Autor Wątek: corolla verso 5 czy 7 osobowa?  (Przeczytany 20210 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

krajan

• Gość
corolla verso 5 czy 7 osobowa?
« dnia: 15 Lutego 2013, 22:45:27 »
Witam,
Przymierzam się powoli do zmiany auta i zastanawiam się nad Corollą Verso....mam E11 i jest niezawodna i mam nadzieję że Corolla Verso też taka będzie :-) Czytam różne artykuły, porównuję i zastanawiam się nad wyborem pomiędzy 5 i 7 osobową Verso. Bagażnik większy a czy spalanie w porównaniu z E11 dużo większe? Auta używam codziennie do pracy, dzieci nie mam na razie i zastanawiam się czy warto pakować się w VANa ? Proszę poradzcie!? czy nawigacja fabryczna ma aktualizacje?
Wiem, że główne bolączki Verso to szybko zużywające się klocki.

pablos321

• Gość
Odp: corolla verso 5 czy 7 osobowa?
« Odpowiedź #1 dnia: 16 Lutego 2013, 10:31:00 »
Nad jaką verso się zastanawiasz benzyna, diesel, jaki rok mniej więcej, jak daleko masz do pracy, ile robisz kilosów rocznie :)

krajan

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Lutego 2013, 11:39:56 »
Nad jaką verso się zastanawiasz benzyna, diesel, jaki rok mniej więcej, jak daleko masz do pracy, ile robisz kilosów rocznie :)
Benzyna, 2007-2009, do pracy mam 12 km ale pracuje dodatkowo po południu i sporo jeżdżę po Kaliszu i okolicznych miejscowościach- rocznie ok. 15 tysięcy +,- robię autem. Mam wrażenie, że z powodu swoich gabarytów Verso będzie spalać więcej niż E11 w normalnym użytkowaniu.
Myślę też nad E15 sedan, sam nie wiem, też te same roczniki i benzyna.

krajan

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Lutego 2013, 16:37:24 »
Generalnie zastanawiam się nad jedną z Toyot o bardziej podwyższonym standardzie niż E11 i podobnej bezawaryjności.
Myślę o Corolla sedan, Avensis rocznik od 2007 w górę.

pablos321

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Lutego 2013, 08:47:15 »
W przypadku Verso na pewno musisz liczyć się z tym że benzyna 1.6 czy 1.8 będą w mieście sporo paliły 10 l to standard, w trasie można ładnie zejść mój rekord 6,5 z klimą. Z dieslami ze spalaniem jest dużo lepiej natomiast znowu nie wiadomo na jak zużyte auto się trafi dwumas+sprzęgło, turbina, wtryski ( nie ma zamienników  i nie wiem czy da się je wymieniać pojedynczo czy cała listwa ) co nie zmienia faktu że to spore koszta. Sam się zastanawiam nad zmianą na jakiegoś avensisa, albo nawet aurisa ( rodzina 2+1) bo verso jest duże do miasta na trasy idealne.
W benzynie 1,6 nie zniszczalna konstrukcja, trwała, ale paliwożerna, 1.8 bardziej dynamiczna natomiast zdarzają się modele które łykają olej.
Fajną alternatywą jest Honda Accord w Twoim przypadku 06-07 w benzynie 2.0 super silnik, albo Civic ufo 1.8 genialne auto 450 litrowym bagażnikiem, jedyny mankament brak tylnej wycieraczki :)

krajan

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Lutego 2013, 20:31:22 »
W przypadku Verso na pewno musisz liczyć się z tym że benzyna 1.6 czy 1.8 będą w mieście sporo paliły 10 l to standard, w trasie można ładnie zejść mój rekord 6,5 z klimą. Z dieslami ze spalaniem jest dużo lepiej natomiast znowu nie wiadomo na jak zużyte auto się trafi dwumas+sprzęgło, turbina, wtryski ( nie ma zamienników  i nie wiem czy da się je wymieniać pojedynczo czy cała listwa ) co nie zmienia faktu że to spore koszta. Sam się zastanawiam nad zmianą na jakiegoś avensisa, albo nawet aurisa ( rodzina 2+1) bo verso jest duże do miasta na trasy idealne.
W benzynie 1,6 nie zniszczalna konstrukcja, trwała, ale paliwożerna, 1.8 bardziej dynamiczna natomiast zdarzają się modele które łykają olej.
Fajną alternatywą jest Honda Accord w Twoim przypadku 06-07 w benzynie 2.0 super silnik, albo Civic ufo 1.8 genialne auto 450 litrowym bagażnikiem, jedyny mankament brak tylnej wycieraczki :)
Dzięki za odpowiedź)
Myślę również o Ford C-max

Offline marekw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Lutego 2013, 08:21:27 »
a może Honda FR-V ??

krajan

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Lutego 2013, 08:27:13 »
Zastanawiam się też nad Civic silnik 1.6 lub corolla sedan E15.
Im więcej człowiek czyta i porównuje, tym jest głupszy...
Czy Civic jest awaryjny? Chyba nie...) :-)

pablos321

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Lutego 2013, 10:10:52 »
Z fordem bym się nie bawił benzyna paliwożerna, diesel awaryjny ( szczególnie 1.6 tdci urwanie głowy z turbinami francuska konstrukcja), honda civic mówisz o tej benzynie 1,6 110 km- super silniczek, tylko wersja 3 drzwiowa w pakiecie sport :)

krajan

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Lutego 2013, 13:26:33 »
W sumie jednak najwięcej plusów ma raczej Verso..tylko to spalanie jeśli po mieście wychodzi 10l na 100 to trochę sporo.
Jeśli bym wybierał C-max to jedynie benzyna, nie diesel ale czytam że elektryka awaryjna.
Verso ma znowu stosunkowo mały bagażnik jak na vana jak nie złożymy siedzeń wszystkich.
Ccy verso 7-osobowa jest dłuższa od 7-osobowej?
Sorry za może głupie pytania ale nie znalazłem odpowiedzi.
Czy Honda FR-V jest podobnie trwała?
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2013, 13:29:25 wysłana przez krajan »

pablos321

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Lutego 2013, 14:20:38 »
Pytanie czy jest sens pakowania się w tak duże auto jeżeli nie masz w tym momencie kogo wozić, chyba że  wozisz dużo towaru.
Każde duże auto będzie sporo paliło w mieście, w trasie oczywiście mnie.
FR-V też jest fajnym autem tylko znowu pytanie czy 3 fotele z przodu i 3 z tyłu będą Ci potrzebne.
Jak FR-V to tylko silnik 2.0 150 km minimum żeby fajnie jeździło, też jest niezawodne pytanie jak później z odprzedażą jednak jak nie jeździ tego u nas za wiele i jak ktoś stanie przed wyborem FR-V vs Verso na pewno weźmie Verso :)

krajan

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Lutego 2013, 14:40:17 »
Wozić na razie nie mam kogo, chyba że rodzina się powiększy- na razie żona, ja i pies  :-)
Pomyslałem o wakacjach, lubię podróżować po Europie ale z drugiej strony ładować się w takie auto i wykorzystywać raz do roku też nie ma sensu za bardzo. Dzięki za propozycję Hondy - wygląd nie za ciekawy, zwłaszcza w środku ale nie to jest najważniejsze.
Rzadko się kupuje auto) tym bardziej za większe pieniądze.

krajan

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Lutego 2013, 14:45:10 »
Gdybym kupił taką Hondę, to bym jeżdził aż do zdarcia....bardzo się przywiązuje do swoich aut :-) Nie zmieniam aut po 2-3 latach.
Mam mechanika w rodzinie)

pablos321

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Lutego 2013, 14:48:10 »
Powiem Ci że też tak myślałem w kwestii podróżowania, jednak jak zacząłem przeliczać ile wydam na paliwo np do Włoch to wolałem kupić bilet i wsiąść w samolot, nawet jak weźmiesz pod uwagę ze pojedziesz w 2 rodziny :), fakt faktem większe auto daje duży komfort podróżowania, ja cały czas się bije z myślami czy nie sprzedać auta chociaż jestem bardzo zadowolony z mojej Verso to jednak kwestia ekonomi bije pięściami w drzwi :P

krajan

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Lutego 2013, 14:51:04 »
Powiem Ci że też tak myślałem w kwestii podróżowania, jednak jak zacząłem przeliczać ile wydam na paliwo np do Włoch to wolałem kupić bilet i wsiąść w samolot, nawet jak weźmiesz pod uwagę ze pojedziesz w 2 rodziny :), fakt faktem większe auto daje duży komfort podróżowania, ja cały czas się bije z myślami czy nie sprzedać auta chociaż jestem bardzo zadowolony z mojej Verso to jednak kwestia ekonomi bije pięściami w drzwi :P
Wiem, racja z tym przeliczaniem.
Intryguje mnie ta Honda, tylko silnik 2.0 nie jest mi potrzebny, wystarczyłby nawet 1.6 lub 1.8
Auto wygląda fajnie tylko ta deska rozdzielcza....rodem z filmu "Kobra" lub "Rocky")) :-)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl