Autor Wątek: Yaris dla chłopaka jako uniwersalny samochód ?  (Przeczytany 28775 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
Odp: Yaris dla chłopaka jako uniwersalny samochód ?
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Października 2012, 16:28:07 »
(jestem dość wysoki ok. 187 cm wzrostu i dość gruby bo 87 kilo),

To ile dokładnie? 186 czy 188 cm?  :grin:
186,667 cm z najdłuższym unoszącym się włosem (krótkim)

problem i zaleta Yarisa to utrata wartości, która jest stosunkowo niewielka - ludzie chętnie kupują i często jest w cenie kompaktu krótkiego jak np. Astra II czy Focus I w stosunku do mojego Yarisa mk1
a w takim kompakcie lepsze zawieszenie, większa szansa na klimatyzację, i luźniej w kabinie
ja np. kolanami regularnie rąbię w schowki
TIIDA '09

damdamwaw

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Października 2012, 12:18:17 »
Powiedzcie mi, czy sugerować się opiniami na portalach ? bo na autocentrum np yariska ma bardzo przeciętne opinie, lepsze ma swift czy ibiza. Nawet w rubryce niezawodność ma 4,05/5 gdzie swift ma 4,21/5 a ponoć yariska jest uznawana za jedną z najmniej awaryjnych (potwierdza np chcekupicauto.pl)

Czytałem tutaj http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,21292.0.html to tak sporo się tego wydaje :)

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Października 2012, 12:50:56 »
To wejdź na forum ibizy i przeczytaj 300 stron z usterkami  :good:

www.FotoSzopa.pl

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #18 dnia: 28 Października 2012, 13:00:53 »
Powiedzcie mi, czy sugerować się opiniami na portalach ? [..]

Proponuję poczytać raporty ADAC, to bardziej wiarygodne źródło.

damdamwaw

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Października 2012, 13:10:33 »
Według raportów renault clio też w miarę pożądnie wypada. Jednak japończyk to chyba japończyk i yaris w tej cenie nie ma silnych konkurentów ?
Mam nadzieję, że złapie w tym budżecie krajową sztukę z silnikiem 1.3 tak maks do 24 tysięcy. Bo 1.0 nie wchodzi w grę.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Października 2012, 13:18:45 »
renault clio w miarę porządnie wypada :grin: do czasu aż poznasz francuskie różne patenty albo np. wybierzesz 1,5dci i będziesz pół silnika wymieniał lub cały

yaris jako naturalny następca starlet bezawaryjnością wyróżnia się zdecydowanie w swojej klasie, mimo, że pan w Auto Świecie czy na innym sponsorowanym portalu jest zdania Fabia my life

TIIDA '09

damdamwaw

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Października 2012, 13:54:37 »
Czytałem właśnie, ten test z fabią i clio właśnie porównawczy. Jednak chyba wybiorę yariskę, bo clio tylko w dCi benzyny ponoć palą jak smok. Wywnioskowałem, że srednie spalanie w mieście yariski to ok 7l/100km więc nie ma tragedii. Części też są w miare tanie, ładne alu felgi i będzie dobrze :)
Mam nadzieję, że tylko sprzęgło będzie ok bo to na kursie było strasznie dziwne, łapało tak od środka i strasznie krótki skok sprzęgła i bez gazu ruszenie nie było możliwe, gdzie w fabii bez problemu dało się ruszyć bez gazu. Ale podejrzewam, że już na wykończeniu było bo miała 260 tyś przebiegu ta yariska.
Patrzyłem na allegro to za 23500 można posalonową w 1.3 trafić z przebiegiem ok 100-130 tyś km to chyba jeszcze bez tragedii ? zamierzam rocznie robić 6-10 tyś km.

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Października 2012, 14:13:25 »
renault clio w miarę porządnie wypada :grin: do czasu aż poznasz francuskie różne patenty albo np. wybierzesz 1,5dci i będziesz pół silnika wymieniał lub cały
a tu jesteś w błędzie akurat ten motor z tym autem dużo lepiej wypada niż YIID4D a awaryjność podobna obu.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Października 2012, 14:29:02 »
a tu jesteś w błędzie akurat ten motor z tym autem dużo lepiej wypada niż YIID4D a awaryjność podobna obu.
moim zdaniem nie jestem w żadnym błędzie
widziałem kilka ładnych kwiatków z 1.5dci (i to nie w jednym aucie) i wystarczy mi to żeby wyrobić sobie opinię, z którą nie musisz się zgadzać :cheesy:
TIIDA '09

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Października 2012, 14:55:18 »
widziałem kilka ładnych kwiatków z 1.5dci
widzieć to nie to samo co mieć :cheesy:
jak będziesz robił porządki w dziale Yaris to na pewno znajdziesz dCi w automacie u jednego z forumowiczów TK.
Ja mam dCi jedenaście lat i kwiatków jak na razie nie widzę.
koniec OT.

Offline doprz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 19 Listopada 2012, 11:24:34 »
ja miesiąc temu kupiłem Yarisa II z 2007 roku z silnikiem 1.3 wlaśnie za takie pieniądze jakie chcesz przeznaczyć. Z polskiego salonu z książką i przebiegiem 78000km. Wcześniej jeździłem Yarisem I 1.0 i byłem strasznie zadowolny. Przez 3 lata oprócz części eksploatacyjnych nic nie wymieniałem i nic nie musiałem naprawiać.  Sądzę, że teraz będzie podobnie.

Silnik 1.3 bardzo przyjemny jest w jeździe. Dynamiczny, a przy tym oszczędny. Spala ok. 8 litrów na 100km w jeździe miejskiej przy obecnych temperaturach. W 1.0 palił mi analogicznie ok. 7.5 l/100km. warto zaznaczyć, że dopiero poznaję auto, więc liczę, że i spalanie mi spadnie za jakiś czas.

Offline wojtasbbi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Grudnia 2012, 22:29:45 »
Ja powiem tak:

jeździłem niedawno polo 9N3 1.4 tdi z 2008 roku, jako że moja mam zdała prawko za pierwszym razem zapadła decyzja o kupnie samochodu. Wybór padł na yarisa 1.3 - auto miało byc dla mamy. Pojechałem do Belgi poszukać owego modelu z takim silnikiem ale wybrałem 1.5 ts -a :) i opinie typu że yaris jest dla kobiety są po prostu nie na miejscu.

Obecnie mama jeździ moim byłym polo a ja ts-em :) czysta benzyna - silnik nigdy nie zostanie zagazowany
Made In Japan

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #27 dnia: 29 Grudnia 2012, 01:34:11 »
Ja powiem tak:

jeździłem niedawno polo 9N3 1.4 tdi z 2008 roku,

Moje 9N 1.4 TDI paliło mi po mieście nieco powyżej 7 litrów (fakt, że miałem kapcie 195/50/16) a kultura pracy tego silnika była porażką..

W temacie Yarisa - fajna sztuka jeśli ktoś obecnie szuka auta. Poliftowy 1.3 SOL z kraju w tych pieniążkach to rarytas :)

http://moto.allegro.pl/super-toyota-yaris-1-3-vvti-sal-pol-w-wa-klima-el-i2898274959.html

Offline wojtasbbi

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 01 Stycznia 2013, 13:58:00 »
Jak to się mówi- albo jedno albo drugie hehe

yaris fajnie jeździ ale pali więcej, polo malutko pali , jeździ tak sobie ale kultura pracy silnika 3 cylindrowego to porażka
Made In Japan

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl