Autor Wątek: Pytanie o olej??  (Przeczytany 6831 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MichalzTca

• Gość
Pytanie o olej??
« dnia: 20 Lutego 2005, 14:35:21 »
Jako że jestem nowy na forum chciałbym sięprzywitać, a wiec cześć wszystkim.
Jestem świeżo upieczonym posiadaczem gwiazdeczki rok 96, model EP-91, przebieg autka to 120tyś.. I tu mam pytanie, jakimi olejami zalewacie swoje silnik, co byście polecali? Może ma ktoś też jakaś instrukcje obsługi, a najlepiej, service manual do tego autka, oczywiście w formie elektronicznej?
Proszęo odpowiedzi i pozdrawiam.

Kohoshi

• Gość
Pytanie o olej??
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lutego 2005, 15:27:46 »
Gratulacje z okazji nabycia Starletki  :athunbsup
Co do oleju to zorientuj sięna początek czym dotąd był zalewany silnik, możliwe opcje to w kolejności od najlepszej i nadroższej: olej syntetyczny, półsyntetyk i mineralny. Niekorzystnie jest przechodzić z gorszego na lepszy gdyż grozi to wypłukaniem nagarów z silnika i przeciekami (gorszy i mniej lepki, gęstszy olej przytyka i uszczelnia silnik). Ewentualne przejście o olejową klasęwyżej, jeśli silnik nie jest zużyty, nie powinno grozić powaznymi konsekwencjami.
Ja zalewam Mobilem ale to jest tylko mój subiektywny wybór, z tego co słyszęto niekoniecznie sprawdzają sięw Toyotach Castrole (oprócz tych z górnej półki).
Instrukcji w postaci elektronicznej nie uświadczysz niestety, ale w postaci papierowej nie ma tam nic ciekawego i zaskakującego ;)

MichalzTca

• Gość
Pytanie o olej??
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lutego 2005, 17:12:21 »
Dzięki Kohoshi za szybka odpowiedz. Niestety nie mam możliwości dowiedzenia sięco tam było lane. O Castrolu też słyszałem ostatnio trochęniepochlebnych opinii, dlatego zaleje ja pół-syntetykiem Mobila albo Totala. A wie ktoś może jaki olej leją serwisy Toyoty?

Kohoshi

• Gość
Pytanie o olej??
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Lutego 2005, 17:53:42 »
Odpowieź na Twoje pytanie znajduje sięmiędzy innymi tutaj, parenaście postów o olejach już było w dziale dotyczącym Corolli lub Yarisa, popatrz tam.

Offline mandes

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://www.toyota-starlet.prv.pl
Pytanie o olej??
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Lutego 2005, 12:17:31 »
Cytat: MichalzTca
A wie ktoś może jaki olej leją serwisy Toyoty?

Różnie to bywa, w jednych ASO leją Castroll w innych Mobil, ale napewno nic innego.

dEF

• Gość
Pytanie o olej??
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lutego 2005, 21:31:17 »
Mi zawsze lali Mobila.
Teraz leje Castrol RS Sport.

Offline mandes

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://www.toyota-starlet.prv.pl
Pytanie o olej??
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lutego 2005, 22:26:45 »
Castrol czy Mobil, co za różnica, kwestia dobrej kampanii reklamowej, która lepiej lub gorzej dotarła by do odbiorcy, a tak naprawdęwszystkie te oleje pochodzą z jednej beczki. Pochodzą one przeważnie z magazynów armii amerykańskiej gdzie składowane są przez kilkanaście lat.

bracik

• Gość
Pytanie o olej??
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Lutego 2005, 13:41:36 »
poprzednia corolke zalewalem 10w40 valvoline max life  półsyntetem......teraz mam starletke ale nadal wierny firmie valvoline:-)  i nadal 10w40    ......pachnie jak sproszkowane aluminium jak rozetrzesz w palcach  :lol:

di_Bodi

• Gość
Pytanie o olej??
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Lutego 2005, 15:00:49 »
a to dobrze czy źle z tym zapachem?!?
Bo ja zalałem idento olejem swiją Starletke...

piotr77

• Gość
Pytanie o olej??
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Lutego 2005, 13:01:41 »
ja leję:), tzn wlewam do Sytarletki '96 Mobile 1, bo tak robił poprzedni własciciel.
zmieniam tylko wartości z 40 na 50 (chodzi o włsściwości oleju) i tyle.
Samochodzik zjada jakies 2 l na 10 000, a wymieniam go co roku, na wiosnę+ obowiązkowo wymiana filrta oleju.

Woytek

• Gość
Pytanie o olej??
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Lutego 2005, 13:13:26 »
Ja też lejęMobil 1 , ale mój silnik nie jest głodny i nic szamie oleju (tzn nie zaobserwowałem) wskaźnik jest mniej więcej na tym samym poziomie ( no napewno coś tam zje bo norma to chyba 1l/10tys) ale w każdym razie ja nic nie dolewam od przeglądu do przeglądu - co 10tys., ale dla sprawdzenia zobaczęjaki mam poziom oleju od poprzedniegio przeglądu jakieś 7 tys.

Offline qbann

• Toyot Pełzający
  • **
Pytanie o olej??
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Marca 2005, 15:04:33 »
Ja zalałem swoją Mobilem 1 5W50. Z prognozy wynika, że zużycie wyniesie 1,5l na 10 tyś. km. Ale nie wiem czy podjąłem dobrą decyzję, gdyż wcześniej miała 10W60 shella. Zbaczymy, mam nadzieję, że nie rozszczelni się, to nie jest fiat, w którym ciągle gdzieś cieknie.  :(

damian

• Gość
Pytanie o olej??
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Marca 2005, 21:08:03 »
MichalzTca!Gratuluje słusznego wyboru!!!Jestem pewien,że sie nie zawiedziesz!!!Co do oleju-ja mam Gwiazde P8,z,1992r!Przebieg100tyś!!!Jezdziła na Mobil1,-5w50Syntetic,i przy tym zostałem!!!Silnik jest,w swietnej kondycji!!!,oleju nie bierze!Co 10tyś wymieniam olej,obowizkowo z filtrami!!!,a na bagnecie brak ubytków!!!Dlatego ja Wybrałbym MOBIL!!!Co do Mandesa,to chyba przesadził z tym skladowaniem!!!pozdrawiam!!!Trafnego wyboru!!! :D

jami

• Gość
Pytanie o olej??
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Marca 2005, 23:21:47 »
Cytat: qbann
Zbaczymy, mam nadzieję, że nie rozszczelni się, to nie jest fiat, w którym ciągle gdzieś cieknie.  :(

Protestuję :D  :D  :D , w moim Fiacie wymiane oleju zrobiłem 8 kkm temu i dotad grama nie wziął.

Offline qbann

• Toyot Pełzający
  • **
Pytanie o olej??
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Kwietnia 2005, 14:16:09 »
Cytat: jami
Protestuję   , w moim Fiacie wymiane oleju zrobiłem 8 kkm temu i dotad grama nie wziął.

OK. No to w 75% fiatów. Ja znałem 3, w których ciekło. Twój jest jeden na 4 czyli statystycznie 25% jest bez wycieków. :wink:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl