Autor Wątek: Wazne dla posiadaczy Camry 92-96 2,2 i 3.0  (Przeczytany 5342 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
Wazne dla posiadaczy Camry 92-96 2,2 i 3.0
« dnia: 25 Stycznia 2013, 20:29:20 »
Po przebiegu pol miliona kilometrow sprawdzic stan drazkow reakcyjnych poprzecznych w tylnim zawieszeniu. One sa ulozyskowane na tuleji teflonowej o bardzo ciekawej konstrukcji i daja w efekcie wahliwosc lozyska i mozliwosc pracy pod wieloma katami.Te koncowki koroduja,prawdopodobnie siada oslona gumowa.Po dostaniu sie wody i soli wystepuje szybka korozja ktora unieruchamia ten element.Jak sie duzo ludzi na laduje do auta to zaskrzypi i pojdzie a potem trzask i opada wszystko kolo dostaje rozbierznosci i wychyla sie na zewnatrz.Moze to kosztowac zycie lub w najlepszym wypadku dachowanie. Corka wracala z pracy i byla jazda 1h po autostradzie  z predkoscie 120km/h.
Corka ten moment wychylenia sie kola na zewnatrz  dostala w miescie.Samochodem jak stary kundel gdzie tyl chcial wyprzedzic przod ,dojechala do warsztatu zajmujac wiecej jak pol jezdni.Asekurowalem ja od tylu.nikt nas nie zatrzymal byla juz noc i  sypalo .Jechalismy 5km/h.
Drazek mozna sprawdzic tylko po odkreceniu nakretki i zdjeciu z sruby wystarczy tylni z kazdej strony .Winny sie one lekko dawac nachylac do dolu do gory. Bylem przy rozbiorce to kurcze niemozna bylo dac nacisku reka aby ten sie ruszyl.Final ze sie taka wlasnie koncowka urwala.Konstruktor nie przewidzial ze tak dlugio bez wymiany bedziemy jezdzic.Marcin wytlumaczy co i jak pytac jego.
Pzdr.Camry 2,2

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Wazne dla posiadaczy Camry 92-96 2,2 i 3.0
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Stycznia 2013, 21:21:29 »
Niestety straciłem, wraz ze wszystkimi mailami, zdjęcia, które dostałem z tej akcji, więc możesz albo przesłać jeszcze raz, albo samodzielnie wkleić przez imageshack.us .
3VZ.pl

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Stycznia 2013, 22:57:56 »
Samochod juz sprawny.Po wymianie wszystkich drazkow reakcyjnych.Mialem troche czasu na ocene stanu starych moich drazkow reakcyjnych.
Koncowki drazkow lezacyh od strony przedniej balki tylniej byly jedna urwana-powod korozja i rozsypanie sie lozyska oporowego kulowego i totalbne zniczczenie panwi teflonowej,powod korozja.
Strona lewa rowniez po demontazu sie rozsypala i po dokladnym obejrzeni byly widoczne poczatki zmeczenia materioalu i male pekniecia.
Czesc tylnia drazkow reakcyjnych byla rowniez zuzyta.Takze dobrze sie stalo jak sie stalo.Mala predkosc i  w miescie niedaleko domu.
Po montazu i koledzy ustawioli na zero na oko, odebralem auto i z robilem probna jazde po sniegu. Z prawej strony slad byl okej natomiast lewa strona byla szersza oklo 2cm.Czyli kolo tylne wystawalo poza samochod.Natychmioast pojechalem na zbierznosc.Firma pusta klientow zero. Przyjeli natychmias przynajmnie jeden klient.
Po ustawieniu tylu okazalo sie ze przod prawa strona byla juz w zakresie czerwonym.Po jej ustawieniu,bylo juz wszystko na zielonym.Praca jak w nowym aucie wszystko sie odkreca jak po masle.
Po zaplaceniu,nowy cennik skasowali mnie jak za zborze 1095sek. Nazywa sie to  ustawienie tylu i przodu.Po wyjechaniu na ulice nie ten samochod swietnie sie trzyma oblodzonego zupelnie inna amortyzacja wybiera pieknie wszystkie nierownosci no i nie skrzypi.Zakochalem sie na nowo w Camci.Oddalem corce,koszty wziolem na siebie niech dzieciak ma troche radosci a nie tylko wydatkow.Do zakonczenia roku szkolnego nabije jeszcze z 35kkm. Camcia miala serwis stutysieczny w zeszlym roku to zdaje sie ze na jesieni jak dobrze pojdzie bedziemy robic tzn ja serwis 600kkm.
Pzdrawiam
Camry 2,2

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 29 Stycznia 2013, 08:28:28 »
Przebieg prawie 600 tys. km - czapki z głów.....
Camry daj zdjęcia tego auta. Chciałbym wiedzieć jak qauto z takim przrbiegiem wygląda. W Polsce auta z takiego rocznika to mją najwyżej 240 tys.  :cheesy:
Pozdrawiam
Obi

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 29 Stycznia 2013, 10:44:29 »
W Polsce auta z takiego rocznika to mją najwyżej 240 tys.  :cheesy:

Wypraszam sobie, moje ma ponad 500  :-P
3VZ.pl

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Stycznia 2013, 11:22:49 »
W Polsce auta z takiego rocznika to mją najwyżej 240 tys.  :cheesy:

Wypraszam sobie, moje ma ponad 500  :-P
oj taki duży a nie poniał aluzjiu  :-P
Obi

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Stycznia 2013, 12:04:16 »
No dobra, już dobra  :-P Takiej, co ma 240, to akurat nie mam, ale dwie mają 330, a jedna to nawet 40  :grin:
3VZ.pl

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Stycznia 2013, 22:54:13 »
Marcin,pociesz sie ze nie mieszkasz tutaj w tym mokrym i zimnym klimacie.Tu cholera nierdzewka zardzewieje a coz kochana Camcia.
Sugeruje dla wszystkich aby sprawdzic i zamowic i wymienic.Tych czesci niema juz w Europie. Podejrzewam ze Polska jest jedynym krajem ktory jeszcze posiada te czesci.Camra naprawde jest bardzo dobrym samochodem i jak jest w niezlym stanie karosa i motor to przytrzymac.Oplaci sie na poruszanie kolo miejsca zamieszkania lub do pracy.Ta oslica wszystko wytrzyma.Tylko dobre oleje,pamietac o wymianie oleju ;
skrzynia biegow co 40kkm najlepiej 75w90 i tez syntetyczny w zimie niema znaczenia czy jest -10 czy -30C idzie odrazu.Sprawdzac siemeringi na osiach napedowych,lewa jak i prawa.Lewa niema problemu ale prawa  zsynchronizowac z wymiana sprzegla.Niema praktycznie mozliwosci wymiany bez wyjecia skrzyni biegow.
Silnik co 10kkm olej tylko syntetyczny,
Servo kierownicy olej Dexron II lub III. Dobry jest Castrola. Co dwa lata.
plyn hamulcowy DOT 4, co dwa lata,sprawdzac stan metalowych rurek czy niema korozji,nie zalowac zmienic .
Plyn chlodniczy niebieski co dwa lata a czerwony co 3 do 5lat.Czerwony posiada lepsza ochrone czesci aluminiowych.
Tyle wy bylo i tak trzymac mozna zrobic klekko do 750kkm.Pamietajcie ze nasza stara poczciwa zlat 92-96 jest wykonana o 50% lepiej niz te ostatnie Camry miedzy 07-12rokiem.
Pozdrawiam
Michal.
P.S pamietacie jak pisalem moja tez pochodzila z Polski i wroku 1997 ja nabylem to jako 5 latek miala juz nabite 247kkm.Jedyny jej atut to ze byla tylko servisowana w Toyocie u jeszcze jak zyl starego Chodzenia na Pulawskiej  kolo Auchan.Oni sie nie bawili,tylko wszystko i cale zespoly wymieniali, jak odbieralem byla w stanie jak nowa.Rok pozniej w Niemczech na Autobahn pomiedzy Göttinga a Hanover i Hamburgiem ciolem na tempomacie 200km /h. Okolo 300km wykonalem w 1,5godzinyn bez zatrzymania i odpoczynku. Zuzycie nie przekroczylo 10l/100km. Ta wariacka jazde pamietamn do dzisiaj w rok pozniej niestety sprzeglo padlo i wracaja z Alp zima juz nie moglem bez poslizgu jecchac  szybciej niz 100km/h.
Szanujcie te kochane autka.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl