Autor Wątek: Zawieszenie w TS Turbo  (Przeczytany 11590 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Oklon

• Toyot Pełzający
  • **
Zawieszenie w TS Turbo
« dnia: 01 Grudnia 2012, 12:49:00 »
Czy ktos wie jakie to zmiany w zawieszeniu wprowadzono do Yarisa Turbo? Czy mozna gdzies dostac info jakie amory i sprezyny tam siedzialy? Czy dokladne ustawienia zawieszenia sa znane?

Offline sadam

• Toyot Chodzacy
Odp: Zawieszenie w TS Turbo
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Grudnia 2012, 12:53:53 »
pierwsza myśl to ASO.
chyba, że ktoś może posiada jakieś manuale
a szukałeś może tutaj: http://www.toyodiy.com/parts/  ?

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Grudnia 2012, 14:35:27 »
obniżony -15mm w stosunku do yarisa TS
myślę że tylko inne sprężyny

Offline Oklon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Grudnia 2012, 17:07:59 »
"Z toru na drogę

Aby stworzyć Yaris`a Turbo, wdrożono ambitny program testów. Mała rajdówka została przetestowana na  niektórych z wymagających torów w Europie, takich  jak Nürburgring i Zolder. Testy szybkościowe zostały prowadzone na niemieckich autostradach i na owalnych torach. Do auta włożono także cenne doświadczenia zdobyte w konkurencji Yaris Cup, która organizowana jest w kilku Europejskich krajach. Dzięki temu, inżynierowie mogli osiągnąć doskonałe ustawienia zawieszenia dla Yaris`a Turbo.

Wyrafinowane podwozie

Aby zapewnić bezpieczne i pewne korzystanie z osiągów, gruntownie zmodyfikowano podwozie. Ogólna budowa zawieszenia pozostała nie zmieniona. Jednak wersja Turbo,  jest nie tylko obniżona o 15mm w porównaniu do Yaris T Sport, ale zastosowano też  twardsze amortyzatory i sprężyny. Niezrównane trzymanie zapewniają prawie wyczynowe, niskoprofilowe opony Pirelli P Zero Nero 195/45 R16 założone na bardzo lekkie "alufelgi". Te 6.5J 16-sto calowe koła o ET45 wyprodukowane w specjalnym procesie przez Hitachi są najlżejsze na rynku w tej wielkości. Oprócz szykownego i sportowego wyglądu, nowe obręcze zmniejszają też masę nieresorowaną i w ten sposób ulepszają jeszcze osiągi auta. Auto wyposażono też w 4 - kanałowy ABS oraz EBD, TRC, VSC."

Ciekawe co mial na mysli autor poprzez "gruntowna zmiane podwozia".

Ktory Yaris to turbo w toyodiy?
« Ostatnia zmiana: 01 Grudnia 2012, 17:24:42 wysłana przez Oklon »

Offline sadam

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Grudnia 2012, 19:52:35 »

Offline Oklon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Grudnia 2012, 16:38:05 »
To nie turbo, sprezyny sa ze zwyklego TSa

Offline sadam

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Grudnia 2012, 18:40:38 »
a tak z ciekawości, chcesz taki setup do siebie wstawić, czy jakiś inny powód potrzeby tej informacji?

Offline Oklon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Grudnia 2012, 20:16:58 »
To zalezy od kosztow. Narazie zabralem sie za hamulce. Potem zawieszenie. Chodzi mi o  to czy to jest tylko kwestia ustawien czy tez czesci.

Jak na razie chodze ze spuchnieta glowa bo szukam aluminiowych zaciskow do Yarka. Kupilem od avensisa 2 tloczkowe, ale sa moim zdaniem za ciezkie no i nie pasuja.

Offline davidoff

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Grudnia 2012, 20:26:40 »
a corolla E12? Będziesz robił tez pompę i serwo?

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Grudnia 2012, 20:45:24 »
z corolli e12 też nie podpasują bo mają inny rozstaw

Offline Oklon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Grudnia 2012, 20:53:52 »
niektore e12 verso maja wlasciwy rozstaw.

Mysle zeby wlasnie zaadoptowac zacisk z verso z 57mm tloczkiem.
Yaris ma tloczek 51mm

Mysle tez o tarczy z Corolli TS chociaz robilbym to raczej ze wzgledu na wyglad. Nierozsadne, bez sensu ale naprawde mnie po prostu strasznie razi to, ze z tylu mam wieksze tarcze niz z przodu  :embarassed:

Pomp i serwo sa u nas na wyrost!

:)
« Ostatnia zmiana: 02 Grudnia 2012, 21:09:02 wysłana przez Oklon »

Offline mirko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Grudnia 2012, 21:21:30 »
Najlepiej coś takiego: http://www.dcperformance.co.uk/cheap/648050/toyota/k-sport-front-big-brake-kit/to25.html  :good:

Zainwestuj w dobre klocki i tarcze, będziesz miał przewody w oplocie + dobry płyn i powinno być git.
Ja swoje CL RC5+ grzeje tak jak kiedyś Ferodo Premier - które się zeszkliły i po 4-5 hamowaniach była lipa. A tarcze OEM miałem przypalone ;) Sportowe klocki mają to do siebie że im wyższa temp. to lepiej hamują, tak +/- do 900 stopni ;)

Offline Oklon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Grudnia 2012, 21:50:40 »
Liczylem wszystko i wychodzilo mi, ze cena super klockow i tarcz bedzie sie rownala przerobce na tloczek 57mm z wieksza powierzchnia klocka + tarcze 275 + calkiem dobre klocki drogowe.
Nowy zestaw znacznie ciezej przegrzac jak i rowniez wyraznie wzrasta jego trwalosc.

Co bedzie lepiej hamowac? Mysle, ze jednak drugi wariant. No i ten walor estetyczny...

Wieksza waga i rozmiar tarczy wplywaja niekorzystnie na trakcje i komfort (wiekszy efekt zyroskopowy i wieksza masa nieresorowalna).
Z drugiej strony zmiana +20mm +2kg wiekszej tarczy nie jest spora.

Zacisk a avenis to 2x40mm + ogromna powierzchnia klocka = naprawde spora sila hamowania ale zacisk wazy 2.5kg wiecej. To przejdzie w modach dla Corolli ale dla lekkiego Yaroslawa to za duzo.
« Ostatnia zmiana: 02 Grudnia 2012, 21:56:20 wysłana przez Oklon »

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Grudnia 2012, 21:59:13 »
to może te zaciski z porsche 4 tłoczki duży plus bo będą lżejsze od seryjnych
tylko ciekawe jak z montażem
trzeba podjechać pomierzyć te zaciski co łatwo spasuje

Offline mirko

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 02 Grudnia 2012, 22:10:33 »
Hm idąc Twoim tokiem myślenia Oklon napiszę coś od siebie bo mam porównanie do "taniego dużego zestawu" i mojego mniejszego z lepszymi klockami.

Focus RS MK1 tarcze TRW klocek jakiś za 140 czy 170 zł (nie pamiętam nazwy) Tarcza  ma 324mm, po kilku hamowaniach ze 120 do 40, albo do 0 hamulce nie działają idealnie. Fabrycznie był zestaw Brembo i spisywał się o wiele lepiej, nie wiem jaka mieszanka klocków to była ale nowe kosztują coś w granicach 1000-1500 zł.
Osobiście bym nigdy takich nie kupił (OEM) i wolał za pół ceny DS2500...

Mój Yaris tarcze TRW + CL RC 5+, skuteczność hamowania jest lepsza przy podobnym operowaniu hamulcem. Nie neguję tego co napisałeś, ale dalej podtrzymuje swoje zdanie że dobre klocki to podstawa.
Ja mam jeszcze oplot + Motul RBF, w Focusie jest zalany jakiś zwykły płyn i przewody gumowe.

Wziąłem tarcze gładkie bo takie mi pasowały, miałem wybór brać Zimmermann nawiercane ale odpuściłem. Zdzierają klocek, a te bajki o pękających tarczach to trzeba brać przez pół. Jak mi pisał Lech z Ferodo to nawiercane mają prawo pękać, ale jest to normalny objaw i 1-2 mm to nic groźnego, z tego co pamiętam on miał Zimmermanny w Imprezie z przebiegiem 30tys i było ok (czy nawet więcej).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl