Autor Wątek: Problem z navi i radiem (płyta startowa?)  (Przeczytany 21682 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline DrWatson

• Toyot Leżący
  • *
Problem z navi i radiem (płyta startowa?)
« dnia: 17 Lutego 2013, 14:42:29 »
Witam.
Po wizycie u mechanika radio w mojej Toyocie nie chce się włączyć po odpięciu akumulatora, zapewne zrobił gdzieś spięcie a odpięcie aku nie ma nic do rzeczy. Potrzebuję płytę startową do radia (nawigacji?) - nie wiem, nie znam się na tym tak bardzo. Szukałem już trochę, ale nie mogę nic znaleźć a w serwisie liczą sobie za to sporo. Czy ktoś może mi pomóc z moim problemem, bo jeżdżę już tak z tydzień? ;)
Pozdrawiam.

Offline wanraf89

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Problem z navi i radiem (płyta startowa?)
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lutego 2013, 15:00:27 »
Ja bym podjechal gdzies gdzie koduja radia ewentualnie jakis duzy serwis car audio... jezeli jestes z trojmiasta moge Ci polecic jeden zaklad gdzie sie wlasnie takimi rzeczami zajmuja.

Offline Maverick

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Lutego 2013, 14:18:51 »
Napisz jaki model nawigacji. W mojej TNS510 po odpięciu akumulatora trzeba było włożyć oryginalna mapę na SD. Jeśli jesteś ze śląska i masz TNS510 mogę pomóc.

Offline DrWatson

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lutego 2013, 15:54:33 »
Witam.
Niestety jestem z łódzkiego. Natomiast co do modelu to mam navi B9005, dokładnie to co tutaj http://www.nawigacjakrakow.pl/generation-5,146.html.
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2013, 14:28:07 wysłana przez kingcin »

Offline DrWatson

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Marca 2013, 19:50:20 »
Radio naprawione, już śmiga jak nowe.
Wiem już też prawdopodobnie dlaczego moje radio resetuje się przy odpięciu akumulatora. Albo program radia zapisany jest w pamięci flash i po stracie zasilania wszystkie dane ulegają skasowaniu - kiepskie podejście inżynierów Toyoty w co wątpię trochę.
Lub dwa - moja navi nie jest od nowości, lecz była dokładana później. Możliwe, że jakiś kabelek nie jest w tej dziurce co trzeba ;)
Jeśli ktoś ma Toyotę Auris 2.0 D-4D z 2007r niech wypowie się czy u niego też radio nie działa po odpięciu aku, będę bardzo wdzięczny.
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2013, 14:28:33 wysłana przez kingcin »

Offline BENEK77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Marca 2013, 20:07:29 »
Więc tak: Mój Auris jest z 2008 roku, Navi B9005 dołożone w ASO .
Po rozłączeniu akumulatora navi się resetuje,
Wkładam płytę mapy (wgrywa się program) i po ok 2 minutach wszystko działa

usnąłem OT odnośnie DPF
kingcin
« Ostatnia zmiana: 03 Marca 2013, 14:29:24 wysłana przez kingcin »

Offline DrWatson

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Marca 2013, 10:26:14 »
Super, dzięki za info - bardzo mi chyba pomogłeś :)
Jak doczekam się na info od serwisu w sprawie płyty, to sprawdzimy czy u mnie też tak będzie. Więc na razie pozostaje mi czekać na telefon.

Offline kasper222

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Maja 2015, 07:49:20 »
Mam pytanie do Dr Watson-a jak naprawił to radio ?

Offline BiKej

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 27 Maja 2015, 08:01:54 »
gość jest nie aktywny od 2 lat (chyba że tylko czyta forum) - więc raczej nie spodziewaj się odpowiedzi...
Toyota Auris Hybrid 2014,
Toyota Auris 1.6 124 KM Premium 2008
wcześniej Ford Mondeo MK3 2.0 TDCI 130 KM, Daewoo Nubira II 2.0 CDX, wiele samochodów flotowych

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #9 dnia: 27 Maja 2015, 11:31:27 »
Wiem już też prawdopodobnie dlaczego moje radio resetuje się przy odpięciu akumulatora. Albo program radia zapisany jest w pamięci flash i po stracie zasilania wszystkie dane ulegają skasowaniu - kiepskie podejście inżynierów Toyoty w co wątpię trochę.
W tej generacji tak jest. Miałem TNS 700 B9010 z napędem DVD dla "mapy". Po zaniku zasilania ulatuje oprogramowanie, także radia. Wówczas konieczne jest włożenie płyty DVD "z mapą", aby wczytało się oprogramowanie radia i navi. Taka płyta musi być oryginalna Toyoty lub odpowiednio spreparowana. Zwykłe kopiowanie z oryginału nic nie da, jest zabezpieczenie, system się nie wczyta. Aby potem odpalić z oryginału, niezbędne jest wyzerowanie navi poprzez odłączenie od zasilania. Inaczej nie pójdzie.
Spalanie - Motostat.pl

Offline palec0

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 28 Maja 2015, 22:34:25 »
U mnie do radia były dołączone cztery płyty z nawigacją na europę i piąta tzw. startowa, która pozwalała włączyć radio po podłączeniu. Działa wszystko prócz nawigacji.

Offline k0zik

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Marca 2017, 17:55:38 »
Odkopuje, bo od rana siedzę i kopie w temacie uruchomienia radia po odpięciu aku.

Czy ktoś może na 100% potwierdzić, że do odpalenia radia + kamer musi być koniecznie program disc for inspection ? Czy może to być dowolna płyta z mapami ?
Na aukcjach są płyty z mapami ale nie ma płyt program disc for inspection...

Nie wiem co robić a brak radia w aucie to porażka... kto w ogóle wpadł na taki patent żeby radio traciło soft po odpięciu aku... paranoja...

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Marca 2017, 20:50:23 »
Czy ktoś może na 100% potwierdzić, że do odpalenia radia + kamer musi być koniecznie program disc for inspection ? Czy może to być dowolna płyta z mapami ?
Na aukcjach są płyty z mapami ale nie ma płyt program disc for inspection...
Nie wiem co robić a brak radia w aucie to porażka... kto w ogóle wpadł na taki patent żeby radio traciło soft po odpięciu aku... paranoja...
Nie napisałeś nawet jakie masz radio-navigację, a życzysz sobie 100% potwierdzenia.
Ogólnie było tak, że każda kolejna wersja map do navi miała program ładujący oprogramowanie do radia i navigacji plus nowe mapy. Najpierw zajmowało to 1 płytę DVD, potem nawet 4 (wtedy ładowaczka oprogramowania była na płycie nr 1 (wyłącznie), a mapy wg regionów na kolejnych). Taka płyta startowa wystarczała do ożywienia sprzętu od zera po utracie zasilania. Nie wiem co to za "disc for inspection", ale prawdopodobnie to płyta startowa. Jeżeli będziesz miał oryginalne płyty "z mapami" właściwe do posiadanej wersji radio-navi, wszytko zadziała. Pomysł ulatującego oprogramowania radia nie jest dobry, cóż, pomysł prawdopodobnie księgowych.
Spalanie - Motostat.pl

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl