Autor Wątek: Ocieplenie silnika?  (Przeczytany 8094 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Robot_nick

• Gość
Ocieplenie silnika?
« dnia: 01 Listopada 2012, 19:46:50 »
Hejka, czytam wszystkie wątki,nawet te z 200x lat, żeby nie dublować tematów ale takiego czegoś nie znalazłem. Szukam takiej maty elektrycznej, żeby dogrzewać silnik jak są mrozy, podłącza się to pod prąd i najzwyczajniej w świecie jest termostacik jakiś i jak temp. spada to mata podgrzewa się i blok silnika oraz miska oleju jest na plusie te 2, 3 stopnie. Szukalem na allegro ale nie mam zielonego pojecia jak to nazwać, żeby znaleźć :( Macie jakieś rozwiązania na myśli? Z góry dziekuje... :)

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
Odp: Ocieplenie silnika?
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Listopada 2012, 20:03:38 »
Ja wiem czy to się opłaca? Prądu pójdzie tyle, że zaoszczędzisz na ten drogi norweski serwis  :grin:
Poza tym nigdy nie słyszałem o czymś takim jak mata do grzania silnika. Dla mnie to absurd  :|

www.FotoSzopa.pl

Robot_nick

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Listopada 2012, 20:08:10 »
Kurcze, no w Norwegii to nie absurd, tylko normalność :) Tylko nawet tutaj nie mogę tego znaleźć, głównie dlatego, że za cholere nie wiem jak się to nazywa. jak bym chociaż znał producenta jakiegoś... ;/ Powiedziano mi, że jak auto odpala na bardzo ujemnych temperaturach to silnik zużywa się +/- tak jak by przejechał 200 kilometrów na autostradzie zamiast odpalenia :) Cholera wie czy to prawda, ale Norwedzy znają się na zimie :) Pozatym tutaj np. nie chowają aut do garażu w zimę, żeby śnieg się nie roztapiał i nie powodował rdzy nocami. Zamrozona woda nie powoduje rdzy prawie wcale :) Też taka jak dla mnie teoria dość rewolucyjna, to dziwny kraj i mają pełno różnych niecodziennych teorii :D

Prąd do tego mam w cenie za mieszkanie - są takie słupki na parkingu, na każde dwa auta po słupku i tam się podłączasz za free.

Offline Filu

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Listopada 2012, 20:52:56 »
Coś takiego ?

http://secure.linkxstar.com/shop/powerblanket/extrahot-superduty/powerblanket-extrahot-engine-warmer-4x5-feet/p-11073-v-20070917002.htm

Cena taka jak za drogie ASO  :-P

Co do odpalania na mrozie.... U nas czasem jest -30 i jakoś samochody żyją i mają się dobrze  :|

www.FotoSzopa.pl

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Listopada 2012, 21:50:50 »
Wielu ludzi w Skandynawii montuje grzałkę w misce olejowej, myślę, że to lepsza opcja. Jedyny problem to montaż.

http://sklep.intercars.com.pl/#/dynamic/sklep/ws_gru_clob.php?grukod=102649&wit=SKLEP&Lisc=0&KhPro=&od=0&gname=Grza%B3ka%20silnika&leaf=248333
« Ostatnia zmiana: 01 Listopada 2012, 21:52:50 wysłana przez AGILESS »

Offline Filu

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Listopada 2012, 21:58:15 »
I cenowo przystępniej  :good:

www.FotoSzopa.pl

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Listopada 2012, 22:20:47 »
Nie w misce, a w bloku silnika. Wyjmuje się brok i wkręca Defę. Bardzo fajne rozwiązanie, pod warunkiem dostępu do darmowego/taniego źródła prądu :)
3VZ.pl

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Listopada 2012, 22:23:29 »
Będąc w Danii widywałem tylko montowane w misce. Chodziło może o ogrzanie oleju, w brok to raczej woda.
« Ostatnia zmiana: 01 Listopada 2012, 22:25:11 wysłana przez AGILESS »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Listopada 2012, 22:37:53 »
Nie zagłębiałem się w katalog Defy, ale wszystkie, które montowałem, bądź widziałem zamontowane, były przeznaczone do układu wodnego. Być może produkują też olejowe, lub niektóre można sobie wkręcić w michę, ale tego nie wiem.

Najrozsądniejszym wyjściem byłoby zamontowanie dwóch - jednej w misce, drugiej w układzie wodnym, jednak pytanie, czy pobór prądu dwóch grzałek rzędu 500-700W/sztuka nie będzie miesięcznie droższy od wynajęcia garażu (nawet nieogrzewanego).
3VZ.pl

Offline Filu

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Listopada 2012, 23:07:44 »
No tak, ale kolega pisze, że ma gniazdko z prądem przy stanowisku za free  :cool:

www.FotoSzopa.pl

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Listopada 2012, 01:27:29 »
Jeśli tak, to montowałbym Defę, albo i dwie i odpalał rano ciepłe.

Ciekawym rozwiązaniem jest też Webasto, acz u Skandynawów mniej rozpowszechnione, niż grzałki.

Odnośnie zużycia silnika - racja. Częste zimne rozruchy to nędzne smarowanie, duże przeciążenia termiczne i wszelkie kwiatki z tym związane.

Jedno z moich aut robi obecnie tylko krótkie starty, po 3-4km jednorazowo. Spalanie przemilczę, ale odkąd samochód zaczął jeździć takim trybem, to nagle wzrosło mu spożycie oleju. Wcześniej było to około pół litra do litra na 10kkm, a obecnie wartość ta wzrosła ponad dwukrotnie.
3VZ.pl

Robot_nick

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Listopada 2012, 14:44:01 »
Kurcze, ten koc to koncepcyjnie wlasnie o to chodzi, tylko ma to formę nie koca tylko takiej jakby bardziej siatki i oplata się nią blok silnika i miskę olejową. Prąd mam tu faktycznie za free w tym sensie, że czy z tego parkingowego korzystam czy nie to i tak w czynszu płacę ryczałt :) Z resztą w No. prąd jest dość tani bo mają 95% z zielonych źródeł, więc nadmiary są takie, że sprzedają to Danii i Szwecji na potęgę.

Grzałki w sumie też by uszły, tylko tego raczej sam sobie nie zamontuje :( Spuszczanie pod blokiem 6 litrów oleju by się skończyło kryminałem albo spaleniem na stosie :) I nie mam pojęcia co to jest brok :-)

Chociaż wczoraj do 1 w nocy wymieniałem pasek alternatora w Scenicu i oprócz pustej butelki po  rumie nie było innych strat :) Więc może i tą grzałkę bym ogarnął jak by była instrukcja? :) I jeszcze haka kupiłem i też się zastanawiam czy dałbym rade sam zamontować. Tu jest dzięki Bogu normalniejszy kraj i wolno sobie dołączać do samochodu co tylko się właścicielowi podoba, łącznie z hakiem np. Na razie hak leży w piwnicy i nabiera mocy urzędowej ;)

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Listopada 2012, 15:34:14 »
Montaż w broku jest dosyć prosty, tu masz info jak to zamontować.
http://www.kompletacje.intercars.com.pl/defa/download/Podrecznik-techniczny-DEFA-PL.pdf
Podstawa, to dobrać pod konkretny silnik.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Listopada 2012, 18:50:17 »
Poza tym tutaj np. nie chowają aut do garażu w zimę, żeby śnieg się nie roztapiał i nie powodował rdzy nocami. Zamrozona woda nie powoduje rdzy prawie wcale :) Też taka jak dla mnie teoria dość rewolucyjna, to dziwny kraj i mają pełno różnych niecodziennych teorii :D

Żadna rewolucyjna i żadna dziwna (a tym bardziej norweska) teoria  :roll:
Zwykła wiedza z teorii elektrolitów.
W bardzo (lub tylko) niskich temperaturach aktywność jonów odpowiedzialnych za korozję (zresztą wszystkich innych jonów również) jest bardzo mała stąd brak korozji.
Nie wiem jak jest w Norwegii (czy walą na drogi sól) , ale w Polsce wstawianie auta zimą do "ciepłego" garażu to zabójstwo dla blach.
Auta mniej korodują stojąc na "mrozie" :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl