Autor Wątek: Z Niemiec do Polski( Mogę mieć problemy? )  (Przeczytany 11998 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PM9089

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Z Niemiec do Polski( Mogę mieć problemy? )
« Odpowiedź #15 dnia: 06 Lutego 2013, 11:18:25 »
Z tym paleniem głupa to był żart......nie zamierzam tego robić.......

,,Nie jest sztuką zabić muchę przednią szybą, sztuką jest zrobić to boczną"

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 06 Lutego 2013, 11:24:01 »
pewnie by to jakoś tak wyglądało :P
Do You Speak English? -Yes, Sure

Offline PM9089

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 06 Lutego 2013, 11:29:32 »
pewnie by to jakoś tak wyglądało :P
Do You Speak English? -Yes, Sure

Haha.....dobre......

Ja znalazłem coś takiego :-) 

Polak kontrolowany przez niemiecką policję

Offline plamm

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #18 dnia: 06 Lutego 2013, 19:54:19 »
Witam,
ja jezdze czesto do DE, ale gasnice, trojkat i apteczke mam, a i jeszcze zielona plakietka.
gasnice w PL mi raz sprawdzili i byla po terminie. Wiem ze nawet jak jest po terminie to mandatu nie dostaniesz bo jeszcze nie spotkałem policjanta ktory mial uprawnienia ppoz. wiec moga tylko sprawdzic czy ona jest i chyba w DE jest tak samo z ta roznica ze u nas jest obowiazek a w DE nie.
Pozdrawiam Łukasz
Auris 2010 FL 1.4 D4D 90KM 5D Terra

Offline dominikalp

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 09 Lutego 2013, 15:20:15 »
[...]Zastanawiam się czy jak zatrzyma mnie policja w Polsce będą się do mnie przyczepiały że nie mam gaśnicy?[...]

Wyjeżdżając za granicę obowiązują Cię przepisy panujące w danym kraju. Jadąc w ubiegłym roku do Włoch zaopatrzyć się musiałem w komplet bezpieczników, dwie dodatkowe kamizelki odblaskowe (w sumie 4). Nie uważam tego za zło konieczne a gaśnica, dobra! apteczka, komplet żarówek, klucz do kół, a w zimie łopata, kable, atlas, zapas płynu są zawsze w bagażniku. Może to przesadne, oby nigdy się nie przydało i pewnie jeżdżąc Toyotką się nie przyda, ale tak ukształtował mój kręgosłup-kierowcy dziadek. Wsiadam do auta i jestem pewny że doturlam się tam gdzie chcę a za granicą uniknę niepotrzebnych wydatków na pokuty.
Auris II TS HSD 2018. Wcześniej: Auris I FL 1.6 2011, Auris I 1.6 2007, Yaris 1.0 2002

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Lutego 2013, 15:53:51 »
A w odwrotnej kolejności, co trzeba mieć w niemcowni na wyposażeniu?

Offline PM9089

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Lutego 2013, 18:18:24 »
W Niemcowni trzeba mieć :

- trójkąt ostrzegawczy

- kamizelkę odblaskową (podobno odpowiadającą ilości pasażerów)

Z tego co się orientuję nie trzeba zmieniać opon na zimę, ale w razie wypadku lub innych kolizji można mieć poważne problemy.

I chyba to wszystko  :-)

Wiem że lubią od czasu do czasu stawiać swoje nie oznakowane kombi po miastach a w bagażnikach są zamontowane fotoradary ( jedziesz szybko i nagle błysk z kombi zaparkowanego przy ulicy   :|

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Lutego 2013, 18:30:41 »
W Niemcowni trzeba mieć :

- trójkąt ostrzegawczy

- kamizelkę odblaskową (podobno odpowiadającą ilości pasażerów)

Z tego co się orientuję nie trzeba zmieniać opon na zimę, ale w razie wypadku lub innych kolizji można mieć poważne problemy.

I chyba to wszystko  :-)

Wiem że lubią od czasu do czasu stawiać swoje nie oznakowane kombi po miastach a w bagażnikach są zamontowane fotoradary ( jedziesz szybko i nagle błysk z kombi zaparkowanego przy ulicy   :|)
Dzięki. Kamizelki mam 3  :grin:
Jutro jadę do Berlina i wolę wszystko mieć ze sobą.

Offline strowger

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 20 Marca 2014, 10:36:25 »
Nie dajcie się zwariować. Jadąc za granicę obowiązuje nas tylko to, co w kraju rejestracji auta. Podstawa prawna: Konwencja Wiedeńska o Ruchu Drogowym.

Po co zagracać sobie auto mniej lub bardziej potrzebnymi klamotami?

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #24 dnia: 20 Marca 2014, 10:43:53 »
Nie dajcie się zwariować. Jadąc za granicę obowiązuje nas tylko to, co w kraju rejestracji auta. Podstawa prawna: Konwencja Wiedeńska o Ruchu Drogowym. Po co zagracać sobie auto mniej lub bardziej potrzebnymi klamotami?

jasne - z tym że, najpierw ci wystawią mandat, następnie musisz udać się z nim do konsulatu/ambasady, aby sprawę wyjaśnili i dopiero wtedy jest anulowanie i oddawanie kasy - trwa to bardzo długo...
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline strowger

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 20 Marca 2014, 10:54:20 »
E tam. Sporo miałem kontroli za granicą i nikt nigdy nie chciał ode mnie żadnego dodatkowego wyposażenia. Inna sprawa, gdy trafi się na niedouczonego policjanta - ja jak widać miałem szczęście. Gdzieś po sieci lata wielojęzyczny tekst z informacją o Konwencji, w razie czego można wozić i pokazać nieukowi.

Tak czy siak - nie warto sobie zawracać głowy zagracaniem samochodu.

Jeszcze jedno: podpisanie mandatu powoduje, że się przyznajesz i bardzo ciężko się od tego potem wykręcić.
« Ostatnia zmiana: 20 Marca 2014, 11:08:23 wysłana przez strowger »

Offline drzonca

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 20 Marca 2014, 23:01:50 »
Z tym podpisywaniem to różnie, co kraj to obyczaj, jak na Słowacji dostałem pokutę za rychlost (53 km/h przy ograniczeniu do 50 kosztuje 50 euro) to nic nie podpisywałem, dostałem jedynie kwitek potwierdzający zapłatę. Inna sprawa, że albo mają tam dziwaczne zasady, albo policjant jechał po bandzie. Po zatrzymaniu mundurowy uprzejmie poprosił mnie o prawo jazdy i poinformował ile taka zawrotna prędkość kosztuje. Jak okazało się, że nie mam tyle przy sobie (przez Słowację jechałem tranzytem), to po prostu schował moje prawo jazdy do kieszeni (bez żadnego pokwitowania) i równie uprzejmie poinformował jak dojechać do najbliższego miasta z bankomatem (jakieś 20 km). Doradził także żebym się pospieszył, bo jak nie zdążę to jutro będę odbierał prawko na posterunku. Na pytanie jak mam jechać do bankomatu bez prawa jazdy powiedział żebym się nie przejmował, nikt mnie nie zatrzyma po drodze, bo oni są przecież tu, a nie tam...
Auris 1,33
Corolla E11FL
Suzuki Alto mk5

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl