłem 1.0 a 1.3 ponoć dużo lepiej się sprawuje niewiele więcej paląc.
Jeszcze się uczę, więc nie ukrywam, że bardziej satysfakcjonuje mnie spalanie 4.8l (shit, tyle było na komputerze elki) niż 9-10l. Ale też, nie chciałbym stanąć na poboczu podczas wyjazdu na wakacje, albo pchać powyżej 100km/h żeby rowerzyste wyprzedzić.

Offline Filu

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Października 2012, 20:44:11 »
Jeśli chodzi o jazdę w trasie to jadąc ze stałą prędkością 90-100kph Yarisem 1.0 robię spalanie 3,9l/100km.
W temacie spalania yarisa jest cały wątek do prześledzenia

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,99.1905.html

www.FotoSzopa.pl

damdamwaw

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Października 2012, 20:58:46 »
A możesz mi jeszcze odpowiedzieć jak z awaryjnością yarisek ? :) bo na tym mi bardzo zależy. I ewentualny koszt przeglądu rocznego (15tyś km) ?

Offline Filu

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Października 2012, 21:02:23 »
Awaryjność  :grin: ? Toyoty nie znają takiego słowa  :cool:
Jedyne co lubi wysiąść to alternator. Tak to tylko lać paliwo i jeździć  :good:

www.FotoSzopa.pl

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Października 2012, 21:20:50 »
Jak dla mnie Yarisy są bardziej dedykowane kobietom ale to jest też idealne wozidło dla młodych z racji swoich gabarytów.
Co do mojego powyższego stwierdzenia ,to forumowi użytkownicy tegoż auta przełamali w pełni moje stwierdzenie robiąc naprawdę dobrą robotę z Yarisem.Mówię szczególnie o klubowiczach Adii,Paba,Termit,Silver,Kubala i innych co by długo nie wymieniać.
Ludzie byli w Chorwacji,Norwegii na terenie Włoch i innych ,dobrze sobie radząc więc myślę ,że na długie trasy wakacyjne również jest na plus.
Polecił bym Yarisa w 100%.
Wozidło z silnikiem 1,3 jest napewno bardziej dynamiczne i pali niewiele więcej od 1,0 więc takie bym wybrał.

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Października 2012, 21:32:24 »
niby damski  yaris w wersji TS + chłopak za kierownicą + sprint ze świateł i mina "dres mena" w BMW + jego mina bezcenne  :grin:

jak bym miał kupować dla siebie to TS-a  :cheesy:
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Października 2012, 21:34:22 »
No TS jest bez komentarza ale wg mnie nie dla młodego kierowcy ,który dopiero co zdał egzamin na prawo jazdy.

damdamwaw

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Października 2012, 21:34:38 »
Wersji TS jest mało na allegro, ale też zależy mi na spalaniu. A widok gościa w BMW, mogę zobaczyć jak pożyczę auto od taty (megane RS)

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Października 2012, 22:36:02 »
No TS jest bez komentarza ale wg mnie nie dla młodego kierowcy ,który dopiero co zdał egzamin na prawo jazdy.
moje pierwsze auto to YTS Jak dla mnie to jak najbardziej nadaje się do młodego kierowce jest dużo bezpieczniejszy ma mocniejsze hamulce, lepiej się trzymie drogi, niekiedy ta skromna moc yts sie przydaje np. przy wyprzedzaniu można taki manewr wykonać szybciej czyli bezpiecznej.
Jak ktoś myśli na drodze to nawet impreza sti może sobie kupić jako pierwszy samochod
auto to auto wszystkie skręcają i jezdza po drogach

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Października 2012, 22:39:57 »
moje pierwsze auto to YTS Jak dla mnie to jak najbardziej nadaje się do młodego kierowce jest dużo bezpieczniejszy ma mocniejsze hamulce, lepiej się trzymie drogi, niekiedy ta skromna moc yts sie przydaje np. przy wyprzedzaniu można taki manewr wykonać szybciej czyli bezpiecznej.
Jak ktoś myśli na drodze to nawet impreza sti może sobie kupić jako pierwszy samochod
auto to auto wszystkie skręcają i jezdza po drogach
Zgodzę się z Tobą ale YTS ma większą moc co nie zawsze przekłada się z myśleniem.
Młody kierowca potrafi przekombinować a myślenie na drodze to co innego niż przewidywanie następstw.

Offline Filu

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 25 Października 2012, 22:42:21 »
Według mnie jak ktoś ma się rozwalić to rozwali się i Ładą.
Kolizja to nie wynik większego przyspieszenie. Kolizja to wynik braku panowania nad autem w ruchu.
Nie robi różnicy czy będziesz mieć 100kph po 5 czy po 10 sekundach  :|

www.FotoSzopa.pl

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Października 2012, 16:17:29 »
yarisa mk1 docenia się wtedy kiedy kolegom w francuzach i innych wynalazkach ciągle coś siada i trzeba robić natychmiast, a u mnie ciągle nic, najczęściej jakieś pierdoły ze starości czy najczęściej widzimisię, bo podobno jestem punkięty w czoło i chciałbym żeby wszystko grało idealnie

yaris dla mnie mógłby być większy (jestem dość wysoki ok. 187 cm wzrostu i dość gruby bo 87 kilo), w sumie nawet nie potrzebuje lepszego silnika niż 1.0 1szfe

TIIDA '09

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Października 2012, 16:23:18 »
(jestem dość wysoki ok. 187 cm wzrostu i dość gruby bo 87 kilo),

To ile dokładnie? 186 czy 188 cm?  :grin:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl