Autor Wątek: Toyota Rav4 2.0 D4d 2002r. po nagrzaniu traci moc  (Przeczytany 7396 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

solka21

• Gość
Toyota Rav4 2.0 D4d 2002r. po nagrzaniu traci moc
« dnia: 21 Lutego 2013, 22:51:53 »
Witam mam taki problem z moja Ravką
Samochod na zimnym silniku chodzi dobrze w momencie gdy sie nagrzeje traci moc przy zmianie biegów. Ma problem z przyspieszeniem(dławi sie jak traktor) przy 1800 obrotow , gdy dojdzie do 2500 dostaje kopa i czasami pojawi sie czarna chmurka za samochodem. Wymienione  turbo , egr , przeplywonierz , zaworki scv, wtryski sprawdzone w toyocie wyszly w normie . Przepustnice rowniez wyczyscilem . I teraz mam pytanie odnosnie przepustnicy sprezyna jest na niej lekko poluzowana  i klapka w przepustnicy powoli sie domyka, a nie zatrzaskuje sie to jak w innych samochodach jak np BMW. Czy ma ktos jakies pomysly pomóżcie .

Robsajson

• Gość
Odp: Toyota Rav4 2.0 D4d 2002r. po nagrzaniu traci moc
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lutego 2013, 23:36:41 »
Nie ma czegoś takiego jak przepustnica w Dieslu!

Offline Mateusz84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Lutego 2013, 01:45:01 »
nie było żadnych błędów na kompie ? listwę wtryskową sprawdzałeś ? ładna kasa poszła...

Robsajson

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lutego 2013, 12:11:45 »
A jednak jest  <zalamka>
Pierwszy raz się z tym spotykam, może dlatego, że omijam z reguły Diesle.

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lutego 2013, 12:25:54 »
A jednak jest  <zalamka>
Pierwszy raz się z tym spotykam, może dlatego, że omijam z reguły Diesle.

Może dlatego, że omijasz nowe Diesle, bo mało który obecnie produkowany tego nie ma. To nie jest przepustnica, tylko klapa spiętrzająca.

Solka, piszesz, że wymieniłeś pół osprzętu silnika, więc może jeszcze napisz na jakiej podstawie to robiłeś, bo chyba nie dla sportu.

Części nowe, używane, regenerowane ?

Jeśli ASO nie było w stanie stwierdzić przyczyny, to zmień ASO, albo jedź do kogoś, kto temat ogarnia, a nie jest autoryzowany.

« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2013, 12:27:47 wysłana przez marcinm »
3VZ.pl

solka21

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Lutego 2013, 14:42:17 »
Witam

Wszystkie czesci prócz turbiny nowe . Turbina byla kupiona regenerowana. Hmm czemu kupilem ? Co mechanik to inna przyczyna dwoch wskazywalo egr , w toyocie powiedzieli mi scv kit :) . Kolejny mechanik stwierdzil ze przeplywomierz i po wymianie przeplywomierza samochod jeździl sprawnie tak przez 3 dni po czym po dluzszej trasie jadac np 140km/h pod gorke samochod traci moc i trzymajac noge w podlodze i tak zwalnia. Listwy nie czyscilem , zauwazylem nieco oleju w rurce prowadzacej od silnika do filtra powietrza.... nie wiem czy to cos pomoze. Na zimnym silniku samochod chodzi jak marzenie , na gorącym padaczka szczegolnie na swiatlach na drugim i trzecim biegu .... czasami lepiej wrzucic 4 bieg i lepiej ciagnie na nizszych obrotach niz czekac az zaskoczy na tym trzecim.

solka21

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lutego 2013, 14:43:35 »
zapomnialem dodac ze samochod byl podpinany pod komputer i nic nie wykazuje ......zadna kontrolka sie nie swieci

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Lutego 2013, 16:20:43 »
Trzeba zrobić test drogowy, inaczej z "podpinania pod komputer" nic nie będzie.

3VZ.pl

Murzyn

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Marca 2013, 00:26:02 »
Nie mam kompletnie doswiadczenia z toyotami, jedynie z autami koncernu VAG, ale opisane przez Ciebie objawy ewidentnie swiadcza o problemach ze sterowaniem podcisnieniem lub zafastrygowanymi kierownicami turbulum.
Jezeli istnieje cos takiego w toyocie jak mozliwosc sprawdzenia cisnienia zadanego do aktualnego przy maksymalnym obciazeniu silnika, to taki test jednoznacznie powinien wykryc przyczyne problemu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl