Autor Wątek: Uszkodzony LB w Carina E (F)  (Przeczytany 4355 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Bodzio

• Gość
Uszkodzony LB w Carina E (F)
« dnia: 18 Lutego 2005, 18:19:18 »
Witam, właśnie sięstałem posiadaczem Cariny E rocznik 1992 1,6. Zakupiłem ją z świecącą kontrolką chek engine. Po licznych sprawdzeniach okazało się, że najprawdopodobniej jest uszkodzony czujnik lean burn. Koszt nowego to ok. 1500zł. W serwisie podpowiedziano mi, że jesli mam zamiar założyć LPG to nie ma sensu wymieniac tego czujnika. Zastanawia mnie ile w tym prawdy i czy ewentualne jeżdżenie z tym czujnikiem nie spowoduje poważniejszej awarii.
Z góry dziękujęza zainteresowanie i pomoc. Pozdrawiam. Bodzio

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lutego 2005, 18:42:43 »
poniżej 96r. nie było czujnika ubogiej mieszanki :/ no chyba, że miałeś swapa :-DD
P.S. jak pisał SerwsiSJ czujnik LB pasuje od każdej toyki-gwint w 99% ten sam :D

Bodzio

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lutego 2005, 19:35:57 »
Dziekuje za szybką odpowiedź byłem w serwisie Toyoty we Wrocławiu i tam stwierdzili że mam Lean Burn.

Rafik

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lutego 2005, 19:37:46 »
Cytat: CarinaGTI
poniżej 96r. nie było czujnika ubogiej mieszanki :/ no chyba, że miałeś swapa

Chyba jednak był. Ja mam Carine dokładnie z 10.92r japonską też w wersji Lean burn, i mam czujnik ubogiej mieszanki.

Cytat: CarinaGTI
P.S. jak pisał SerwsiSJ czujnik LB pasuje od każdej toyki-gwint w 99% ten sam

Czujnik ubogiej mieszanki nie jest wkręcany na gwint, ma flanszę, z kolektora wystają dwie śruby, przykręca sięgo dwiema nakrętkami.

Bodzio, koszt czujnika to dokładnie 1882PLN, jazda z uszkodzonym czujnikiem nie powinna z założenia konstruktorów prowadzić do dalszych awarii, aczkolwiek podobno przy b.długim użytkowaniu auta (rzędu kilkadziesięciu tyś km)z uszkodzoną "sondą lambda" może prowadzić do powolnego uszkadzania katalizatora. Ale pełna sprawność katalizatora jest przewidziana na 90tyś km.(tak poinformowano mnie w ASO) więc pewnie twój kat. i tak już nie jest w pełni sprawny (bo pewnie masz już z 200tyś. km.)więc.
A jeżeli chcesz założyć gaz to tak jest jak Cie poinformowano. Przy gazie instalacja ma swój komp i sygnał z czujnika jest ignorowany i nie ma znaczenia czy jest sprawny czy nie.

pozdrawiam

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Lutego 2005, 19:42:05 »
qrcze czlowiek uczy sięcałe zycie jednak, też ma JT1 z 10.92 :-DD na szczęscie bez LB :D

Rafik

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Lutego 2005, 19:49:33 »
Taaa dżitiaj to dżitiaj, pozazdrościć. :D

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Lutego 2005, 22:23:58 »
Cytat: Rafik
Taaa dżitiaj to dżitiaj, pozazdrościć. :D

thx :-DD ale qrcze po zrobieniu gazu przy pomocy jednego z forumowiczów autko zupełnie inaczej jeździ :-DD qrde kocham to autko :D a zwłaszcza silniczki 1.8 T ciut oddalające sięw tyle :fun

Bodzio

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Lutego 2005, 06:32:14 »
Witam dziekuje   Wszystkim za  szybka reakcje na mój problem. Mam  pytanie jaka instalacja LPG bedzie najlepsza zwykłaz kompem gdzies za ok.2000zł czy  sekwencyjna za 3500zł. jeden z mechaników postraszyłmnie ze w carince   bardzo czesto gaz strzela w elektronike gdzies kołoprzepływomierza i ze koszt wymiany  to 1500zł. Ponownie z góry dziekuje za pomoc. Pozdrawiam.

Wlodek

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Lutego 2005, 12:10:37 »
jak beda ci zakładac gaz to wstawią ci jesli w II gen klapkęi będzie po krzyku a zgazem to nie jest tak żle jak czasem piszą. jak w porządku jest elektryka kable filtry i inne to nie ma prawa szczelić. Ja latam już trzeci rok na gazie i strzeliło raz na samym początku ale spowodu prób regulacji. Pozdrawiam Wlodek

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Lutego 2005, 15:26:48 »
Cytat: Bodzio
jeden z mechaników postraszyłmnie ze w carince bardzo czesto gaz strzela w elektronike gdzies kołoprzepływomierza i ze koszt wymiany to 1500zł.

Pogratuluj mu i wiecej do niego nie jedź. W carinie nie masz zwykłego przepływomierza na dolocie tylko czujnik podciśnienia w kolektorze. Nie bój nic, u mnie strzeli sobie co jakiś czas, a wszystko chodzi bez zarzutu. (3 lata)
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

CarinaGTI

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Lutego 2005, 16:06:52 »
Cytat: Bodzio
jeden z mechaników postraszyłmnie ze w carince bardzo czesto gaz strzela w elektronike gdzies kołoprzepływomierza i ze koszt wymiany to 1500zł. Ponownie z góry dziekuje za pomoc. Pozdrawiam.

to chyba już go nie odwiedzisz do końca życia, jak to mówią całe życie z debilami i partaczami-mechanikami of kors

adfam

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Lutego 2005, 19:53:30 »
Witam,

Mam Carinkę1.6 z 93r LPG (podobno z LB) ale bez tego czujnika (uszkodzony).
Kupiłem ją w takim stanie i przejechałem już 30tyskm i raczej nic sięnie dzieje.

Ale od początku ma małą moc

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl