Autor Wątek: przepalające się żarówki H11  (Przeczytany 71594 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: przepalające się żarówki H11
« Odpowiedź #75 dnia: 22 Października 2013, 09:12:24 »
a czy opony które się zużyja się w ciagu 3 lat gwarancji mogę reklamować to jest analogiczne do żarówek. Komplet opon mogę spalić w ciągu jednego wieczora i jak zapukam do Pana z ASO to wymieni mi na nowe bo są nie zgodne z umową ponieważ zurzyły się wcześniej ? 

Offline bis24

• Toyot Spamer
  • Samochód:: Lexus LBX
« Odpowiedź #76 dnia: 22 Października 2013, 09:20:00 »
przecież   sanchopan jasno napisał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #77 dnia: 22 Października 2013, 09:27:04 »
Nie rozumiemy się.
Niezgodność trwa 2 lata a nie 3.
Jak Ci opona nagle pęknie, kord się przesunie, to możesz reklamować z niezgodności. Jak się zużyje, to co innego.
Żarówka spalona to nie jest równoznaczne z żarówką z zużytą - jest ona niezgodna z umową, bo... miała świecić, a nie świeci. :cheesy:
Ja nikomu na siłę nie każę - chcesz, to walcz o swoje. Nie (bo nie umiesz, nie chcesz, nie masz ochoty itp.), to nie - ale się nie żal. :cheesy:

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #78 dnia: 22 Października 2013, 10:09:09 »
no właśnie nie rozumiesz o czym pisze od samego początku, walczyć można, a nawet trzeba ale nie z wiatrakami po pierwsze, a po drugie i to jest właściwe pytanie zadane: gdzie można kupić żarówkę po za ASO Pancio wyraźnie sugerował że nie mam pojęcia o tym kto dostracza żarówki do ASO to bardzo go proszę niech wskaże mi sklep na ternie Polski gdzie kupię taki żarnik w normalniej cenie a nie za komplet prawie 700 pln
Co mi z tego że będę walczył jak spali mi się żarówka gdzieś na końcu Polski i co w tedy mam walczyć z Panem z ASO żeby mi ją dostarczył na miejsce ;-)  i nikt się tu nie żali tylko stawia proste i jasne pytanie i oczekuje również takiej odpowiedźi, a nie wywodów reklamuj, walcz, a nie wiesz kto dostarcza żarówki itp to są bajko pisarskie popłuczyny, a nie konkret gdzie kiedy i za ile !
« Ostatnia zmiana: 22 Października 2013, 10:14:39 wysłana przez paul_krakow »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #79 dnia: 22 Października 2013, 10:14:23 »
Kto "nie rozumie o czym pisze"? Bo jak do mnie, to powinno być "o czym piszesz" - jak nie do mnie, to do kogo? :o
Po wtóre - żarówki już nie jeden i nie dwa razy wymieniałem na reklamacji i to żarówki niezbyt tanie, bo albo H4 albo H11 Osram NightBreakerPlus. Wszystko zależy od sprzedawcy no i od kupującego.
O dostarczeniu nie ma nigdzie mowy - jak chcesz się zabezpieczyć, to trzeba wozić ze sobą drugą - nie ma rady!
Ale możesz zawsze po powrocie zepsutą reklamować. Jak chcesz.
Jak nie chcesz, to też wolna wola - ale nie żal się, że "walka z wiatrakami". Jak takie coś kogoś przeraża, nie powinien się zajmować tematem. :)

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #80 dnia: 22 Października 2013, 10:25:20 »
ale żeby wozić drugą najpierw trzeba ją kupić, a  idąc Twoim tokiem myślenia na pewno nie w ASO i to było podstawowe pytanie gdzie, a Ty zrobiłeś z tego rozprawkę ;-)
« Ostatnia zmiana: 22 Października 2013, 10:26:53 wysłana przez paul_krakow »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #81 dnia: 22 Października 2013, 10:26:57 »
Racja - nie ma wyjścia, trzeba kupić. :cheesy:

...w ostateczności mógłbyś kupić w ASO nową, a potem na ten paragon reklamować starą, identyczną - powinno być z jednej strony łatwiej. Z drugiej strony, to zupełnie inny temat... :shock:
« Ostatnia zmiana: 22 Października 2013, 10:31:06 wysłana przez sanchopan »

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #82 dnia: 22 Października 2013, 10:43:42 »
Ależ bijecie pianę  :thumbdown: . Coś mi się wydaje, że zamiast HIR2 można włożyć HB4  :grin:

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #84 dnia: 22 Października 2013, 18:12:21 »
Do  Pancio11

Cytat: paul_krakow w Dzisiaj o 11:12:36będę upierdliwy, pokaż proszę sklep po za ASO w Polsce, który oferuje HIR2, ale nie HB4 ;-)

Sklep żaden - zaangażowałem w poszukiwania HIR2 kolegę z lokalnej hurtowni oferującej produkty oświetleniowe philipsa (również samochodowe), ten wysłał zapytanie do swojego dostawcy i po dwóch tygodniach dostał odpowiedż, z czegoś takiego nie mają i on nigdy nie słyszał o takim źródle światła samochodowego. Wygląda więc, że pozostaje ASO Toyoty. Dzisiaj z ASO, w którym kupowałem auto otrzymałem wiadomość, że mogą zamówić mi zestaw zapasowych żarówek w cenie stu kilkudziesięciu złotych. Jutro więc zadzwonię i zapytam czy w zestawie jest ten HIR.

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #85 dnia: 22 Października 2013, 18:33:50 »
Sporo lamp, reflektorów itp do Toyot produkuje Valeo. Jedyny zakład w Polsce Valeo produkujący oświetlenie do samochodów jest w Chrzanowie gdzie głównie są produkowane lampy, klosze do modelu Aygo.
Nie ma różnicy pomiędzy żarówkami jakie są montowane na pierwszy montaż a tymi na dystrybucję (sklepy, hurtownie itp).
Każda firma przysyła żarówki jakie mają być zamontowane w lampie - nie ma firmy która przysyła jeden rodzaj żarówek (ta sama firma) - jest to różnie. W przypadku Toyoty jest to w większości Philips i Toshiba. Są to TE SAME żarówki jakie są dostępne w sklepach, różnica jest tylko taka jest inne oznaczenie (opis).
Np firma Philips, ma inną cenę dla Toyoty, inną do VW, inną do sklepów, inna jest cena żarówek które zalegają na magazynie długo. Najostrzejsze wymagania jakościowe ma Toyota, dlatego w fabryce Philipsa są dodatkowe kontrole, których żąda Toyota (jakość, szkła, jakość materiałów itp, nawet musi być dostarczona w odpowiednim opakowaniu) stąd ta cena w ASO. Philips jeżeli ma na magazynie zapas przez kilkanaście miesięcy to wyprzedaje hurtowniom taniej (stąd te ceny na allegro).
Ktoś z Was napisał, że miał Osramy i spaliły się szybko - nie znaczy to że tak wszystkie mają - po prostu nie wiadomo gdzie były przechowywane i kiedy wyprodukowane.
Ogólnie: żarówki w nowych samochodach są ogólnie dostępne. Jeżeli komuś spaliła się żarówka w nowej Toyocie po kilku miesiącach to znaczy, że ta żarówka na 95% nie była oryginalna (nie była w oryginalnej lampie).
Dobrze jest kupować żarówki w sprawdzonych sklepach - gdzie nie zalegają za długo i są odpowiednio przechowywane.
Where Wishes Fly......

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #86 dnia: 22 Października 2013, 19:50:03 »
Mi się spaliła żarówka postojowa po ponad roku - znaczy, nie była oryginalna?  :cheesy:
A w swojej miałem oryginalne mijania, długie i p.mgłowe - wszystkie Osramy.  :roll:

Offline Marekw2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: 23 Października 2013, 11:10:48 »
Poniżej treść wiadomości jaką otrzymałem z ASO, ktoś wyżej pisał że 350 zł to cena jednej HIR2
Cytuj (zaznaczone)
W związku z pytaniami o numer katalogowy  zestawu żarówek do Toyota Auris T.S. informuję że numer katalogowy zestawu to:
90981-YZZG1 cena netto 138,87
Skład zestawu : HIR2, PY21W, P21W, P21/5W, W5W, W16W. Mam nadzieję że to Pana satysfakcjonuje.

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #88 dnia: 23 Października 2013, 12:20:43 »
Poniżej porównanie oryginałów i żarówek typu HIR:

High beam
stock: 9005, 12.8V, 65W, 1700 lumens
new: HIR1 (9011), 12.8V, 65W, 2530 lumens

Low beam
stock: 9006, 12.8V, 55W, 1000 lumens
new: HIR2 (9012), 12.8V, 55W, 1875 lumens

Stronka gościa, który nimi handluje na ebay. (http://www.finemotoring.com/)

Tutaj info Philips : http://ftp.motointegrator.pl/specyfikacje/PHILIPS/PHILIPS_KATALOG.pdf

Where Wishes Fly......

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #89 dnia: 02 Grudnia 2013, 12:04:58 »
Znalezione na innym forum

Cytuj (zaznaczone)
H1 (regular normal): 1550 lumens, 650 hours

Long Life (or "HalogenPlus+") 1460 lumens, 1200 hours

Plus-30 High Efficacy (Osram Super, Sylvania Xtravision, Narva Rangepower, Candlepower Bright Light, Tungsram High Output, Philips Premium): 1700 lumens, 350 hours

Plus-50 Ultra High Efficacy (Philips VisionPlus, Osram Silverstar, Narva Rangepower+50, Tungsram Megalicht, but not Sylvania Silverstar): 1795 lumens, 350 hours

Plus-80/90 Mega High Efficacy (Philips Xtreme Power, Osram Night Breaker): 1780 lumens, 250-300 hours

Blue coated 'extra white' (Osram CoolBlue, Narva Rangepower Blue, Philips BlueVision or CrystalVision, Tungsram Super Blue or EuroBlue, Sylvania Silverstar or Silverstar Ultra, which is just a rebrand of the Silverstar product, also PIAA, Hoen, Nokya, Polarg, etc): 1380 lumens, 250 hours

Źródło: http://store.candlepower.com/osnibr.html

Chyba najlepiej brać z serii Plus-50, bo lumenów dużo i trwałość nieco większa. No i widać też co są warte te wszystkie cool, blue itd. żarówki.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl