Autor Wątek: Corolla E12 2002 r nie zapala - gaśnie deska przy naciskaniu sprzęgła  (Przeczytany 3163 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mar1982

• Prawie Toyot
Witam,

Samochód: Toyota Corolla 2002 r. E12 Sol automatyczna skrzynia biegów.

Samochód dojechał sobie na parking i wszystko było w porządku. Natomiast nie chce już odpalić. Akumulator jest naładowany, światła można włączyć, wszystko działa ok przy przekręcaniu kluczyka na pierwszą i drugą pozycję. Problem pojawia się gdy usiłuje się zapalić - w tym momencie rozrusznik jakby na sekundę rusza, a potem wszystko gaśnie (w sensie kontrolki i cała deska rozdzielcza) i słychać jakby taki głośniejszy trzask gdzieś z przodu samochodu (ale nie taki ostry, tylko taki jakby z czegoś nagle z dużym ciśnieniem spuszczono powietrze).

Również samo naciśnięcie sprzęgła/hamulca (automat) kiedy kluczyk jest w pozycji drugiej powoduje (ale nie zawsze - losowo), że gaśnie podświetlenie deski rozdzielczej, natomiast nadal palą się kontrolki (olej, otwarte drzwi, etc).

Dołączam zdjęcia.

Czy ktoś ma pomysł co to może być? Czy możliwe, że to kostka stacyjki (gdzieś coś podobnego na forum wyczytałem)?

Z góry dziękuję za pomoc i będę wdzięczny za używanie zrozumiałego języka - nie jestem specjalistą w temacie.

Pozdrawiam

Offline Mar1982

• Prawie Toyot
Odp: Corolla E12 2002 r nie zapala - gaśnie deska przy naciskaniu sprzęgła
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Listopada 2012, 20:57:25 »
Okazało się, że powodem był stary akumulator. Wymieniłem i wszystko jest ok.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl