Autor Wątek: Montaż świateł dziennych - miejsce halogeny  (Przeczytany 37677 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hais3333

• Toyot Pełzający
  • **
Montaż świateł dziennych - miejsce halogeny
« dnia: 22 Lutego 2013, 16:03:54 »
Pytanie jak w temacie. Zastanawiam się gdzie w aurisie zamontować światła do jazdy dziennej. Przyznam szczerze, że chyba będzie ciężko aby zachować odległości zgodne z przepisami.
Co o tym sądzicie?

Offline fireman85

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Montaż świateł dziennych - miejsce halogeny
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lutego 2013, 19:56:00 »
Ja bym wywalił przeciwmgielne i włozył ogrągłe DRL w miejsce halogenów. Wymiary i odległości zachowane, estetycznie i elegancko. Dla mnie lampy dzienne w postaci prostokątów to lekka wieś w samochodzie, w którym nie byly przewidziane....ale mówią, że o gustach się nie dyskutuje.
Reklama w podpisie - usunięta - Swoop

Offline cookie

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lutego 2013, 14:41:08 »
Pytanie jak w temacie. Zastanawiam się gdzie w aurisie zamontować światła do jazdy dziennej. Przyznam szczerze, że chyba będzie ciężko aby zachować odległości zgodne z przepisami.
Co o tym sądzicie?

Będąc ostatnio w ASO Toyoty widziałem w ich ofercie DRLy - montowane w miejscach halogenów :-)
Co do odległości to nie wiem (bo nie mierzyłem) ale zakładam że w ASO chyba wiedzą jakie parametry muszą spełniać te światła  :good:
VVT-i

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lutego 2013, 19:34:17 »
Jak ktoś nie ma halogenów, to jak najbardziej ten pomysł montażu tam dziennych jest super!
Ale jak ktoś ma, to osobiście uważam, że demontować coś, za co zapłaciliśmy nie jest dobrym pomysłem, tym bardziej że można wykorzystać istniejące halogeny p.mgłowe do doświetlania zakrętów - ja ostatnio zamontowałem i działa rewelacyjnie! :)
Co do montażu, że NIBY nie można tego ładnie zrobić - poniżej fota z forum niemieckiego, a ja mam praktycznie identycznie zamontowane w Verso DRL4 Philipsa i uważam, że jest nie tylko funkcjonalnie ale i ŁADNIE, wbrew temu, co niektórzy twierdzą. :cheesy: :-P A że fabryczne byłyby lepsze..., no cóż: prawda. Ale jak ich nie ma, to nic się nie da zrobić w temacie, niestety.

yarisII

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lutego 2013, 21:41:36 »
Jak ktoś nie ma halogenów, to jak najbardziej ten pomysł montażu tam dziennych jest super!
Ale jak ktoś ma, to osobiście uważam, że demontować coś, za co zapłaciliśmy nie jest dobrym pomysłem, tym bardziej że można wykorzystać istniejące halogeny p.mgłowe do doświetlania zakrętów - ja ostatnio zamontowałem i działa rewelacyjnie! :)
Co do montażu, że NIBY nie można tego ładnie zrobić - poniżej fota z forum niemieckiego, a ja mam praktycznie identycznie zamontowane w Verso DRL4 Philipsa i uważam, że jest nie tylko funkcjonalnie ale i ŁADNIE, wbrew temu, co niektórzy twierdzą. :cheesy: :-P A że fabryczne byłyby lepsze..., no cóż: prawda. Ale jak ich nie ma, to nic się nie da zrobić w temacie, niestety.

jak dla mnie to slabo to wyglada...... halogenow i tak uzywa sie sporadycznie i tam najfajniej wygladaja dzienne, mialem tak zrobione w yarku :good:

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lutego 2013, 22:19:40 »
Bo na zdjęciu nie świeci - jak świeci, wygląda najlepiej jak tylko można w tym akurat aucie.  :-P Wpisane jest w linię auta i spełnia rozporządzenie - to jest najważniejsze. I wpisuje się w stylistykę w 100%.
Co do halogenów, to ja używam na każdym zakręcie poniżej do 40 km/h. <taniec>
A tak zupełnie na marginesie - z pełnym szacunkiem, ale jak ktoś nie wie, nie chce wiedzieć i nie zna przepisów, to trudno. Halogenów p.mgłowych przednich poza mgłą można używać zarówno podczas wszelkich opadów atmosferycznych jak i przy normalnej widoczności na drogach krętych. Więc okazji jest dużo, dużo więcej niż dla tylnego p.mgłowego, którego wolno używać nie tyle we mgle (bo z zasady dla samej tylko mgły NIE WOLNO), ile we mgle bardzo GĘSTEJ przy widoczności PONIŻEJ 50 METRÓW.
O czym niestety 3/4 Polski już nie pamięta... :cry:

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Lutego 2013, 23:36:35 »
Nie chce teraz wprowadzać w błąd, ale czy przypadkiem coś w tej kwestii właśnie ostatnio nie zmieniło się w przepisach ruchu drogowego? :)
Swoją drogą osobiście dopuszczam w niektórych sytuacjach włączanie przed wjazdem na rondo (o jednym pasie) lewego kierunkowskazu, baaa nawet jest jedno takie rondo gdzie praktycznie zawsze włączam, ale tylko dlatego że stojąc w Katowicach w godzinach szczytu, to rondo zawsze zakorkowane jest w jednym kierunku, śmieszne wydawać się to może, ale gdy stoję bez migacza, dużo rzadziej mnie ktoś wpuści niż jak daje im znać, że nie cisnę się w tą ich zakorkowaną ulicę tylko w przeciwnym kierunku jadę :P
Ale fakt, że jest to tylko jedno takie rondo gdzie takie zasygnalizowanie pomaga na reszcie tego nie stosuje :)
Nie offtopikuje więcej :P

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Lutego 2013, 08:35:28 »
Odległości między dziennymi są zachowane - jak coś montuję, to montuję DOBRZE i w zgodzie z przepisami, na które dziwnym trafem się inni powołują niepotrzebnie w tym wypadku. :-P
Kolego, wystarczy spojrzeć na rejestrację i widać na pierwszy rzut oka, że odległość jest zachowana i to bez mierzenia. Potem na p.mgłowe, gdzie widać, że druga odległość również jest zachowana.
Na przyszłość, proszę, nie wyrywaj w takim nie do końca grzecznym tonie, jak inni są grzeczni, bo tylko atmosfera się psuje. A jak nie wiesz, nie jesteś pewien, to spytaj. :thumbdown:
Ja zawsze chętnie odpowiem, ale forma sugerująca, że ty się znasz na przepisach, a inni mają je głęboko, jest delikatnie mówiąc niegrzeczna. <zalamka>

temat posprzątany, za dalsze dyskusje nie na temat i wycieczki osobiste będą ostrzeżenia
kingcin
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2013, 13:02:29 wysłana przez kingcin »

Offline hais3333

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Lutego 2013, 10:31:24 »
Rozumiem, ze proponujecie zamontowanie świateł w kształcie koła?

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Lutego 2013, 12:08:23 »
Nie, bardziej w kształcie owalu
Where Wishes Fly......

Offline hais3333

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Lutego 2013, 22:26:55 »
A czy ma ktoś może zamontowane światła do jazdy dziennej i mógłby pokazać na zdjęciu jak się samochód prezentuje? Chce zamontować sobie i się zastanawiam jaki kształt pasował by najlepiej.

Offline dziadek_tadeusz

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Lutego 2013, 22:46:27 »

Offline hais3333

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 26 Lutego 2013, 11:38:50 »
Po dłuższym zastanowieniu się stwierdziłem, że chyba kupie podłużne 150mm i wsadzę je do atrapy od świateł przeciwmgielnych. (auris 2008 przed liftem).

Offline pancio11

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 26 Lutego 2013, 12:25:23 »
ktoś tutaj takie swiatła ma, jak poszukasz na forum są zdjęcia - niby pasuje, niby nie.... wygląda jak gówno w lesie....
Where Wishes Fly......

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 26 Lutego 2013, 12:42:12 »
IMHO choć to rzecz gustu, to albo w miejsce p.mgłowych okrągłych albo pionowe krótkie paski do Aurisa pasują. Ew. takie skośne, ale w atrapie trudno będzie to równo zamontować, skoro boki atrapy są pionowe.
Albo ułożyć sobie wzór np. pionowy lub 2 paski pionowe z okrągłych :)
No i uważać na rozporządzenie (wymiary i miejsce).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl