Autor Wątek: Yariska Verso odpaliła, zgasła i juz nie zapaliła  (Przeczytany 20326 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

WojciechP

• Gość
Odp: Yariska Verso odpaliła, zgasła i juz nie zapaliła
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Listopada 2012, 18:25:13 »
Nie chcę bezpodstawnie wyrokować, ale jeśli lejesz Magnateca, to bardzo możliwe, że kółko umarło i stoi w jednej, niekorzystnej pozycji, co potwierdzałaby nędzna kompresja. Zajrzyjcie pod pokrywę zaworów, jeśli tam jest czarno, to tak samo będzie w delikatnym mechanizmie kółka, czy w zaworku sterującym jego pracą.

Gdyby tak było to co wtedy można zrobić ?

Sprawdźcie jeszcze dokładnie dolot i przepływkę, miałem kilka przypadków, że 2SZ-FE chodziło nierówno, wypadały mu zapłony i w ogóle nie chciało jechać, a winnym okazywał się zasyfiony przepływomierz, podczas gdy kilku fachowców próbowało wmówić klientowi remont głowicy, czy nawet całego silnika  :cheesy:

Przepływomierz powietrza ?

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Listopada 2012, 18:36:58 »
Gdyby tak było to co wtedy można zrobić ?

Nigdy nie rozbierałem takiego kółka, bo jest uznawane za nierozbieralne (acz widziałem zdjęcia, gdzie ktoś to rozebrał, złożył i działało). Albo wymiana na sprawne, albo demontaż i próba jakiegoś czyszczenia przez płukanie środkiem rozpuszczającym nagary. Następnie odpalenie silnika (o ile się uda), płukanka, nowy olej o dobrych właściwościach myjących, 1000km, płukanka, nowy olej i jeździć dalej. Diagnostyka diagnostyką, ale czasem po prostu trzeba zastosować wymieniactwo, żeby dojść do przyczyny usterki...

Przepływomierz powietrza ?

Nie spotkałem się z żadnym innym przepływomierzem w osprzęcie silnika  :-)
3VZ.pl

WojciechP

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Listopada 2012, 20:07:44 »
Hmm, czy może coś tu broić zawór podciśnienia ? Taki zaczepiony na zabudowie filtra powietrza ? Czy fachowcy nie powinni też sprawdzić luz na zaworach ?

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Listopada 2012, 20:22:55 »
Zależy czym on steruje, jednak wątpię w to.

Teoretycznie powinni sprawdzić luzy, jeśli auto jest gazowane, ale z objawów, które podajesz, to raczej wynika jakaś usterka, a brak luzów odczuwałbyś sporo wcześniej, i kompresja byłaby stale nędzna, a nie raz większa, a raz mniejsza.

Gdzie to auto w ogóle stoi obecnie ?
3VZ.pl

WojciechP

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Listopada 2012, 20:50:13 »
Gdzie to auto w ogóle stoi obecnie ?
Przesłałem info na PW

toy

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Listopada 2012, 01:58:11 »
a czy masz gaz???czy wcześniej silnik pracował równo,czy może nie zwróciłeś uwagi,przy niesprawnym bębnie vvt-i silnik pracuje ale wywala kod błędu,nie jest możliwe takie przesunięcie wałka aby nie domykał zaworów ,pacuje on w zakresie kilku stopni.kompresjia jest kiepska a raczej jej nie ma

WojciechP

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Listopada 2012, 11:58:54 »
a czy masz gaz???czy wcześniej silnik pracował równo,czy może nie zwróciłeś uwagi,przy niesprawnym bębnie vvt-i silnik pracuje ale wywala kod błędu,nie jest możliwe takie przesunięcie wałka aby nie domykał zaworów ,pacuje on w zakresie kilku stopni.kompresjia jest kiepska a raczej jej nie ma
Gazu nie ma i nie było. Silnik pracował ładnie, równo, bez jakichkolwiek błędów. Nawet tego rana, jak go odpaliłem, zapalił elegancko. Zapaliłem go na krótko i zgasiłem, żeby mieć pewność że po cmentarzu przemieścimy się bez problemów. Zupełnie nic nie wskazywało na to, by miał zastrajkować.

Nie wiem czemu, ale mam nieodparte wrażenie, że to jakaś złośliwa pierdułka, jakiś kabel, silniczek czy nie wiem co.

A propo ciśnienia to dodam, że jak dotąd kontrolka ciśnienia oleju zachowuje się normalnie. Żadnych błędów komputer nie generuje. Swoją drogą zastanawiam się, czy nie zacząć od wymiany oleju (i tak planowałem przed zimą) i niech wtedy ponownie dokonają pomiaru.
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2012, 12:29:58 wysłana przez WojciechP »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Listopada 2012, 22:24:21 »
tak od poczatku ISC nie ma nic do rzeczy bo gdyby padl to w najgorszym wypadku mozna wcisnac gaz i odpali bez problemu.
OCV raczej sie zacina w pozycji zamknietej ale mogl rzeczywiscie zaciac sie otwarty i to by dalo efekt zmniejszajacej sie kompresji w miare rosnacego cisnienia oleju.
Jest na to prosta metoda - krecac odczytac przez obd pid "cam ofeset" - powinien byc chyba caly czas 0 (w razie czego lepiej sprawdzic "Target cam ofset" o porownac z "cam offset")
Jak sie rozjezdza to juz jestesmy blizej.
Pierwsze i latwiejsze to wyjecie zaworu - klucz 12 i lapa alternatora na bok potem klucz 10 i wysuniesz caly zawor (stojac przed maska jest po lewej rece w rogu glowicy - dochodzi do niego wtyczka - latwo zauwazyc)
Mozesz sprawdzic czy sie rusza czy nie jest zapieczony.
Jak z zaworkiem ok to niestety bemben zatkany - chyba najtaniej wymienic razem z walkiem ewentualnie czyscic w ropie/benzynie bo rzeczywiscie castrol mogl mu szlam zostawic)

toy

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Listopada 2012, 22:34:56 »
sprawdz bezpieczniki pod maską efi i inne,sprawdź poziom paliwa,najlepiej wlej z 5 litrów,może pływak się zawiesił i coś pokazuje a w baku sucho.kompresję to ci sprawdzali fachowcy,czy jakiś mechaniczek i czy profesjonalnym i sprawnym próbnikiem,manometrem do kompesji czy też może jakimś tam zegarkiem,bardzo mi nie podchodzą te pomiary,próbę olejową robili?dodam że ciśnienie oleju nie ma nic wspólnego z ciśnieniem sprężania.

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 04 Listopada 2012, 22:35:39 »
ale czy szlam na bebnie vvt-i może unieruchomioć vvt-i
mi coś tu nie pasi i ta niska kompresja
może łańcuch przeskoczył

WojciechP

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Listopada 2012, 15:48:39 »
Jutro Toyota na lawecie jedzie do mojego miasta. Zobaczymy co inny mechanik (wyposażony w lepszy komputer) powie. Odezwę się jak coś nowego wypłynie.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #26 dnia: 05 Listopada 2012, 21:57:34 »
teraz doczytalem ze kompresja ci spadla do nawet 3 (a przynajmniej tyle mechanior zmierzyl)
Tak malo nie mozd dac przestawienie vvti - to jest raptem 30 st

Jesli wszystkie bezpieczniki sa ok to dziwnie to wyglada.

Ps. immo ci gasnie jak wkladasz kluczyk  ?

WojciechP

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 06 Listopada 2012, 08:11:01 »
Samochód dojechał do drugiego serwisu. Przy okazji sprawdziłem odczyt błędów. Pojawiły się p0100 i p0110 ale kto wie, czy poprzedni czegoś nie zapomnieli podłączyć jak składali. Na chwile obecną czekam na "wyrok". Maja sprawdzić i dzwonić. Na wstępie zastanowili się czy czasem nie bedzie przyczyną katalizator, skoro parę miesięcy temu wyrzucał błędy. Ale generalnie mam narazie poczekać.

Dopowiem jeszcze, że po włożeniu kluczyka lampa immobilizera gaśnie, więc raczej tutaj wszystko działa.

WojciechP

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 06 Listopada 2012, 10:41:06 »
Wstępne dane: ciśnienie 11 7 6 5 (czyli wyższe niż te co podawał poprzedni mechanik). Przymierzają się do zdjęcie głowicy i sprawdzenia zaworów. Ciekawe tylko czy to wynika z faktu nieodpalenia auta czy prób poprzedniego mechanika. Na razie czekam co będzie dalej.

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Listopada 2012, 10:42:40 »
coś czuję, że może być grubo :embarassed:
pamiętaj, że czasem zamiast remontu taniej jest wstawić nową używaną jednostkę
TIIDA '09

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl