Autor Wątek: Rozrząd w D4D  (Przeczytany 97055 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lparadowski

• Gość
Odp: Rozrząd w D4D
« Odpowiedź #45 dnia: 16 Marca 2008, 16:18:35 »
Witaj

spokojnie bez nerwów  :cheesy:
firma IC i JC (w tej chwili to to samo ) sprzedaje części oryginalne ,rzekomo
nie wiem czy wiesz ale część tych "oryginałów" była wkladana do opakowań dopiero w Kajetanach

jeśli chodzi o Conti to produkowany jest głównie w Niemczech , nie chcesz nie wierz , 3/4 ma bite na pasku znane nam dobrze: made in germany , ma również date produkcji oraz datę użyteczności i nalepkę na której możesz zapisać przebieg przy wymianie

Fota dalej sprzedaje oryginały , ale tak jak zawsze głównie do aut europejskich z grupy VW Audi , BMW , oraz Mercedes

a teraz żeby wszystko bylo jasne, uważam że nie ma sensu przepłacać za pewne elementy (części) dlatego polecam firmy do których mam zaufanie , z których od dawna korzystam, jeśli ktoś ma życzenie , nie ma problemu niech kupi oryginał Toyoty podobnie jak jozef01 (tylko może nie ten z JC,ale to moje zdanie) , celem tego dialogu jest to żeby wszyscy zainteresowani nabrali rozeznania, a tym samym nie dali się naciągnąc na dodatkowe koszta  :-)

Pozdrawiam

inz.mamon

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 23 Marca 2008, 13:24:27 »
witaj
tak jak napisałem 2.0  D-4  czyli benzyniak.
Jak na razie wszystko jest ok ( jeżdżę co prawda dopiero miesiąc i zrobiłem tylko 3 tys.), ale zbliżając się napięcie rośnie.Rozumiesz niepokoj .

Wbrew tzw. większości czytam również wątki dotyczące diesli. Zawsze czegoś się człowiek może nauczyć, choćby podejrzeć, gdzie naprawiacie auta poza ASO, gdzie i jakie kupujecie części.

Co do silnika benzynowego D-4 (1AZ-FSE), 110kW/150KM, 2,0l, to po konsultacjach z dwoma ASO mam tę samą odpowiedź: "jaki rozrząd Panie??? Tam jest łańcuszek, zagląda się jak się inspekcja zaświeci z tego powodu". Na pytanie jakie są orientacyjne przebiegi, ani w Markach, ani w Białymstoku najstarsi górale nie potrafili odpowiedzieć - brak doświadczeń.

bajtek

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 03 Kwietnia 2008, 13:52:28 »
Witam kolegów.
Mam do wymiany kompletny rozrząd i sprzęgło w AVE 2.0 D4D 116KM z 2004 roku. Przejrzałem cały temat, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Wszystkie części chciałbym zakupić w Intercarsie. Jakich dokładnie producentów polecacie?

W ASO Bednarscy Toruń zaproponowali mi cenę 3350 zł brutto z robocizną. Więc najlepszym rozwiązaniem jest zakup dobrej jakości zamienników.

sambi

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 09 Kwietnia 2008, 20:14:25 »
A wystarczy poszukać i znajdą się tańsze oryginalne częsci na forum...

JohnT

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 14 Maja 2008, 11:34:52 »
Witam, planuje wymianę rozrządu w D4D z 2000r i mój mechanik zalecił kupno nowego napinacza hydraulicznego.
W ASO kosztuje 400zł, a na aukcji internetowej znalazłem za 260zł niby orginalny.
Jak myślicie czy warto oszczędzać te sto parę zł???
Czy nie zawracać sobie głowy i kupić w Toyocie.

link do aukcji: http://www.allegro.pl/item348522244_napinacz_hydrauliczny_toyota_corolla_avensis_d4d.html

Józef60

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 16 Czerwca 2008, 21:28:36 »
witam wszystkich

już kilka razy pisałem  i dzieliłem się z Państwem  moimi  pytaniami, otóż  chcę Państwa prosić  o podpowiedż w nastepującej sprawie  zamierzam wymienić  kompletny rozrzad  w Ave 2,0 d4d
z 2000 r.   ponieważ dochodzi  100 tyś  przypadkiem dowiedziałem się że  po wymianie rozrządu
koniecznie przeprowadzić  dostosowanie  / co to takiego /

pozdrawiam wszystkich  j.c

Offline aw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #51 dnia: 16 Czerwca 2008, 21:37:31 »
dostosowanie do czego do nowego paska  :grin: bzdura nic się nie dostosowuje.
Avensis Verso d4d 2002
Hundai Elantra XD 2000

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #52 dnia: 17 Czerwca 2008, 14:49:29 »
@Józef60
Składasz i ma chodzić! Nic nie trzeba "dostosowywać".
Po to w prowadzeniu paska masz 2rolki + napinacz, aby pasek pracował bez "dostosowywania" czegokolwiek.
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Józef60

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 21 Czerwca 2008, 22:23:48 »
witam
dzieki za podpowiedż  w sprawie tego  "  dostosowania "  niby paska rozrządu  wiesz  tak odpisał mi gość  z serwisu  obsługujących toyoty   nie ASO   jakiś inny  sprawdzę  w poczcie w pracy w poniedziałek   jakieś  komputerowe dostosowanie  -   może to tylko wyciągnięcie kasy  lub  jakiś inny  chwyt przecież  nie  bedzie mnie przy tym wiec zrobią i tak co zechcą ,  morze znasz kogoś  co  dobrze zna się na tych sprawach  tz.  wymieniłby  ten rozrząd   tylko wiesz jakis dobry fachman   daj znać   pozdrawiam wszystkich  J.C
 <narka>

Offline piasek101

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #54 dnia: 22 Czerwca 2008, 18:40:45 »
Co do ,,dostosowania" może w Twoim silniku jest z napinaczem tak jak w 3s-fe.
Poczytaj :
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=18039.0

Offline aw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #55 dnia: 22 Czerwca 2008, 19:10:32 »
"dostosowywanie" rzeczywiście robi się w silnikach 2E, 3s-fe luzując na chwilę śrubę rolki. w D4D jest napinacz hydrauliczny (olejowy) i nic się nie robi!!
Avensis Verso d4d 2002
Hundai Elantra XD 2000

Karool

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 23 Czerwca 2008, 20:25:57 »
Jestem właśnie po wymianie rozrządu Toyota avensis 2.0 D4Dsilnik 1cd-ftv
kompletny rozrząd toyota (pasek, 2 rolki, napinacz hydrauliczny) 570zł.
pompa wody Ashika 200zł
robota 250zł. za rozrząd 80zł. pompa wody.
gwarancja na 80000km. lub 4 lata, wydaje mi się że chyba dość dobre ceny za części i robotę. Do gwarancji mam dołączony rysunek rozrządu i zaznaczone co zostało wymienione, pełna kultura, w Białymstoku polecam dla wszystkich ten zakład tym bardziej że specjalizują się toyotą

Karool

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 23 Czerwca 2008, 20:28:18 »
O kurde chciałem wytłuścic tylko typ silnika a wyszło wszystko następnym razem nie będę już kombinował.

l111

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 25 Czerwca 2008, 20:25:04 »
Jeśli można wiedzieć gdzie mieści się ten zakład?

Offline butek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 02 Września 2008, 20:46:45 »
Kupiłem Toyotę Avensis 2.0 d4-d w salonie Toyoty w Niemczech. Ostatni przegląd był na 90 000km. Nastepny przegląd jest na 105 000km i chyba prz tym przebiegu  muszę zmienić pasek rozrządu. Jakie jest pole tolerancji ? Nie chce przeciągać ( to jasne wiem czym to grozi) , ale mechanik powiedzial mi zrobi mi to w przyszłym tygodniu. Samochód ma przejechane 108 000km. Swoją drogą to jestem zaskoczony że dealer Toyoty sprzedaje samochód który ma przejechane 107000 km i bez wymiany paska  ( z takim porzebiegeim go kupiłem i wróciłem do Polski - stąd ten przebieg 108 000km). Czy wraz z wymiana paska musze wymieniac pompę wodną (ASO tak zaleca) ?
Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl