Autor Wątek: Klimatyzacja - problem z grzaniem  (Przeczytany 5959 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

siekiera197309

• Gość
Klimatyzacja - problem z grzaniem
« dnia: 30 Października 2012, 21:41:09 »
Witam!  Dwustrefowa klima w mojej Aurisce grzeje (praktycznie wcale ) tylko od strony kierowcy. Co może być przyczyną? Ma ktoś jakiś pomysł?
« Ostatnia zmiana: 31 Października 2012, 21:04:52 wysłana przez kingcin »

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
Odp: Klima
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Października 2012, 21:42:26 »
Po takim opisie to nie wiem

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Października 2012, 21:42:45 »
Witam!  Dwustrefowa klima w mojej Aurisce grzeje (praktycznie wcale ) tylko od strony kierowcy. Co może być przyczyną? Ma ktoś jakiś pomysł?
Klima nie grzeje tylko chłodzi  <diabel>
Może nagrzewnica Ci padła.
Obi

toy

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Października 2012, 22:31:17 »
napisz no kolego jakieś dane auta benzyna czy diesel ,klimatronik czy manualna klima,ogrzewanie-czyli temperatura na MAX -grzeje dobrze?czy przy temperaturze na MIN też leci cieple powietrze?czy zimne?

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Października 2012, 22:40:07 »
Zawsze przy takich temperaturach jak te obecne, trzeba odczekać trochę aż auto złapie temperaturę aby i do kabiny zaczęło lecieć ciepłe powietrze. Jeśli jednak cały czas, w trasie, po nagrzaniu, do kabiny dostaje się tylko letnie powietrze, należałoby zająć się nagrzewnicą. Zweryfikujmy najpierw czy wszystko dobrze rozumiesz.
Po pierwsze na zimę A/C wyłączamy - przy ujemnych temperaturach komputer i tak pompę odłącza.

www.FotoSzopa.pl

toy

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Października 2012, 23:32:20 »
zgodzę się że w zimę silnik trochę dłużej się rozgrzewa ale z tym że klime sie nie używa to już nie,klima ma chodzić przez cały rok,w nowych modelach nie ma sprzęgła na kompresorze więc kompresor i tak pompuje cały czas,a klima daje suche powietrze więc jest na plus przy osłuszaniu szyb z wilgoci nawet przy ciepłym nadmuchu,ja się chcę dowiedzieć dokładnie jakie objawy ma kolega w swoim aurisie,może wystarczy sprawdzić i uzupełnić "gaz"w układzie a/c.

toy

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Października 2012, 01:21:33 »
niech kolega SIEKIERA odpowie na moje pytania,opisze szczegółowo problem,opisze auto to odpowiem czy jest sprzęgło elektomagnetyczne czy nie,j a nie twierdzę że klima cały cas działa ,napisłem tylko że kompresor cały czas pompuje,nie ma żednego elektrosprzęgła na kole,a jak to się odbywa to postaram się opisać jak sam zdobędę 100% wiedzę,narazie tyle.

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Października 2012, 07:55:54 »
Na moją wiedzę niektóre sprężarki mają sprzęgło na elektromagnesie gdzie czasami cewka pada a drugi typ sprężarki regulowany jest elektrozaworem (to się chyba nazywa sztywne sprzęgło).
Coś za dużo się tu zrobilo OT i jak najbartzdziej należałoby tu posprzątać.
Kolega siekiera napisał wyraźnie że m klimę dwustrefową a więc na pewno nie manual, i że nie grzeje (ten układ) a nie przestało chłodzić.

A więc panowie, niech Moder w pierwszej kolejności tu posprząta a inni niech odpowiadają na pytania.....
Amen
« Ostatnia zmiana: 31 Października 2012, 08:04:31 wysłana przez Piotr Sas »
Obi

Offline kingcin

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
    • Auris
Odp: Klimatyzacja - problem z grzaniem
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Października 2012, 21:12:55 »
Tak jak inni pisali opisz dokładniej problem, oraz spróbuj sprawdzić błędy
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,28887.0.html
ale jak dla mnie to nie jest problem z klimatyzacją, bo po czasie jak silnik się nagrzeje czy jest włączona czy nie to ogrzewanie powinno działać...

Auris E15 1.6 '07 SOL + w rodzinie: Avensis T27  Wagon '12 1.8 Executive,  Yaris P1 FL '03 1.0 Luna

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl