Autor Wątek: E12 źle się prowadzi  (Przeczytany 3496 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dyzio

• Gość
E12 źle się prowadzi
« dnia: 15 Lutego 2005, 14:24:29 »
Witam wszystkich.
Piszęponieważ mam problem ze swoją Corolką (E12, 1.4, 2003r., 30kkm przejechane) i mam nadzieję, że mi ktoś coś podpowie.
Problem polega na tym, że podczas jazdy na wprost kierownica jest lekko skręcona w lewo. Nie przeszkadzłoby mi to, gdyby auto siędobrze prowadziło. Niestety samochód zrobił siębardzo niestabilny. W czasie przejeżdżania przez nierówności szarpie kierownicą, a przy hamowaniu na nierównościach czasami wręcz wyrywa kierownice z rąk. Jazda na wprost też jest w zasadzie pływaniem od lewej do prawej. Zgłosiłem problem w ASO przy okazji przeglądu po 30 tys. Szef serwisu stwierdził, że trzeba ustawić geometrięi że kosztuje to 150 PLN (gwarancja Toyoty podobno nie obejmuje geometrii zawieszenia). Na moje pytanie czy po tej operacji wszystko będzie OK odparł, że nie potrafi tego powiedzieć. Zrezygnowałem, ponieważ nie mogłem siępogodzić z tym, że mam zapłacić za coś co może okazać sięzbędne a problem tkwi w czym innym.
Być może ktoś z forumowiczów miał podobny problem. Liczęna podpowiedź co mam zrobić.
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2008, 09:34:24 wysłana przez Janmor »

Kroket

• Gość
Re: E12 ¼le siê prowadzi
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Lutego 2005, 15:07:58 »
Cytat: Dyzio
...Problem polega na tym, że podczas jazdy na wprost kierownica jest lekko skręcona w lewo. Nie przeszkadzłoby mi to, gdyby auto siędobrze prowadziło. Niestety samochód zrobił siębardzo niestabilny....

To co opisujesz, jest typowe dla "rozjechanego" zawieszenia.
Jesli chcesz zaoszczedzic, zlec kontrole zbieznosci "niezaleznemu" serwisowi. Swoja droga ciekawe, poza ASO znaja nastawy geometrii.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl