Autor Wątek: Wyciek oleju - problem z hamulcem?  (Przeczytany 6591 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rkowalczyk

• Toyot Leżący
  • *
Wyciek oleju - problem z hamulcem?
« dnia: 17 Lutego 2013, 19:28:15 »
Witam, nie wiem czy dopadły mnie 3 awarie na raz czy też to wszystko jest ze sobą powiązane. Do rzeczy (camry kombi 3.0 v6 automat 93r):
1. Od kilku dni przy jednostajnym hamowaniu (np. dojeżdżając do świateł) pedał hamulca "schodzi" do deski. Po lekkim puszczeniu i ponownym naciśnięciu wraca do swojej wysokości i już prawie się w niej utrzymuje (jest dalej twardy). Sprawdziłem płyn i jest w środkowym poziomie, wycieków także nie widać. Nie odczuwam spadku mocy hamowania. Zaglądając pod maskę znalazłem to:
2. Wyciek jak na fotkach - czy to może mieć coś wspólnego z problemem z hamulcem?
3. Dodatkowo, nasiliło się trzeszczenie przy skręcie w lewo i prawo - z prawej strony (podobne do odgłosu awarii przegubów ale nie to samo - przeguby zewnętrzne są zrobione - wewnętrzne przy okazji nasmarowane) i przy większej prędkości ok. 50 km jest efekt jak przy złapanej gumie

Silnik chodzi równo, skrzynia zmienia jak nówka - jakieś pomysły co to za licho mnie dopadło?:)
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2013, 19:30:22 wysłana przez rkowalczyk »

Offline niger

• Toyot Chodzacy
Odp: Wyciek oleju - problem z hamulcem?
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lutego 2013, 22:23:04 »
Co do hamulca to kiedys miałem podobny problem że pedał zapadał się do samej podłogi,winny był hamulec ręczny (za słaby) wymieniłem szczęki i wyregulowałem to pedał poszedł w gorę.Radzę sprawdzić ręczny i ewentualnie klocki może się kończą.
Co do wycieku to ciężko coś powiedzieć,uszczelka pod klawiaturą nie puszcza?
-czy to olej jest
-płyn
--pasek klinowy nie jest ufajdany?
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2013, 22:25:28 wysłana przez niger »

Offline rkowalczyk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lutego 2013, 22:53:46 »
Dzięki za odpowiedź, widziałem klocki podczas zmiany na zimowe i raczej było ok, co do ręcznego nie jestem pewien. W temacie wycieku to na 100% olej bo ubywa w silniku, wyczytałem gdzieś że w tym miejscu to może być z rozrządu - uszczelniacze wałka i coś tam jeszcze...
Co do koła to muszę sprawdzić jutro w pierwszej kolejności czy to nie łożysko bo najprościej chyba podnosząc auto...

Offline rkowalczyk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Lutego 2013, 08:28:51 »
Problem zdiagnozowany:
- wyciek z okolic simeringów
- przegub wewnętrzny
- pompa hamulcowa
...

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Lutego 2013, 09:57:36 »
No to cię dopadło. :song:

Offline rkowalczyk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Lutego 2013, 10:56:47 »
Niestety... Opiszę co i ile kosztowało oraz jak zakończyła się ta przygoda...

Offline rkowalczyk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Lutego 2013, 12:50:06 »
I finał taki (wszystkie kwoty brutto):
Części:
- cały rozrząd (simeringi, wałki, napinacze itp dobrej maści) + pompa wody + paski = 500
- przegub wewnętrzny = 220
Robocizna:
- rozrząd 250 zł
- przegub 80 zł

Co do hamulca, zmieniam w tyle klocki ( 80 zł) + szczęki do ręcznego (75 zł) i jak to nie pomoże wymieniam pompę (200 zł + robocizna 80 zł).

Offline michalck81

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Lutego 2013, 08:07:43 »
Części:
- cały rozrząd (simeringi, wałki, napinacze itp dobrej maści) + pompa wody + paski = 500
Robocizna:
- rozrząd 250 zł

Możesz z ciekawości napisać części jakich firm wsadził mechanik? Też mam 1MZ więc Twoje informacje byłyby pomocne.

Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 20 Lutego 2013, 08:11:24 wysłana przez michalck81 »

Offline rkowalczyk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Lutego 2013, 21:50:03 »
Podaję to co już mam zakupione:
- pompa GMB D12047
- pasek rozrządu Continental CT 852
- pasek Cont. CT 4 pk 815
- pasek wieloklinowy skf vkmv 6pk 1053
- rolka prowadząca vmk 81000
- rolka napinająca vmk 71004
- simeringi Corteco x 2 (38x50x7)
Wyszło równe 600 zł po rabatach (jednak więcej niż podawałem wcześniej)
Robocizna za wymianę powyższego 250 zł

Przegub dopiero kupię po zdjęciu starego bo nie wiem jakie ma parametry (ceny od 160 do 240 zł).
Koszt wymiany 80 zł

Pompą hamulcową zajmę się jak wymiana klocków w tyle nic nie pomoże. W poniedziałek będzie już wiadomo :)

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Lutego 2013, 08:24:16 »
Masz zamiar dłużej pojeździć tym autem ?
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline rkowalczyk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Lutego 2013, 11:36:45 »
hmmm trudne pytanie :), jest problem z blachą i lakierem: zjedzony prawy próg, błotnik prawy, powoli zaczyna lewy i poniszczony lakier. U kolegi z tego forum :) leży już ponad rok kompletna klapa bagażnika ( bo ta co mam ma lekkie wgniecenie i pęknięte klosz wewnętrzny), zderzak przedni (obecny także podniszczony) a u kumpla leżakują ładne drzwi do podmiany tych zgnitych z prawej pasażera w tyle).

Miałem to wszystko robić w zeszłym roku ale padła skrzynia automatyczna którą wyremontowałem na funkiel nówkę za 3 tyś z gwarancją do końca marca tego roku. Także w zeszłym roku podmieniłem z innej Camry tylne zwieszenie, dokładając trochę nowych elementów + amory. W przodzie zrobione zawieszenie + tarcze.

Teraz naprawa tego co opisałem na początku. No i co byś zrobił na moim miejscu ??:))).... :wallbash:
Najchętniej bym kupił to samo ale w dobrej budzie, przełożył silnik (drugi w tym samochodzie, przebieg ma ok. 60 tyś mil, super stan jak nówka) ze skrzynią a moją starą zostawił jako dawcę tego co dobre :)...

Offline rkowalczyk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Lutego 2013, 11:38:34 »
ps. przegub wewnętrzny 174 zł brutto ale nie wiem jaka marka bo mechanik kupował, podam jutro.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Lutego 2013, 13:10:48 »

"Najchętniej bym kupił to samo ale w dobrej budzie,"
Z ta budą jest na ogół większy problem niż z mechaniką.Kupić budę w idealnym stanie.-Marzenie ściętej głowy. Lepiej już samemu toczyć walkę z blachami,lakierami,i co tam jeszcze. Przynajmniej będziesz wiedział co masz.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Lutego 2013, 16:44:45 »
Jak juz rdza poszla to jest walka z wiatrakami.
W skandynawi jest zasada jedna i bardzo praktyczna co 5lat powtarzaj gruntownie zabespieczenie nadwozia antykorozyjne.Auto ma 20 lat i jest w lepszym stanie co niezabezpieczone siedmioletnie.
Pzdr.Camry 2,2
P.S dzisiaj sie wtryskuje w elementy zamkniete olej lniany. Trzyma super i w nieskonczonosc.
Na podwozie wtryskujemy tectyl,po uprzednim umyciu pod wysokim cisniem podlogi od spodu,gdzie wszystkie paprajstwo odejdzie.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Lutego 2013, 18:55:51 »
Na pozbycie się rudej,ludzkość sposoby ma skuteczne.Gdyby ich nie było, to wszystko co przyrudziało, szło by na złom.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl