Autor Wątek: E12 2.0 D4D '04 metaliczne stukanie przy skręcie  (Przeczytany 4733 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

quba101

• Gość
E12 2.0 D4D '04 metaliczne stukanie przy skręcie
« dnia: 04 Lutego 2013, 09:29:26 »
Witam. Mam problem, otóż zaobserwowałem (od kilku dni prawie non stop), że przy skręcie w prawo słyszę metaliczne stukanie. Jest ono tylko wtedy, gdy dodam gazu. Jak wchodzę w zakręt wolniutko bez dotykania pedału gazu, to nie słychać nic, ale dodam tylko trochę gazu i jest tyk tyk tyk tyk tyk... Proszę mi powiedzieć, czy to może być przegub (jak tak, to który, czy lewy czy prawy i jest też jakiś wewnętrzny i zewnętrzny). Chciałbym nadmienić, że równo miesiąc temu byłem sprawdzić na kanale u mechanika (bo już wtedy coś stukały, ale bardzo rzadko) i powiedział, że przeguby wyglądają OK, że gumy są całe. Proszę o jakieś bardziej fachowe opinie, gdyż ja osobiście za bardzo się nie znam.
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2013, 13:57:29 wysłana przez paba »

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
Ja bym celował w przeguby. W tej chwili właśnie nasza E12 jest na podnośniku i wymieniamy przegub  :cheesy:
A żeby sprawdzić który, to najlepiej w na podnośnik i z głową pomiętosić ośki w każdym kierunku  :good:

www.FotoSzopa.pl

Robsajson

• Gość
Z Twojego opisu wynika, że winny jest uszkodzony przegub bo tylko on tak terkocze kiedy się zużyję.

quba101

• Gość
Chciałbym dodać, że teraz jak jechałem i naprawdę przycisnąłem auto na zakręcie, to również przy skręcie w lewo było słychać, ale to rzadko i mało. I ogólnie to obojętne, czy przy skręcie w prawo, czy w lewo, słyszę odgłosy tak jakby z lewej strony (raczej z prawej w ogóle nie dobiegają).

Robsajson

• Gość
Nie ciśnij auta przy skręcaniu dodawaniem gazu, bo wykończysz przegub całkiem i nie dojedziesz już do warsztatu. Im szybciej go wymienisz tym lepiej dla portfela  :good:

quba101

• Gość
Wiem, wiem, nie cisnę go. Specjalnie chciałem tylko sprawdzić, czy przy skręcie w lewo też puka.

quba101

• Gość
Odp: E12 2.0 D4D '04 metaliczne stukanie przy skręcie
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Lutego 2013, 14:03:24 »
Zerknijcie te filmiki:
https://www.youtube.com/watch?v=KjgcvEpswak
https://www.youtube.com/watch?v=7jIhadnHY7g

Nagrałem je podczas jazdy. Charakterystyczne odgłosy dla uszkodzonego przegubu?

Offline Filu

• Toyot Spamer
    • Studio fotografii reklamowej, druk wielkoformatowy
Odp: E12 2.0 D4D '04 metaliczne stukanie przy skręcie
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Lutego 2013, 14:46:21 »
Przeguby jak byk. Na podnośnik i pokręcić półosią przód-tył w osi i poszarpać też góra dół.
Powinno dać się wyczuć luzy

www.FotoSzopa.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl