Autor Wątek: Sprowadzona Camry - Jak przystosowac do rejestracji w Polsce?  (Przeczytany 6295 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline TomRz

• Toyot Pełzający
  • **
Witam

Posiadam Toyotę Camry 2010 SE którą zamierzam zabrać ze sobą wracając do Polski na stałe.
Takie auto muszę przystosować do przepisów obowiązujących w kraju.
Tylne światła zmieniłem na takie od wersji Hybrid aby mieć pomarańczowe kierunkowskazy.
Reflektory przednie prawdopodobnie mogą zostać wystarczy prawy nieco podnieść.
Szukam pomysłu na tylne światło przeciwmgielne. Musi ono być 10 cm od światła stopu i między 25 a 100cm nad jezdnią. Wstępny plan to było zrezygnowanie z lewego światła cofania, wstawienia tam czerwonej 21W żarówki ale to nie byłoby 10 cm od światła stopu.
Są auta które fabrycznie nie zachowują tej zasady i są rejestrowane w Polsce bez przeszkód.
Patrząc na aukcje Camry w internecie wśród aut zarejestrowanych w Polsce znalazłem tylko jedna sztukę z dodatkową lampa przeciwmgielną wmontowaną w zderzak.
Prosiłbym o rady może ktoś sam borykał się z tematem, jak prowadzić przewody, skąd, jak umieścić włącznik i nie spowodować błędu świateł. Może nie wiem o jeszcze jakiś przeróbkach które powinienem zrobić? Z góry dziękuję za wszelkie rady.
"Czerwony to najszybszy kolor świata. Szybsze są tylko światło i urząd skarbowy".

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Sprowadzona Camry - Jak przystosowac do rejestracji w Polsce?
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Lutego 2013, 17:14:33 »
Wprawdzie mam 3 generacje, (W przypadku światła przeciwmgłowego to bez znaczenia) i uporałem się z problemem montując czerwoną żarówę w lewe cofania.Prawdę mówiąc nikogo nie interesuje czy jest to 5,10, czy 15 cm.Przeciętnemu diagnoście to wisi. Zrobiłem przeciwmgłowe by się misiaki nie czepły w razie "W" Tylne lampy mam "Amerykę"czyli czerwone pozycje na końcu,kierunki w środku,i przechodzi bez problemu.Przednie muszą być obowiązkowo "EU"

Offline TomRz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Lutego 2013, 17:39:45 »
Zasilanie prowadziłeś bezpośrednio od akumulatora??
Czyli co wypadałoby wymienić przednie lampy na EU?? Czym one się różnią?
I jeszcze jedno tak ogólnie nie ma problemu ze w amerykańcach z reguły nie ma bocznych kierunkowskazów?
"Czerwony to najszybszy kolor świata. Szybsze są tylko światło i urząd skarbowy".

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Lutego 2013, 18:01:27 »
Eu są asymetryczne,zaś USA symetryczne.Przeciwmgłowe pociągnąłem od istniejącej instalacji cofania, plus wziąłem bodaj że z oświetlenia tablicy lub pozycji,nie pamiętam. Proste jak drut.Dodałem włącznik.Bocznych nie mam,nikt nigdy się o to nie pytał(Czytaj- czepiał <diabel> )
« Ostatnia zmiana: 04 Lutego 2013, 18:47:21 wysłana przez MAREK100 »

Offline m@ciek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Lutego 2013, 19:06:37 »
Światła przednie USA żadne się nie nadają, nie pomoże podniesienie prawego do góry. Jest mniej problemu jeśli to żarówka bo wtedy tylko kwestia strumienia światła na co jeszcze można przymknąć oko, gorzej gdy masz xenony wtedy obowiązkowo spryskiwacze i automatyczne poziomowanie, czego częto brakuje w amerykanach. Tak jest w przepisach. Z tyłu lepiej zrobić wszystko aby były kierunki pomarańczowe bo same czerwone to gruba przesada i najlepszy powód do zatrzymania oraz sprawdzenia całego auta. Mówiąc krótko, musisz załatwić sobie pierwszy przegląd w kraju i pamiętaj że to tylko na stacji okręgowej. Potem łatwiej, wystarczy zwykła stacja.

Offline TomRz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Lutego 2013, 19:24:01 »
Mam lampy na żarówki a światło przechodzi przez soczewki. Gdzieś wyczytałem, że lampy EU są tak zbudowane aby móc soczewkę regulować asymetrycznie-semetrycznie i na odwrót w lampach USA nie ma takiej możliwości. Kierunki mam już pomarańczowe, chyba w najprostszy sposób, zamieniłem je od wersji hybrydowej.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Lutego 2013, 19:51:17 »
"Z tyłu lepiej zrobić wszystko aby były kierunki pomarańczowe bo same czerwone to gruba przesada" Eee,no nie,nie ma samych krasnych. Kierunki są pomarańczowe.Czerwone są tylko pozycyjne od strony blendy no i oczywiście końcowe.(Pozycyjne lub jak kto woli obrysowe.)Tak w ogóle to mi się taka choinka podoba.

Offline m@ciek

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Lutego 2013, 20:49:18 »
Ok, ale czasy się zmieniają, nie wszędzie chcą przymykać oko, nawet na drobne rzeczy, wiem z autopsji, miałem amerykańca i mam amerykańca od wielu lat. Raz nawet trafiłem na gościa który pod żadnym pozorem nie chiał zrobić przeglądu ponieważ znał dobrze temat i wiedział że lampy amerykańskie nie mają chomologacji europejskiej, nie ważne że przerobione i wszystko jest na miejscu, po prostu. I tu miał rację. Więc uczulam za wczasu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl