Autor Wątek: Seryjne sprzęgło  (Przeczytany 9138 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline voodogt

• Toyot Leżący
  • *
Seryjne sprzęgło
« dnia: 05 Listopada 2012, 20:56:58 »
Chciałem zapytać czy w waszych autach też tak wysoko bierze sprzęgło przy ruszaniu. Praktycznie na ostatnich 2-3 cm. Miałem wcześniej już kilka samochodów i w żadnym wcześniej sprzęgło nie brało na samej górze lecz raczej w połowie skoku czy nawet bliżej podłogi. Samochód jest nowy 1tys. przebiegu Auris 1.6 benzyna.

Druga sprawa która mnie zastanawia to przy dodaniu gazu podczas ruszania najpierw obroty maleją do ok 500 a dopiero później nagle wskakują na 2000 obr. Nie ma płynnego przejścia tak jak w innych samochodach. Będę wdzięczny za Wasze odpowiedzi w tej sprawie.
Corolla TS 2024 2.0 196KM

yarisII

• Gość
Odp: Seryjne sprzęgło
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Listopada 2012, 21:19:39 »
u mnie tez bierze wysoko, do tego strasznie piszczy i hałasuje.....samochód z 2007 roku..... nie wiem czy przypadkiem nie pada sprzęgło :(

aurisek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Listopada 2012, 21:37:35 »
Chciałem zapytać czy w waszych autach też tak wysoko bierze sprzęgło przy ruszaniu. Praktycznie na ostatnich 2-3 cm. Miałem wcześniej już kilka samochodów i w żadnym wcześniej sprzęgło nie brało na samej górze lecz raczej w połowie skoku czy nawet bliżej podłogi. Samochód jest nowy 1tys. przebiegu Auris 1.6 benzyna.

Druga sprawa która mnie zastanawia to przy dodaniu gazu podczas ruszania najpierw obroty maleją do ok 500 a dopiero później nagle wskakują na 2000 obr. Nie ma płynnego przejścia tak jak w innych samochodach. Będę wdzięczny za Wasze odpowiedzi w tej sprawie.

jest płynne przejscie - albo źle ruszasz - z jakims uslizgiem czy cos albo masz wadliwe sprzeglo. jedz do ASO masz gwarancję.

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Listopada 2012, 22:12:35 »
Jeśli auto jest nowe to nie ma się co zastanawiać - do ASO i niech wyregulują. Nie powinno brać z samego końca.

www.FotoSzopa.pl

Offline Aurisowsky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Listopada 2012, 17:42:23 »
Ja mam aurisa 1.4 z 2007 i też w porównaniu do drugiego auta (opel corsa) bierze dość "wysoko" w corsie bierze od podłogi.
Nie wiem czy to źle czy dobrze, ale jeździłem wieloma i zarówno inne Aurisy firmowe, czy jak Avensis 2.0 D 2005r mego brata też podobnie "wysoko" biorą.
Czy to powód do serwisowania, nie do wiem sam, może kwestia przyzwyczajenia...
Bo kto nie był ni razu człowiekiem,temu człowiek nic nie pomoże.

Offline cookie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Grudnia 2012, 14:48:36 »
Mój 1.6 i też tak jakoś wysoko bierze sprzęgło.
Nie mogę się za bardzo do tego przyzwyczaić :thumbdown:
VVT-i

Offline przemas

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Czerwca 2013, 21:41:35 »
Dzisiaj przez przypadek zmieniłem bieg bez sprzęgła i zazgrzytało. Czy mogło coś poważnego się stać ze skrzynią biegów? Mam się martwić? Bo jestem przeczulony na tym punkcie :(

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Czerwca 2013, 22:54:34 »
Dzisiaj przez przypadek zmieniłem bieg bez sprzęgła i zazgrzytało. Czy mogło coś poważnego się stać ze skrzynią biegów? Mam się martwić?

Nie martw się  :-)
Zmieniłeś z wyższego biegu na niższy czy odwrotnie ?
Teoretycznie z "góry" w "dół" mozna zmieniać i bez wciśnęcia sprzęgła.
W "górę" nie należy tego robić !

Offline przemas

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Czerwca 2013, 23:04:35 »
Z wyższego bodajże czwórka chciałem zmienić na dwójkę, oczywiście po uprzednim przyhamowaniu i bęc.
Jeżdżę dopiero od kilku miesięcy i takie sytuacje mnie stresują, że mogę coś nieświadomie uszkodzić :(

Offline przemas

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Sierpnia 2013, 17:30:30 »
Jestem ciekawy ile w waszym Auriskach wytrzymało (wytrzymuje nadal) oryginalne sprzęgło.
U mnie rocznik 2007, przebieg 47 000 tys. parę początkowych przygód z wyczuciem i śmiga dalej  :grin:

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Sierpnia 2013, 20:00:18 »
rocznik 2008, 54000 km - nie ma problemów
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline Quadral20004

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Sierpnia 2013, 20:28:40 »
ja na innym modelu toj z 2004 dopiero przy 300 tysiach wymieniłem tarcze:P gdzie toyota dała zywotność na 150 :D:D:D

Offline Aurisowsky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 08 Sierpnia 2013, 12:56:29 »
A takie kiepskie sprzęgło to droga impreza w wymianie: serwis/zwykły Pan Miecio mechanizator.
Tak na oko i na prowincji?
Bo kto nie był ni razu człowiekiem,temu człowiek nic nie pomoże.

Offline przemek79f

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 09 Sierpnia 2013, 15:53:08 »
Mnie wytrzymało 60 tyś, ale w większości jezdziła moja żona więc się nie dziwię. Ale objawy są właśnie takie że pedał zaczyna coraz wyżej brać. Po wymianie jest lepiej, ale i tak w porównaniu do innych marek w aurisie pedał bierze wysoko.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl