Autor Wątek: Nie świecące światła.  (Przeczytany 7520 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Wiesiu

• Gość
Nie świecące światła.
« dnia: 03 Grudnia 2012, 17:45:08 »
Witam, na wstępie powiem, że nie posiadam Starleta lecz Daihatsu Charade 1.0 1992r. Temat umieściłem jednak tutaj ze względu na podobieństwa do Starleta. Mam nadzieje, że to nie problem. Teraz do rzeczy.

Z nieznanych mi przyczyn przestały mi się świecić światła mijania i długie.
Zacząłem szukać usterki i doszedłem do tego, że na każdym z 3 pinow wtyczek do żarówek jest prąd, także na tym na masę, zarówno w pozycji na światła mijania jak i na długie. Kontrolka od długich też się nie świeci.

Szukam co to może być ale póki co wygląda to miernie...
Czy przekaźnik może dawać prąd na masę?
Podejrzewałem jego, bo był to jedyny element po którego dotknięciu raz mi się światła zapaliły na chwilę.

Robsajson

• Gość
Odp: Nie świecące światła.
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Grudnia 2012, 17:52:22 »
Podmień przekaźnik to się dowiesz czy to on.
Wg mnie, przekaźnik nie ma prawa puszczać napięcia na masowy przewód, bo załącza plus a masa nie jest do niego podpięta.

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Grudnia 2012, 18:10:25 »
Witam, na wstępie powiem, że nie posiadam Starleta lecz Daihatsu Charade 1.0 1992r. Temat umieściłem jednak tutaj ze względu na podobieństwa do Starleta. Mam nadzieje, że to nie problem. Teraz do rzeczy.

Z nieznanych mi przyczyn przestały mi się świecić światła mijania i długie.
Zacząłem szukać usterki i doszedłem do tego, że na każdym z 3 pinow wtyczek do żarówek jest prąd, także na tym na masę, zarówno w pozycji na światła mijania jak i na długie.[...]

Szukałeś miernikiem czy kontrolką z żarówką ?
Miernik można hmm... odłożyć na półkę.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Wiesiu

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Grudnia 2012, 18:13:36 »
Masa jednak dochodzi do tego całego panelu z bezpiecznikami i przekaźnikami (tzn. dochodzą kable takich samych kolorów jak przy wtyczkach żarówek).

Sprawdzałem pierw miernikiem, a później także żarówką z minusem bezpośrednio od akumulatora - na wszystkich trzech pinach się świeci.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Grudnia 2012, 22:15:42 »
przekaznik daje plus.
masa jest podawana przez przelacznik zespolony pod kierownica i tam mogla masa sie upalic (jesli jest tak samo jak w starletce)

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Grudnia 2012, 01:15:46 »
[...]
Sprawdzałem pierw miernikiem, a później także żarówką z minusem bezpośrednio od akumulatora - na wszystkich trzech pinach się świeci.

Znaczy się szukaj masy, bo gdzieś Ci ewidentnie zwiała.

przekaznik daje plus.
masa jest podawana przez przelacznik zespolony pod kierownica i tam mogla masa sie upalic (jesli jest tak samo jak w starletce)

Masa z przełącznika zespolonego steruje tylko przekaźnikiem. Jeżeli jest wersja bez przekaźnika, to z zespolonego wychodzi sterowanie plusem prosto na żarówki.
Konstrukcja żarówki z założenia uniemożliwia włączanie jej włókien masą. Podawany jest odpowiednio plus, a masa powinna być cały czas na jednej nodze. (nie pamiętam dokładnie na której)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Grudnia 2012, 00:24:06 »
Masa z przełącznika zespolonego steruje tylko przekaźnikiem. Jeżeli jest wersja bez przekaźnika, to z zespolonego wychodzi sterowanie plusem prosto na żarówki.
Konstrukcja żarówki z założenia uniemożliwia włączanie jej włókien masą. Podawany jest odpowiednio plus, a masa powinna być cały czas na jednej nodze. (nie pamiętam dokładnie na której)
Pozdro.

ty chyba nie mowisz o toyocie - toyki do ok 2000r maja sterowanie masa.

Wiesiu

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Grudnia 2012, 17:50:41 »
Problem rozwiązałem bez wymiany przekaźnika, można zamknąć.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl