Autor Wątek: [E 12] szum w kabinie powyzej 100  (Przeczytany 5669 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

cheetah

• Gość
[E 12] szum w kabinie powyzej 100
« dnia: 17 Lutego 2005, 12:02:47 »
Jako ze za bardzo nie funkcjonuje mi wyszukiwanie pytam sie o cos co moze juz kiedys bylo poruszane.

Otoz od predkosci okolo 100 km/h pojawia mi sie w kabinie dosc uciazliwy szum (cos jak jazda z uchylonym oknem.)
Dochodzi z tylnej czesci samochodu ,okolice drzwi bagaznika. Z przodu tak bardzo to nie przeszakadza, przy wlaczonym radiu tego nie slychac. Natomiast dla siedzacych na tylnej kanapie jest to dosc uciazliwe.

W przyszlym tyg konczy sie mi gwarancja,  chcialem to zglosic ale moze te typy tak maja?

Pozdro

Carewicz

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lutego 2005, 12:30:40 »
Jaka buda? Jaki silnik? ...jaki kolor...?? (hahaha)

cheetah

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lutego 2005, 12:55:02 »
Sorki zapomnailem o tych szczegolach.

HB 5D. silnik 1.6

Pozdro

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Lutego 2005, 13:28:38 »
NIE zastanawiaj sie TYLKO zaiwaniaj do serwisu tak szybk jak sie da i zglaszaj. Aha, kapna sie ze ci sie gwarancja konczy, wiec kaz im podpisac papierek z data kiedy przyjeli, a odbiorczy papierek podpisz wtedy, gdy szum ustanie - nie zgadzaj sie na inne wymowki. A jeszcze jedno, jak odbierzesz, to oblukaj czy nie "poprawili" tak aby tylko, znaczy aby nie zaszumialo przy kliencie, a nastepnego dnia poprawka!!!

plaq

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Lutego 2005, 22:51:49 »
witam
istnieje jeszcze kwestia opon i nawierzchni. niektóre opony na tak zwanym "mniej szlachetnym" asfalcie strasznie szumią a nawet huczą. jak masz letnie opony z tyłu to może być to. mi zimówki szumia powyżej 100 km/h. dzieje siętak zwłaszcza jak wjeżdżam na niektóre asfalty i wówczas gdy na drodze jest zmrożony snieg. byćmoże to jest to. ale wizyta w ASO nie zaszkodzi.

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Lutego 2005, 10:21:58 »
My mamy najbardziej szlachetny asfalt w Europie wiec trzeba zwlaszcza teraz uwazac zeby nie urwac koła  :-DD

Cytat: plaq
ale wizyta w ASO nie zaszkodzi.

Tutaj bym polemizował, podam moze przyklad ostatnio zatarły mi sie wycieraczki uprałem sie z tym problemem bez wizyty w warsztacie i dzieki pomocy jednego z klubowych kolegow, (podziekowania dla perzana) :aslyer , coz przy okazji przez ciekawosc zadzwonilem i w ASO pwiedzieli za trzeba to wymienic i kosztowac to bedzie 700zł. Wiec sądze ze moja wizyta by mi bardzo zaszkodziła, no ale widac w ASO sie leniom nie chce robić  :-DD

Cytat: tomi66
NIE zastanawiaj sie TYLKO zaiwaniaj do serwisu tak szybk jak sie da i zglaszaj. Aha, kapna sie ze ci sie gwarancja konczy, wiec kaz im podpisac papierek z data kiedy przyjeli, a odbiorczy papierek podpisz wtedy, gdy szum ustanie - nie zgadzaj sie na inne wymowki. A jeszcze jedno, jak odbierzesz, to oblukaj czy nie "poprawili" tak aby tylko, znaczy aby nie zaszumialo przy kliencie, a nastepnego dnia poprawka!!!

Oczywiscie jesli masz gwarancje to nie ma o czym mowic i trzeba ich dokladnie zaznajomic z problemem i niedac za wygraną. Tutaj chyba musze przyznac racje tomi66-emu.
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

cheetah

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Lutego 2005, 10:49:45 »
Jestem na 90 % przekonany ze to szum wiatru. Opony troche inaczej halasują.

Pozdro

Kruppe

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Lutego 2005, 12:32:40 »
Byc może jest to normalny dźwięk wywołany opływem powietrza. Moja TC Verso przy wyższych prędkościach zaczyna hałasowac na różne sposoby i tez mam wrażenie, jakby okno było niedomknięte. Byc moze trzeba siędo tego przyzwyczaić.  Masz to od nowości czy pojawiło siępo pewnym czasie ?

cheetah

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Lutego 2005, 12:55:17 »
Nie ma tego samochodu od nowości. kupilem go poł roku temu i wtedy juz tak miał.
Moze rzeczywiscie jest to normalne zjawisko w tych samochodach. dziwi mnie tylko ze juz przy takiej predkosci to sie pojawia. jakby np szumialo przy 150 to bym uznal ze to normalne. oprocz corollki mam jeszce corse i tam 'nie wieje' az tak intensywnie.

Pozdro

Offline Croom

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Lutego 2005, 17:01:20 »
Cytat: cheetah
Jestem na 90 % przekonany ze to szum wiatru. Opony troche inaczej halasują.

A moze twoja corollka spadla z lawety i jest po lekkim liftingu blacharskim i stad te powiewy wiatru ? :-DD
Pozdrawiam serdecznie
Piotr Dziektarz
www.zmienolej.pl

Pigletto

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Lutego 2005, 17:09:02 »
Wg. mnie najlepiej zrobić tak jak napisał Tomi66. Poza tym możesz zabrać kogoś na przejażdżkęi niech siedząc z tyłu (może być np. przy złożonej części tylnego oparcia) posłucha i posprawdza, na ile sięda, skąd ten dźwięk.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl