Autor Wątek: [e11] 4efe - przegląd - wymiana płynów, pasków, filtrów ...  (Przeczytany 17623 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Locoziom

• Gość
Wiem jaka będzie pierwsza myśl przy tym temacie... "to już wszystko było znajdź na forum ...". Mim, że jest wiele informacji i wielu przypadkach skumulowanych w jednym temacie - brakuje mi takich konkretnych rad dla laika który chce zrobić podstawowy przegląd swojej Corollki. (pomocny był temat http://forum.corollaclub.org/viewtopic.php?t=9985&highlight=4efe+olej+silnikowy )

Jaki jest cel mojego tematy - chciałbym uzyskać konkretne informację (marki) co do doboru części eksploatacyjnych, tak aby laik mógł zapukać do sklepu z konkretną listą niezbędnych artykułów :)

Jeśli nikogo nie uraziłem prosiłbym o pomoc przy wyborze odpowiednich marek .

Warunek jest prostuj: maksymalnie najlepszy stosunek ceny do jakości. Parametry modelu Toyota Corolla E11 4efe, 98r G6) - nie mam żadnych info co było wcześniej.

Oleje (z tego co udało mi się już zebrać, polecacie):
Olej przekładniowy - będę potrzebował 2,5 litra:
MOTUL GEAR 300 75W-90 1L
Valvoline SynPower TDL 75 W-90
Valvoline DuraBlend  GL-5 75W-90

Olej silnikowy - będę potrzebował 4 litry:
Mobil 1 5W-50 syntetyk (jak rozumiem najbardziej uniwersalny)
Castrol TWS 10W60 - przy rajdowej eksploatacji ;)

świece Denso

rolki i pasek SKW

Płyna chamulcowy DOT4

Nie chciałbym uszkodzić mojej Corollki więc prosze o potwierdzenie

Offline paba

• Toyot Spamer
Odp: [e11] 4efe - przegląd - wymiana płynów, pasków, filtrów ...
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Grudnia 2012, 15:29:25 »
olej przekładniowy GL-4 lub GL-5
polecam Motul Gear 300 75w90, Valvoline Dura Blend 75w90, Millers
a także Toyotowski (TGO - Toyota Genuine Oil) oraz Amsoil (najdroższy)
sprawdza się także Castrol TAF-X

olej silnikowy - złe wybory
silnik wymaga oleju 5w30, pytanie czy "pobiera" go dużo między przeglądami?
polecam Valvoline Durablend 5w30, oryginalny Toyoty (TGMO), a także ELF Evolution Sxr, Texaco Havoline Energy
z droższych produkty Motula - np. Econergy 5w30, a także Amsoila 5w30

na pewno nie 5w50, ani 10w60

świece Denso - tak, drugie w wyborze NGK (uwaga, aby kupować w znanych sieciach - oryginały)

jeśli chodzi o rolki to wybierałbym natomiast takich producentów jak SKF, INA, ew. dobry pakowacz Ruville), natomiast pasek tylko Mitsuboshi lub Brando, ew. Gates (najlepiej się sprawdzają, pierwsze 2 stosuje Toyota w oryginale)

płyn hamulcowy DOT 4 lub DOT 5.1, koniecznie 5.1, bo DOT 5 jest nieodpowiedni
producent nie ma takiego znaczenia, chociaż wybierałbym firmę, która ma jakiś związek z hamulcami, np. Ferodo czy ATE czy Textar (nie są do specjalnie droższe płyny)

« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2012, 16:04:07 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Grudnia 2012, 15:39:21 »
[...]
Mobil 1 5W-50 syntetyk (jak rozumiem najbardziej uniwersalny)
Castrol TWS 10W60 - przy rajdowej eksploatacji ;)
[...]

rolki i pasek SKW

[...]

Rozrząd - oryginały.
Olej - jeżeli ma być ekonomicznie, to może Gulf 5W50. Jeżdżę na nim już kilka wymian i jest jak najbardziej w porządku.

[...]
[...]

A dlaczego "na pewno" ??

Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Grudnia 2012, 16:01:54 »
[...]
[...]

A dlaczego "na pewno" ??

Ano dlatego, że nie jest to olej rekomendowany przez Toyotę.

1.4 litre and 1.6 litre VVT-i engines Multigrade engine oil, viscosity 5W/30

a także:

5w50 ani 10w60 to nie są oleje do Corolli, tzn. oczywiście, że będzie jeździć, ale dla vvti rekomenduje się oleje lekkiego biegu, o innych lepkościach

5w50 czy 10w60 to do samochodów na tor, a nie do cywilnego auta, szczególnie zimą :)
TIIDA '09

Locoziom

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Grudnia 2012, 16:22:40 »
chce zaznaczyc, ze nie jest to vvt tylko 4efe

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Grudnia 2012, 16:35:17 »
nie zauważyłem, ale w dalszym ciągu polecam do tego silnika olej 5w30
dobrze sprawdzi się tutaj olej HC, klasy A1/B1 czy A5/B5, tak jak podałem wyżej
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2012, 16:37:01 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Grudnia 2012, 17:25:59 »
[...]
[...]

A dlaczego "na pewno" ??

Ano dlatego, że nie jest to olej rekomendowany przez Toyotę.

Idąc tą drogą opony też powinniśmy kupować w ASO, (bo Toyota rekomenduje Bridgestone, więc moja Camry powinna wciąż jeździć na Potenzach RE92, bo na takich wyszła z fabryki, i takie rekomenduje Toyota po numerze VIN). To samo się tyczy wszelkich innych części zamiennych, które jakoś kupujemy z zamiennika, i żyje nam się dobrze.

Toyota rekomenduje to, na czym ma zarobek, a nie to, co najlepsze dla silnika/klienta. A potem są akcje serwisowe, gdzie wymieniają short-blocki, bo się ludziom silniki zacierają, albo wmawiają klientowi, że jego megasuperhiperekologiczne auto może żreć litr oleju na 1000km, bo taka jest norma  :wallbash:

-----------------------------------------------------------------------------------------

Ziom :

Rolki i pasek : jeśli masz finanse, to ASO, jeśli nie bardzo, to rolki Koyo, NSK, GMB (w tej kolejności), pasek Sun, Mitsuboshi, Dayco (też w tej kolejności).

Świeczki Denso, kable NGK.

Olej to temat-rzeka. Na Mobila wszyscy psioczą, a mam silniki po ponad 500kkm na 5W50 i nie wyglądają na zużyte. Motul to świeża sprawa w tym kraju, ale mi z nim dobrze. Będę miał rajdówkę, którą będę kręcił po 9000RPM, to sobie zaleję Millersa, czy innego Amsoila. Grunt, żeby olej był syntetyczny i często zmieniany.

Płyn hamulcowy DOT4, byle nie Tesco. Motul lub tańszy Ferodo w zupełności wystarczą.
3VZ.pl

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Grudnia 2012, 17:42:03 »
wiesz Marcin, można podejść do tego z drugiej strony - niektórzy mają taki trend, aby czasem bez sensu poprawiać fabrykę i wychodzi z tego 15w40 zamiast 5w30 lub brewki czy lusterka ala m3 (sam byłem tego przykładem)

taka jest prawda, że także silniki tego typu (Corolla, bez vvti) Toyota projektowała pod 5w30/10w30 (takie zalecenia są w książkach) i ja bym się tego trzymał jeśli kolega nie obserwuje jakiś dużych "poborów" między przeglądami

inne lepkości jak 10w40 ruszałbym tylko gdyby żarł tego oleju dużo (nie sądzę - podobno zdrowe 4EFE nie wymaga na ogół dolewek między przeglądami)

PS na Mobila psioczą, olej 5w50 to Mobil1, to zupełnie co innego ziom :)
PSS Mobil1 to również hydrokrak, olejów stricte syntetycznych jest na rynku niewiele i będzie jeszcze mniej, rozwija się technologia hydrokrakingu i opracowuje się coraz lepsze dodatki
PSSS częsta wymiana to podstawa :) gdzieś czytałem, że po krótkim dystansie taki 5w30 potrafi się zamienić w 5w40, 5w50 parametrowo, nieautoryzowane serwisy Renault, Ford masowo skracali interwały z 30 kkm na 15, nie bez powodów (np. 1.5 dci Renault)
krótkie interwały rekomenduje Haynes (Yaris 10kkm)
jak ważna jest częsta wymiana oleju pokazują też przykłady aut mocniejszych jak mr2 czy np. corolle ts

« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2012, 19:37:56 wysłana przez paba »
TIIDA '09

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Grudnia 2012, 18:06:23 »

Tiaaa... lać taką wodę do starego silnika w naszych warunkach klimatycznych, gdzie w lecie temperatura  powietrza przekracza 30^C, o asfalcie już nie wspomnę...
Obstawiam dla 5W30 zużycie jakieś 0,5-0,7l/1000km.
Mam to gdzieś, lejta co chceta. Tylko chwilę pomyśleć przed zalaniem czegokolwiek do silnika.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Grudnia 2012, 18:13:23 »

Tiaaa... lać taką wodę do starego silnika w naszych warunkach klimatycznych, gdzie w lecie temperatura  powietrza przekracza 30^C, o asfalcie już nie wspomnę...
Obstawiam dla 5W30 zużycie jakieś 0,5-0,7l/1000km.
Mam to gdzieś, lejta co chceta. Tylko chwilę pomyśleć przed zalaniem czegokolwiek do silnika.
Pozdro.

Martwisz się o asfalt i lato, a nie zauważysz, że mamy mocne zimy po -15 i -20'C, gdzie 5w50 będzie bardziej gęsty i wiadomo, że w ten sposób dłużej będzie docierał tam gdzie powinien?

Nie rozumiem sensu stosowania tutaj 5w50, a jazdę po 5w30

TIIDA '09

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Grudnia 2012, 19:03:13 »
Olej silnikowy - będę potrzebował 4 litry:
Wystarczy 3 litry, a w zasadzie 2,8-2,9

Olej to temat-rzeka. Na Mobila wszyscy psioczą, a mam silniki po ponad 500kkm na 5W50 i nie wyglądają na zużyte. Motul to świeża sprawa w tym kraju, ale mi z nim dobrze. Będę miał rajdówkę, którą będę kręcił po 9000RPM, to sobie zaleję Millersa, czy innego Amsoila. Grunt, żeby olej był syntetyczny i często zmieniany.
Różnica w cenie pomiędzy jednym M a drugim M to znacznie poniżej 1 gr/km, więc czasem warto nawet dla lepszego własnego samopoczucia

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl