Autor Wątek: Problem z wyskakującymi 2 komunikatami: "Check Brake" oraz "Check ABS"  (Przeczytany 22035 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

durzy

• Gość
Witam,

Mam problem z ciągle wyskakującymi komunikatami dotyczącymi ABS oraz hamulców.
Ten problem pojawił się wcześniej przy okazji pierwszych mrozów - gdzieś wyczytałem, że może tutaj chodzić o stary aku.
Aku zostało wymienione (też nie mam pewności czy jest w porządku - ale o tym później), przy okazji mrozy się skończyły i problem zniknął.
Od wczoraj mróz powrócił i wraz z nim dzisiaj pojawiły się oba komunikaty - wcześniej po jakimś czasie znikały, niestety od dzisiaj wyświetlają się non-stop.

Wracając do nowego aku - po jego zakupie i wymianie okazało się, że nie był dobrze naładowany  <zalamka> - Aku to Varta SILVER dynamic 63Ah. Prawde mówiąc pierwszy raz się z czymś takim spotkałem.
Pełne naładowanie go przy użyciu prostownika pokryło się z ustaniem mrozów i problem zniknął.

Macie może jakieś pomysły?

Pozdrawiam,
durzy

Offline dominikalp

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Problem z wyskakującymi 2 komunikatami: "Check Brake" oraz "Check ABS"
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Stycznia 2013, 21:12:43 »
Jesli Cie to pocieszy to u mnie dzisiaj identyczny problem. Auto postało pod pracą (deszcz ze sniegiem cały dzień), zawiozło mnie na trening i po treningu oczom moim ukazał się taki sam zestaw komunikatów. ABS nie działa faktycznie. Pewnie komunikat automatycznie wyłącza system.

Jutro zapytam w ASO o co chodzi.

Przypuszczam jednak, że w moim przypadku powodem może być końcówka klocków i tarcz. 2000 km temu na przeglądzie sugerowano przejechać jeszcze 5000-9000 km, aby wymienić na spokojnie, na wiosnę cały zestaw. Inne przypuszczenie to wilgoć.
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2013, 21:22:20 wysłana przez dominikalp »
Auris II TS HSD 2018. Wcześniej: Auris I FL 1.6 2011, Auris I 1.6 2007, Yaris 1.0 2002

yarisII

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Stycznia 2013, 21:17:28 »
u mnie tez dzisiaj wyskoczył check ABS, wyłączyłem silnik i odpalilem jeszcze raz i zniknęło  :grin:

Offline dominikalp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Stycznia 2013, 21:23:11 »
u mnie tez dzisiaj wyskoczył check ABS, wyłączyłem silnik i odpalilem jeszcze raz i zniknęło  :grin:
Tylko ABS czy w zestawie z hamulcami?
Auris II TS HSD 2018. Wcześniej: Auris I FL 1.6 2011, Auris I 1.6 2007, Yaris 1.0 2002

yarisII

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Stycznia 2013, 21:34:46 »
sam ABS, zrobilem zawrotke na recznym i wtedy wyskoczyl komunikat...

Offline dominikalp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Stycznia 2013, 21:36:33 »
sam ABS, zrobilem zawrotke na recznym i wtedy wyskoczyl komunikat...

Dzięki. Hmm parkowanie na ręcznym u mnie także mogło mieć miejsce :cheesy:

Offline dominikalp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Stycznia 2013, 11:54:00 »
[...]Mam problem z ciągle wyskakującymi komunikatami dotyczącymi ABS oraz hamulców.[...]Macie może jakieś pomysły?

Mechanik w ASO przeczyścił czujnik ABS przy kole. Zasmarowali jakimś smarem mającym wypierać wilgoć. Jeśli problem wróci do wymiany czujnik ABS przy kole.

durzy

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Stycznia 2013, 09:19:13 »
Mechanik w ASO przeczyścił czujnik ABS przy kole. Zasmarowali jakimś smarem mającym wypierać wilgoć. Jeśli problem wróci do wymiany czujnik ABS przy kole.

U mnie bylo to samo - po przeczyszczeniu kostek wszystko wróciło do normy.

Pozdrawiam,
durzy

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Lutego 2014, 19:24:12 »
Auris 2007 1.6 - używam od maja zeszłego roku. W grudniu przy uruchomieniu po kilkugodzinnym postoju w deszczu pojawił się: check abs i check brake. Komp wskazał czujnik prawy tył. Po skasowaniu błędu przez prawie dwa miesiące spokój. Wczoraj rano przy uruchomieniu znowu check abs i check brake. Noc przestał w blaszaku, był lekki mróz, nie padało.
Dziś u elektryka komp wskazał czujnik lewy tył. Po skasowaniu błędu, jazda z kompem i prawidłowe wskazania czujników. Po 2 km jazdy /już bez kompa/, ruszając na skrzyżowaniu, znów się pojawiły te same komunikaty. Elektryk mówi że to może być pompa ABS.
Czy po przeczyszczeniu styków na złączach /jeszcze nie czyściłem/ przewodów do czujników można je czymś zabezpieczyć tak aby nie zrobić zwarcia? Jeżeli tak to czym?
« Ostatnia zmiana: 13 Lutego 2014, 19:33:29 wysłana przez robikon »

volti

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Lutego 2014, 19:29:49 »
u mnie w yaris działo się dokładnie to samo o czym piszecie. Problem pojawiał się gdy popadał deszcz lub było na drodze błoto pośniegowe. Okazało się że woda podchodzi do kostki od czujnika w tylnym kole. Podobnie miałem w coroll. Taka to już wada toyot :)

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Lutego 2014, 19:34:24 »
Podobnie miałem
A jakieś rady? Co zrobiłeś?

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Lutego 2014, 10:04:37 »
Dziś rano, po uruchomieniu nadal oba komunikaty na wyświetlaczu. Po przejechaniu ok 300-400 m zniknęły. Po kolenych 100-200 m pojawiły się znowu i za moment zniknęły.
Auris leci ze mną w kulki :czerwona: :wallbash: .
Chyba to jednak złącza /kostki/ przewodów.

Ps. Pytanie za 1k punktów. Czym zabezpieczyc połaczenia przewodów do czujników ABS po oczyszczeniu ?
Ktoś wie i doradzi?
« Ostatnia zmiana: 14 Lutego 2014, 10:11:08 wysłana przez robikon »

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Lutego 2014, 10:15:23 »
W złącza wazelina techniczna.

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Lutego 2014, 10:35:49 »
Ps. Pytanie za 1k punktów. Czym zabezpieczyc połaczenia przewodów do czujników ABS po oczyszczeniu ? Ktoś wie i doradzi?

znajomy po oczyszczeniu, sprawdzeniu czy wszystko działa etc.. zalał całe łączenie razem z kostką  klejem epoksydowym (chyba poxyliną) - powiedział, że jak coś mu nie będzie kiedyś stykać, to utnie i zrobi na nowo.. działa mu to już od paru lat.
tyle że nie pamiętam dokładnie o które łącza chodziło - na pewno jakieś wiązki idące od dołu samochodu - bo właśnie problem był od błota, śniegu i wody
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline robikon

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Lutego 2014, 15:27:24 »
Dzieki bardzo. :beer:
Wazelina ? - A czy nie przewodzi prądu?
Zalać plastikiem na stałe - jezeli będzie szczelne, może byc skuteczne, tylko że jednorazowe.
To tak jak z grzybami. Wszystkie są jadalne. Chociaż niektóre tylko jeden raz. :-P

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl