Autor Wątek: Znikający olej w silniku 1,8 vvt-i  (Przeczytany 35545 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bob

• Gość
Odp: Znikający olej w silniku 1,8 vvt-i
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Marca 2005, 21:01:10 »
:!:
Przejechałem 1tkm i sprawdziłem stan oleju. Niestety, znowu troche ubyło,ok 150 ml.
Wydaje mi sięto nienormalne.
Odkręciłem korek wlewu oleju i żadnej piany, szlamu,"masła" itp nie widać.
0- wycieków
0- spalania-zadymiania
0- pomysłow co robić, oprócz dolewek

tunix

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Marca 2005, 22:31:17 »
Poszukaj po forach, było już wiele n/t problemów z olejem w VVTi. To była jakaś dziwna hitoria z Castrolem SLX o ile pamiętam. Mojemu ojcu z tego powodu w poprzedniej ave (też 1.8 ) wymieniono w ramach gwarancji blok silnika. Jemu olej zaczął gwałtownie znikać po ok 45 tys. km.

tx

bbiek007

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Maja 2007, 19:08:47 »
witajcie !
Ja od początku leję Castrol Magnatec 5W/40 (Avensis II, 2003r. 1,8 benzyna, przebieg. 80.000 km).
Olej za każdym razem przywoziłem w baniaku 4l do serwisu sam. Rezygnowałem z oleju z beczki.
Od zmiany do zmiany poziom nie spada. Na razie bez problemów.
Słyszałem od ludzi, którzy mieli problem z dużym zużyciem oleju, że zawsze korzystali z oleju, który
lano im z beczki w serwisie.
Gdzieś w jakiejś zachodniej publikacji znalazłem informację, że ten olej, który toyota lała w serwisie (chyba 5W30)
nie dawa rady przy wyższych temperaturach i stąd brało się zapiekanie pierścieni a później zniszczenie gładzi
cylindrów, itd.
pozdr

PiotrK ma Avensisa:)

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Maja 2007, 22:22:03 »
Jak mi wspomniał mój mechanik, Toyota miała problem z olejem Castrol, wlewanym fabrycznie. Oprócz tego ten silnik 1,8 VVti niestety lubi brać olej przy ostrej jeździe. J

Offline krzysiek m11

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Września 2015, 18:06:24 »
Siostra jeździ Avensis T22 1.8 VVT-i 129KM rok 2001 przebieg na liczniku prawie 200 tys km (a ile naprawdę - nie wiem). Cały czas jeździ na Mobil 1 10W40. Podczas gwałtownego hamowania na ekspresówce zapaliła się kontrolka oleju  :shock: Sprawdziłem stan (po zgaszeniu odczekałem godzinę) i bagnet SUCHY jak pieprz  :shock: :cry: :czerwona:  Wyszło na to, że na 4 tys km poszło 2,5 litra  oleju  :czerwona:  Nie mam pojęcia którędy ten olej znika? Silnik suchy, brak nawet zapocenia silnika. I teraz tak, robić głowicę, wymieniać pierścienie? Nie wie czy jest sens remontu silnika gdyż łańcuch rozrządu rzęzi niemiłosiernie, szarpie podczas ruszania, no i te przeogromne spalanie oleju.... Ile może kosztować tak plus minus naprawa rozrządu oraz remont głowicy + pierścienie ? Silnik niby ma te 129 KM ale idzie cieniutko, nie czuć w ogóle zmiennych faz, focus 1,6 100KM przy avensis jest demonem przyspieszenia. Czy jest sens szukać drugiego silnika? Czy jest sens obecny remontować? Podczas przyspieszania silnik rzęzi, zawory dzwonią, odgłos tak jakby miał zaraz się rozsypać. Wiadomo, kobieta jeździ i nie przywiązuje uwagi, jak się przejechałem to dla mnie dramat, Polski Fiat 126p ciszej pracuje podczas jazdy. 2,5 litra oleju na 4 tys km to już raczej przesada....

Czy ktoś przekładał silnik? Jeśli tak to jakie koszta zakupu i koszt przekładki? Orientacyjnie chciałbym się dowiedzieć
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2015, 18:07:59 wysłana przez krzysiek m11 »

Offline Andrzejt25

• Początkujący
« Odpowiedź #20 dnia: 30 Grudnia 2015, 13:45:43 »
Witam, jetem użytkownikiem ave 1.8 i mam też problem z olejem. U mnie to jakaś jest masakra bo wcina ponad 1 L na tysiąc km. Auto jak dla mnie jeździ dobrze, spalanie paliwa nie wielkie bo w jadąc w trasie ok. 80 czy 100 to schodzi poniżej 6l/100km, w mieście już dużo łyka bo 8-9. Silnik nic nie kopci a olej znika w oczach. Wycieków brak, bo sprawdzałem wraz z mechanikiem. Auto było sprowadzone z Niemiec. Na forach znalazłem informacje, że pierwsze roczniki miały wadę fabryczną polegającą na zużywających się pierścieniach i cylindrach z tąd pobór oleju. Toyota wymieniała te silniki na nowe jeżeli ktoś załapał się na gwarancję. Ale u mnie chyba pierwszy właściciel się nie załapał.
Pytałem w serwisach i potwierdzili to co wyżej piszę. Naprawa silnika w serwisie to ok. 15000 zł:(  Zapytałem z ciekawości ile by kosztował nowy taki silnik w serwisie, odpowiedź: 45000zł. Parskąłem śmiechem i kulturalnie podziękowałem za konsultacje.
Czy ktoś już miał taki problem? Czy ktoś sobie z tym olejem poradził? POMÓŻCIE!!!  Auto jak dla mnie SUPER, wygodne, przyjemne, mało pali ale ten olej to jakiś kosmos...
Pozdrawiam wszystkich użytkowników ave pobierających olej i tych, które oleju nie pobierają  ;)

Offline paba

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Grudnia 2015, 13:54:30 »
tak, niektórzy nawiercali dodatkowe otwory na tłokach i stosowali olej niskopopiołowy 5w30

idea jest tutaj wyjaśniona
http://www.boards.ie/vbulletin/attachment.php?attachmentid=157393&d=1304377051
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2015, 13:57:17 wysłana przez paba »
TIIDA '09

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl