Autor Wątek: Auris 1.6, po ostrym hamowaniu trzęsie przy ruszaniu i szumi  (Przeczytany 3776 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rocku

• Gość
Witam,

dzisiaj po ostrym hamowaniu zaczęło trzęść autem przy ruszaniu i cały czas słychać z lewej strony szum od silnika, jak zmieniam biegi itd. - tak jakby jakaś osłona odpadła. Zaglądałem pod maskę i przy lewym kole ale wszystko wydaje się być ok. Szum jest słyszalny w środku cały czas, nawet na postoju przy dodawaniu gazu. Wydaje mi się, że może któraś poduszka pod silnikiem się urwała, ewentualnie tłumik albo kolektor się poluzował, ale wówczas komputer pewnie by wykrył, że coś jest nie tak?

Przerabiał ktoś podobny temat? Auris 1.6 benzyna, 2008 rok.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
Odp: Auris 1.6, po ostrym hamowaniu trzęsie przy ruszaniu i szumi
« Odpowiedź #1 dnia: 31 Grudnia 2012, 13:24:56 »
dzisiaj po ostrym hamowaniu zaczęło trzęść autem przy ruszaniu i cały czas słychać z lewej strony szum od silnika, jak zmieniam biegi itd.

Być może odkleiła /oderwała/ się okleina od klocka hamulcowego i gdzieś blokuje ?

rocku

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 31 Grudnia 2012, 13:40:51 »
dzisiaj po ostrym hamowaniu zaczęło trzęść autem przy ruszaniu i cały czas słychać z lewej strony szum od silnika, jak zmieniam biegi itd.

Być może odkleiła /oderwała/ się okleina od klocka hamulcowego i gdzieś blokuje ?

Byłem właśnie z kolegą jeszcze raz obsłuchać auto. Dziwny dźwięk słychać także na postoju i przy wciskaniu sprzęgła przy pracującym silniku, więc chyba jednak coś ze sprzęgłem się poluzowało, ewentualnie z jego łożyskami :/ Nie będę ryzykował i jadę do serwisu.

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Grudnia 2012, 15:43:50 »
Czy dźwięk zmienia się podczas wciskania sprzęgła?

www.FotoSzopa.pl

rocku

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Grudnia 2012, 15:55:05 »
Czy dźwięk zmienia się podczas wciskania sprzęgła?

Raczej wciskanie sprzęgła generowało dodatkowy dźwięk, oprócz tego że było głośniej słychać silnik i trzęsło.

Wracając do domu z pracy przejechałem po wyboistej drodze i wszystko jak ręka odjął. Wygląda na to, że to co się poluzowało wróciło na swoje miejsce. Kilka razy zahamowałem gwałtowniej ale nie byłem w stanie znowu tego wywołać. Nie mam złudzeń że auto się cudownie naprawiło, ale przecież nie pojadę do serwisu i nie powiem że coś mi stukało. Pozostaje czekać na nawrót objawów...

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Grudnia 2012, 16:10:48 »
Jeśli było to coś w podobie, to do wymiany sprzęgło (uszkodzone łożysko na docisku)

http://youtu.be/3Ysf89UxP0M

www.FotoSzopa.pl

rocku

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Grudnia 2012, 16:22:18 »
Jeśli było to coś w podobie, to do wymiany sprzęgło (uszkodzone łożysko na docisku)

http://youtu.be/3Ysf89UxP0M

Nie, było to coś zupełnie innego, nie taki ciągły metaliczny dźwięk jak na tym nagraniu. Sprzęgło wydawało stuk przy wciskaniu i nic poza tym. W trakcie jazdy było słychać dźwięki z komory silnika tak jakby ktoś zdjął wygłuszenie. Oprócz tego trzęsło przy ruszaniu i na niższych biegach.

rocku

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Stycznia 2013, 13:47:12 »
Objawy wróciły więc skończyło się wizytą w ASO. Oczywiście jak jechałem z mechanikiem to wszystko było ok  :-) Ale wzięli na warsztat, pooglądali i postawili diagnozę, że ktoś kiedyś nawalił smaru w mechanizm ruchomy przy klockach i czasami nie odbijały po hamowaniu. Na uwagę, że auto było serwisowane tylko w ASO, pan stwierdził - "dziwne". W każdym razie skasowali 300 zł za czyszczenie przodu i tyłu i póki co wydaje się, że pomogło.

Przy okazji załapałem się na darmową akcję sprawdzania przełącznika szyb (wszystkie modele poza Camry).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl