[...]
na pewno nie 5w50, ani 10w60
[...]
A dlaczego "na pewno" ??
Ano dlatego, że nie jest to olej rekomendowany przez Toyotę.
Idąc tą drogą opony też powinniśmy kupować w ASO, (bo Toyota rekomenduje Bridgestone, więc moja Camry powinna wciąż jeździć na Potenzach RE92, bo na takich wyszła z fabryki, i takie rekomenduje Toyota po numerze VIN). To samo się tyczy wszelkich innych części zamiennych, które jakoś kupujemy z zamiennika, i żyje nam się dobrze.
Toyota rekomenduje to, na czym ma zarobek, a nie to, co najlepsze dla silnika/klienta. A potem są akcje serwisowe, gdzie wymieniają short-blocki, bo się ludziom silniki zacierają, albo wmawiają klientowi, że jego megasuperhiperekologiczne auto może żreć litr oleju na 1000km, bo taka jest norma

-----------------------------------------------------------------------------------------
Ziom :
Rolki i pasek : jeśli masz finanse, to ASO, jeśli nie bardzo, to rolki Koyo, NSK, GMB (w tej kolejności), pasek Sun, Mitsuboshi, Dayco (też w tej kolejności).
Świeczki Denso, kable NGK.
Olej to temat-rzeka. Na Mobila wszyscy psioczą, a mam silniki po ponad 500kkm na 5W50 i nie wyglądają na zużyte. Motul to świeża sprawa w tym kraju, ale mi z nim dobrze. Będę miał rajdówkę, którą będę kręcił po 9000RPM, to sobie zaleję Millersa, czy innego Amsoila. Grunt, żeby olej był syntetyczny i często zmieniany.
Płyn hamulcowy DOT4, byle nie Tesco. Motul lub tańszy Ferodo w zupełności wystarczą.