Autor Wątek: Zmiana kół typu BSR  (Przeczytany 5680 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gino

• Gość
Zmiana kół typu BSR
« dnia: 10 Listopada 2012, 16:04:08 »
Toyota Rav 4 2007 r koła typu BSR. Czy po założeniu ,,normalnych" kół samochód przejdzie w tryb awaryjny czy jedynie palić się będzie kontrolka ostrzegawcza i jazda odbywać się będzie bez zmian? Pytam bo znajomy posiada takie właśnie koła i chce na zimę założyć zwykłe nie BSR. Dwa serwisy w Poznaniu wydały inne opinie na ten temat jeden twierdzi, że można (zapalona kontrolka) drugi, że absolutnie nie (tryb awaryjny). Jaka jest prawda?
« Ostatnia zmiana: 10 Listopada 2012, 16:08:01 wysłana przez Gino »

toy

• Gość
Odp: Zmiana kół typu BSR
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Listopada 2012, 01:43:01 »
bez problemu można montować zwykłe opony,nawet można zostawić czujniki,będą sygnalizowć spadek ciśnienia,problem w tym że nie masz koła na zapas,ja bym szukał tylnej klapy z kołem,i po problemie,ale musisz mieć czujniki ciśnienia i na to zwracaj uwagę każdemu kto wymienia opony,bo jak ci uwali to700 do zapłaty.czujnik nie wie czy jest w oponie bsr,czy jest pierścień,czy cokolwiek innego,on czuje ciśnienie,jeśli jest prawidłowe,to jest ok.

Gino

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Listopada 2012, 10:18:09 »
Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam :good:

Offline ar16

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Listopada 2012, 18:42:13 »
Ja też analizowałem kiedyś ten temat. Sprawa migającej kontrolki to wiadomo. Jednak serwis we wrocku poinformował mnie, że nastawy twardości zawierszenia dla wersji X są inne ze względu na te koła z wkladkami (pierścieniami BSR) oraz że opony BSR są sztywniejsze czy też twardsze. Nie mam pojęcia czy tak jest faktycznie. W każdym bądź razie straszyli, że jak się założy zwykłe opony to autko będzie inaczej się prowadziło i będzie gorsza sterowność. Ostrzegali, że bedzie trudniejsze do opanowania.
Zna się ktoś na zawieszeniach? Czy różne wersje mogą mieć inne sprężyny czy coś w tym stylu?
Avensis D4D Kombi ----> RAV4 ----> ?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl