Autor Wątek: Dzienne montaż + wyłączenie automatu w ASO  (Przeczytany 50697 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Dzienne montaż + wyłączenie automatu w ASO
« Odpowiedź #90 dnia: 27 Września 2015, 19:20:28 »
Jak mówię, że dziwnie wygląda, to znaczy, że dziwnie wygląda - i z daleka widać, że coś "nie teges". U mnie w ASO to montowali przez jakiś czas i z wielkim hukiem się wycofywali.
Dla mnie prywatnie jest strasznie dziwne i niczym nieuzasadnione ładowanie się w tego typu problem, skoro zasadniczo nic się nie oszczędza, a jednak ryzykuje: bez sensu i niepotrzebnie. LEDy Philipsa kosztują sto kilkadziesiąt złotych, a mają wszystko i są markowe. Więc - IMHO totalnie bez sensu. :|

Offline Maciejo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #91 dnia: 28 Września 2015, 07:54:47 »
Więc w takim razie większość nowych VW "dziwnie wygląda"! Poza tym właśnie wróciłem z Francji i jakoś nikt się czepiał, a samochodów z dodanymi LEDMI jakoś nie widać. Generalnie w ten sposób "dyskutując" chyba nic nie zyskujemy. Jeżeli komuś pasuje to zakłada, jeżeli nie to dłubie jakieś przyklejanki i tyle.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #92 dnia: 28 Września 2015, 08:53:03 »
Maciejo - nie wygląda dziwnie, bo dzienne świecą w tym a nie w innym miejscu, tylko wygląda dziwnie, bo z daleka widać, że ten model nie tak świeci. :-P
Co to znaczy, że samochodów z dodanymi LEDami nie widać? Tutaj wiele osób ma w klubie "dodane LEDy". :-)
Chcesz sobie robić przyszły problem - to rób. Ale miej świadomość, że prędzej czy później albo jakiś diagnosta albo policjant się przyczepi i będzie problem. Albo Policja "akcję łapania dziennych" zorganizuje, jak to jest w (dziwnym) zwyczaju naszej Policji, że na co dzień czegoś nie robią, ale jak komendant "każe", to wszyscy nagle zaczną się czepiać jednej rzeczy.  :-)
A argument, że wróciłeś z Francji i nikt się nie czepiał, to niemądry argument - ja się kiedyś nie zatrzymałem do kontroli policyjnej i też "nikt się nie czepiał" i nikt mnie nie gonił, bo się policjantowi nie chciało - ale nie mówię, że to jest ok i nie robię tego na co dzień.  :-P

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #93 dnia: 28 Września 2015, 08:57:04 »
Takie dzienne z długich/mijania na 30-40% na bank nie oślepia. Z przeciwników tego rozwiązania, miał to ktoś z Was? Widział ktoś to, że się wypowiada?

Kolega ktory czesto za mna jezdzi rano do pracy ma taki patent w mondeo.
Strasznie to razi jak sie jedzie przed nim.
Za to z boku prawie nie widac.

Offline osekltd

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #94 dnia: 28 Września 2015, 09:10:27 »
Miałem takie coś w Kangoo, ale na światłach mijania - ze względu, że auto jeździło tylko po mijania, prawie nie jeździłem na drogowych. Ustawione to miałem na około 60%. Efekt - brak problemów z Policją i diagnostą, brak problemu z przepalającymi się żarówkami. Przy 60% mocy żarówki - świeciły wystarczająco, żeby nie wzbudzać podejrzeń, a że na mijania, to na pewno nie oślepiałem innych kierowców.
Co do montażu, jeżeli auto mało jeździ na długich to warto montować na mijania. Poza tym światła mijania używałem wieczorem i nocą przy pełnej mocy stwarzając warunki do odparowania wolframu z powierzchni szkła i odtransportowanie go na włókno.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #95 dnia: 28 Września 2015, 09:21:07 »
Z pełnym szacunkiem, ale jeśli komuś trzeba tłumaczyć, że światła mijania mają INACZEJ skierowaną wiązkę światła aniżeli drogowe - to nie mamy o czym rozmawiać.  <zalamka>
A na mijania można (niby) przyciemniać, to co innego niż na drogowych - tylko po co...? :|

Offline osekltd

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #96 dnia: 28 Września 2015, 09:41:39 »
Nie trzeba tłumaczyć. Pytasz po co?? No cóż, np po to, żeby oszczędzić trochę żarówki czy reflektor. Wiem można założyć ledy, ale IMHO ledy wyglądają paskudnie, szczególnie badziewie za 100 PLN montowane na większości samochodów.
Są fajne rozwiązania z homologacją, np takie.
Albo trochę taniej Flexy Hella.

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #97 dnia: 28 Września 2015, 09:42:40 »
Z przeciwników tego rozwiązania, miał to ktoś z Was? Widział ktoś to, że się wypowiada?

Ale co to za argument, że nie miałem?
Moim zdaniem takie rozwiązanie nie spełnia swojego zadania i widoczność pojazdu z takim wynalazkiem, jest właśnie na poziomie chińskich ledów wymontowanych z oświetlenia do szafek kuchennych. Rozwiązanie jest nielegalne, w łagodnym wypadku skończy się mandatem a w razie wypadku może być różnie. Nie chodzi o to, że "spaliła Ci się żarówka i o tym nie wiedziałeś" tylko o to, że świadomie dokonałeś niedopuszczalnej modyfikacji oświetlenia.
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #98 dnia: 28 Września 2015, 09:53:12 »
osekltd :
Paskudne LEDy? A widziałeś moje foty tutaj zamieszczone - i co: paskudnie wyglądają Philipsy za niewiele ponad 100 zł?  :laugh:
Oczywiście, są droższe, ładniejsze - ale akurat z Flexami (nie zdajesz sobie sprawy) jest o wiele większy problem z montażem płaskich świateł do zaokrąglonego zderzaka: przymierzałem się do tych świateł bardzo długo i zrezygnowałem, bo chcąc to mieć zamontowane właściwie, żeby światło nie świeciło każde w inną stronę - jest to niemożliwe w warunkach domowych do naszego zderzaka.
A przerabianie takie czy inne mijania lub drogowych jest rzeźbą totalną i zupełnie niepotrzebną - jakby jedyne LEDy kosztowały 1000 zł i innych nie było.
IMHO - albo jeździć po prostu na mijania albo zamontować LEDy. Niekoniecznie najdroższe, byle markowe i z właściwą homologacją.  :cool:

Offline Maciejo

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #99 dnia: 28 Września 2015, 11:11:29 »
Sanchopan -  o przykład Francji sam się prosiłeś - ja też uważam go za niekoniecznie właściwy. Ale sam sprowokowałeś do jego podsunięcia. Myślę, że jesteś po prostu przewrażliwiony na punkcie zamontowanych przez siebie Ledów i tyle. Czy one wyglądają czy nie to kwestia gustu a o tym się nie dyskutuje. Poza tym skoro nie mamy jak powiedziałeś mówić o oszczędnościach, to po co montować dodatkowe światłą? Dała fabryka co dała i koniec. Ludziska montują różne rzeczy po to między innymi, żeby przyoszczędzić na żarówkach
(u nas akurat H11 po 60 zł za sztukę) + tył + bezsensowne oświetlenie wnętrza za dnia. Ja nikogo do mojego rozwiązania nie mam zamiaru przekonywać i nie to było intencją mojego pierwszego postu w tym temacie. Zamiarem było podzielenie się tym co ja akurat posiadam,  a czy to lepsze, gorsze, to inna sprawa. Ja ze swoje strony już nic więcej tutaj nie dodam i powtórzę tylko na koniec, że nie było moim zamiarem nikogo do niczego przekonywać.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #100 dnia: 28 Września 2015, 11:19:58 »
Nade wszystko jestem przewrażliwiony na rzeźbę i niepotrzebne robienie sobie problemów: chce ktoś tak robić - niech robi, ale niech nie pisze, że "zrobił i jest super", kiedy NIE jest super.
I nie chodzi tylko o przysłowiowe cztery litery właściciela, kiedy "daje po oczach" innym na pseudodługich-pseudodziennych, które w tym momencie nie są ani drogowymi ani dziennymi - są li tylko i wyłącznie rzeźbą. A w nowym i nietanim aucie to wygląda podwójnie śmiesznie.
Reflektory w Verso mają to do siebie, że za przeproszeniem szlag je trafia przy ciągłym jeżdżeniu na lampach mijania - ale lepsze to, aniżeli jakaś partyzantka, gdzie odbłyśnik i tak i tak się wypala (co z tego, że wolniej), a ryzyko problemów prawnych jest spore i zupełnie niepotrzebne. :-)
Osobiście kupuję H11 Osram NightBreakerPlus za podobną lub minimalnie niższą kwotę i sobie chwalę i polecam.
Rzeźby - nie polecam.
« Ostatnia zmiana: 28 Września 2015, 11:21:47 wysłana przez sanchopan »

Offline buckswizz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #101 dnia: 30 Stycznia 2017, 10:01:13 »
hej. montuję włąsnie philipsy led9 z podłączeniem na +. tam w instrukcji jest napisane żeby podłączyć się do bezpiecznika KL 15.
Czy ktoś wie gdzie on moze być ? - w skrzynce nie sa opisane. chyba że macie może schemat bezpieczników na pdf ?

Offline buckswizz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #102 dnia: 01 Lutego 2017, 22:37:27 »
zamontowane;) koszt montażu 0 zł. czas- jedno popołudnie i wieczór. ale satysfakcja mega
ps. instrukcja dolączona do lamp jest tylko jakąś sugestią i podpowiedzią a nie prawdziwą instrukcją

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #103 dnia: 01 Lutego 2017, 22:39:28 »
A do plusa stacyjki również podłączyłeś?

Offline buckswizz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #104 dnia: 01 Lutego 2017, 23:25:21 »
pod dowolny bezpiecznik w którym nie ma prądu bez zapłonu -10A. do plusa stacyjki nawet sie nie zbliżałem

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl