Autor Wątek: Niesprawny termostat?? słabe ogrzewanie wnętrza  (Przeczytany 5573 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
Niesprawny termostat?? słabe ogrzewanie wnętrza
« dnia: 08 Grudnia 2012, 18:23:53 »
Witam, odkąd kupiłem camry zauważyłem szczególnie w takie dni jak dziś że ogrzewanie wnętrza jest trochę słabe....nie wiem czy przyczyną tego nie jest termostat oto fotka w jakiej wskazówka znajduje się przy pełnym rozgrzaniu auta po 140km dziś w trasie i mam wrażenie że wskazówka powinna być wyżej. http://zapodaj.net/16fd8134ce270.jpg.html - foto wskazówki temp silnika przy pełnym rozgrzaniu. Druga sprawa to jest to moja 2 camry a 4 toyota w życiu i dziwna sprawa z nawiewem na nogi i górę ponieważ nogi leci ciepło a góra tylko boczne nawiewy a środkowy zimno leci :/  ? co to ewentualnie może być. I trzecia sprawa dość często parują mi szyby od środka jak jadę i mam ustawione grzanie na górne nawiewy co chwilę wszystkie szyby parują dlatego wciąż nawiew musi być na szyby, co ewentualnie może być przyczyną tego ?
Z góry dziękuję za wskazówki i podpowiedzi :)

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
Odp: Niesprawny termostat?? słabe ogrzewanie wnętrza
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Grudnia 2012, 19:05:25 »
Czy ostatnio wymieniales glikol w ukladzie chlodzenia? Byc moze jest stary ktory zamulil szereg kanalow w nagrzewincy i stad problem.Jezeli nie byl zmieniany to  spusc  stary i dobrze przeplucz caly system chlodzenia i zalej nowym glykolem rozcienczonym woda destylowana.
Pzdr.Camry 2,2

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Grudnia 2012, 19:26:11 »
Nie narzekaj,gdybyś zobaczył moja wskazówkę to byś dopiero się załamał.Ledwo się wychyla zza białego pola. <diabel> We wtorek wymieniam termostata i zalewam układ Prestonem.Powinno pomóc.Ze środkowych leci ci zimne w nos po to, żeby cię ciepło nie zmuliło. :cheesy: Na UE robili tak,na USA siak,na Skandynawie owak.Poważnie,nawiew środkowy jest uzależniony od wersji auta.
« Ostatnia zmiana: 08 Grudnia 2012, 19:44:09 wysłana przez MAREK100 »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Grudnia 2012, 21:44:03 »
U mnie wskazówka jest porównywalnie, więc tym bym się nie przejmował. Pozycja wskazówki zależy od sprawności czujnika, a z tym bywa różnie.

Jeśli nie grzeje, to nagrzewnica do płukania, ale najpierw klapa mieszająca powietrze do sprawdzenia/ustawienia.

Odnośnie wiania zimnym na środek, jest dokładnie tak, jak Marek pisze. Jedynie "cold-spec" (Szwecja/Norwegia/Finlandia/Islandia) i niektóre Kanadole wiały ciepłym. Jest do zrobienia, ale trzeba zdjąć deskę i się trochę pogimnastykować.
3VZ.pl

Offline nOne

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Grudnia 2012, 13:32:38 »
o prosze jakich ciekawy informacji mozna dowiedziec sie na forum , wlasnie sie zastanawialem dlaczego wlasnie zimne leci ze srodka , dzieki za doinformowanie ;)

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Grudnia 2012, 23:02:46 »
Słuszne wskazówki spróbuję wszelkich wskazań i zobaczymy czy coś się polepszy, opieram się na wskazaniach celicy 2.0gti 156km 93'  gdzie przede wszystkim była EU/ niemiec nawet z webasto z tym że działało to ponoć jako podgrzewanie temperatury silnika w zimie, jakoś tak, ale działało, z tym że nawiew góra-dół ustawienie nawiewu ze środka także działał i to mnie w camry zdziwiło :/ że środkowy nawiew nie działa...mimo wszystko. Aczkolwiek zastosuję się do wskazówek i zobaczymy ;) Pozdrawiam.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A jeszcze mam malutkie pytanie a mianowicie jeżeli faktycznie coś byłoby nie tak z układem chłodzenia, i jeżeli faktycznie walnięty byłby termostat miało by to znaczny wpływ na spalanie auta? ponieważ ostatnio 4 osoby na pokładzie praktycznie 10% miasto i 90% trasa do 100-110km/h cały czas na M/T skrzyni 3.0 VZ nie chciał zejść poniżej 10l Pb95 wyszło ok 26l na 245km, chociaż fakt że temperatury mamy jakie mamy za oknem.

Scaliłem.M
« Ostatnia zmiana: 10 Grudnia 2012, 11:27:20 wysłana przez marcinm »

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Grudnia 2012, 11:26:27 »
A czego oczekujesz od trzylitrowego benzynowego silnika ? Że obładowany będzie palił 5 na 100 ?
3VZ.pl

Offline piotr1989pl

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Grudnia 2012, 12:51:45 »
Ok, rozumiem i nie napisałem tego aby otrzymać odpowiedź że "kupiłem konia a teraz mnie na owies nie stać" tylko z czystej ciekawości ponieważ są na tym forum osoby co w dziale spalanie schodzą do 8litrów pb ....a 11-12 gazu w takim razie podziwiam i nic już nie mówię.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Grudnia 2012, 13:38:08 »
Nawet kombi da się zejść do 8 litrów Pb, ale ja nie chcę, nie lubię i nie potrafię się tak męczyć za kółkiem <taniec>

Gaz to inna sprawa, właśnie robię silnik, który mało gazu palił, za to spalił 12 zaworów i tyleż gniazd  :roll:
3VZ.pl

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Grudnia 2012, 13:55:12 »
No,termostat wymieniony,płyn "Torze",wlazło 8 litrów. Czy jadę 20 na godzinę,czy 120,wskazówka jest na połowie skali. Temperatura w Toi taka, że można w podkoszulku jechać. <taniec>

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl