Autor Wątek: Czy to łożyska?  (Przeczytany 2766 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

matyr

• Gość
Czy to łożyska?
« dnia: 18 Lutego 2005, 10:04:48 »
Mam pytanie, założyłem właśnie felgi 15 z oponami przód 195/50 (Bridgestone - lato), tył 205/50 (Pirelli - lato). Felgi mają ET 38, nigdzie nie obcierają i wyglądają pięknie. Jest tylko jeden problem, w aucie zrobiło sięstrasznie głośno. Nawet gdy jadę40 km/h na luzie, to hałas jest okropny. Wiem, że na bank jedno z łożysk (chyba tył) jest do wymiany, wyło już wczesniej. Wydaje mi sięże tak bardzo szumią opony, ale nie wiem czy jest to możliwe aż w takim stopniu? Wiem, te że niski profil opony uwypukla wszystkie wady zawieszenia i własnie łożysk, stąd moje pytnie? Jak myślicie, co to może być?
« Ostatnia zmiana: 24 Kwietnia 2008, 09:33:20 wysłana przez Janmor »

p_flori

• Gość
czy to ³o¿yska?
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lutego 2005, 22:05:31 »
Witaj, trafiłem kiedys na serięPirelli, które były niesamowicie głośne (nabyte wraz z kupionym autem). Dopiero, gdy wymieniłem opony, zorientowaem sie, że może być ciszej w aucie. Jak łożysko Ci huczy - wymień go póki czas, bo jak huczy, znaczy zużyte i ten dzwięk to będzie narastał raczej, a nie cichł. Ten dźwiek, z tego co pamiętam, może być tak uporczywy, że z kabiny auta trudno wyczuc nawet które z nich jest walnięte
pozdro.

Offline wojstank

• Toyot Leżący
  • *
    • My E111 site
czy to ³o¿yska?
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lutego 2005, 07:51:01 »
Łożysko będzie huczeć coraz bardziej, aż sięrozsypie (mozna nawet koło stracić albo oś skrzywić).
Ja bym wymieniał łozysko ASAP.

Andy

• Gość
czy to ³o¿yska?
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lutego 2005, 16:01:18 »
Możesz szybko ustalić czy to łożysko - zależy z której strony Ci mocniej huczy wejdź w zakręt tak aby na to koło przeniósł sięcieżar autka i wtedy usłyszysz, jeżeli to łożysko da sporo głośniejszy dzwięk jak jest dobrze wybite nawet zacznie trzeć. Przy rozwalonym łożysko czesto tarcza zaczepia o klocki ale same klocki też mogą huczeć.
    Co do opon kiedyś w miśku miałem 205/15 na wszytskich kołach i jak na zimęzapodałem 175/14 to normalnie w szoku byłem :D nie dosc że sięprowadził lustro to ciuchusieńko :D.
   raczej obstawiam gumy no i fele ewentualmą.
Pozdrawiam

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl