Autor Wątek: Montaż świateł dziennych - miejsce halogeny  (Przeczytany 37675 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline beneke

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Montaż świateł dziennych - miejsce halogeny
« Odpowiedź #45 dnia: 07 Marca 2013, 17:32:04 »
dałem 1099 zł w serwisie Toyoty

Wow "zabiłeś mnie" tą ceną. Ale jeśli możesz to napisz konkretnie ile kosztowały światła a ile robocizna.
Bo ja będąc całkiem niedawno w ASO widziałem takie ledy i ich koszt był coś ok. 400zł. (same światła) - wychodziło by z tego że jakieś 600zł. to koszty robocizny  :-o

Robocizna 229,15
Światła led 714,02
Włącznik - moduł Auris 118,08
Razem za wszystko 1061,25.    Sory że prędzej napisałem 1099 zł bo na tyle byliśmy umówieni w salonie, a zapomniałem że dostałem rabat  :grin:

wszystko spoko, tylko pytam po co:

- masz czujnik zmierzchu? nie masz, a bez niego moim zdaniem tym bardziej dzienne bez sensu
- masz xenony? nie masz - wiec nic tymi swiatłami nie oszczędzasz

czujnik zmierzchu u mnie został odłączony bo nie miałem fabrycznego, a ten od świateł przełączał z dziennych na mijania, ale odwrotnie już nie  :|

xenonów nie mam a dzienne nie zakładałem z powodów oszczędnościowych, ale dlatego że mi się podobają. Miałem zaślepki zamiast halogenów, więc uważam że to był dobry wybór.
« Ostatnia zmiana: 07 Marca 2013, 17:41:22 wysłana przez beneke »

Offline Aurisowsky

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 09 Kwietnia 2013, 13:36:37 »
Jedna uwaga.
PROSZĘ tylko, włączajcie światła "normalne" jak robi się szaruga, lub jest mgła, czy deszcz.
Zdarza mi się widzieć w mieście twardzieli nocą jadących na diodach, a z tyłu ciemno jak w zadzie :thumbdown:
Bo kto nie był ni razu człowiekiem,temu człowiek nic nie pomoże.

Offline wapid

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #47 dnia: 18 Sierpnia 2013, 16:02:55 »
Czy ktoś montował światła dzienne LED w miejscu zaślepki halogenów w Aurisie po lifcie?

Jeśli tak, to proszę o podzielenie się szczegółami. Jakie światła (średnica), jakie mocowanie, podłączenie itd.

Ciekawą sprawą byłoby wzbogacić Kompendium o taki wątek...

Stosujemy opcje szukaj.

Szymon14
« Ostatnia zmiana: 18 Sierpnia 2013, 16:19:42 wysłana przez SZYMON14 »

Offline merrida

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #48 dnia: 29 Sierpnia 2014, 21:10:52 »
Na kompie to 5 sekund roboty, z tym że jak się jedzie jako 1-wszy klient z takim zleceniem, to jest popłoch w ASO: "no gdzieś to Panie było w tym kompie, ale... gdzie?" :laugh: Jednakowoż zawsze można trafić na jakiegoś nierozgarniętego, który w ramach "ułatwiania" sobie pracy (czytaj: braku chęci do pracy) powie najprostszą i najszybciej kończącą dyskusję frazę: "nie da

Mam pytanie które ASO w mazowieckiem ogarnie temat wyłaczenia tejże funkcji w aurisie po FL. W Warszawie dwa ASO się poddało, znaczy w jednym odpowiedź "nie da się tak ma bo modułu nie ma", w drugim czekam już 2 tydzień na telefon bo "z centralą" chcą się skomunikować ... . zostawiam to bez komentarza. Zaczyna mnie to irytować gdyż mam światła dzienne z przeciwmgielnymi i nie mogę korzystać ze świateł do jazdy w dzień.

Offline gregor

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Montaż światel dziennych - miejsce halogeny
« Odpowiedź #49 dnia: 24 Września 2014, 20:40:32 »
Sposób na wyłączenie świateł jest stosunkowo prosty. Pod deską rozdzielczą jest skrzynka bezpieczników, Jeden z bezpieczników 10A (pierwszy od strony drzwi kierowcy) odpowiada za światła pozycyjne, podświetlenie tablicy wskaźników i tablicy rejestracyjnej. W miejsce bezpiecznika można szeregowo zamontować włącznik i bezpiecznik. Pod kierownicą blisko bezpieczników są zaślepki w które można estetycznie wmontować ten włącznik. Gdy chcemy używać DRL ustawiamy manetkę na światła pozycyjne i wyłączamy je wyłącznikiem, Równolegle do wyłącznika można również zamontować przekaźnik sterowany napięciem ze świateł mijania, w tedy po załączeniu świateł mijania automatycznie zapalą się pozycyjne.

Sposób wykonania takiego połączenia i zdjęcia na forum Avensis: http://avensis.info/viewtopic.php?f=23&t=6454&sid=b6d830aa4861cac1d9865baff812d1d1&start=30
« Ostatnia zmiana: 03 Grudnia 2014, 20:24:12 wysłana przez Filu »

Offline merrida

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #50 dnia: 14 Października 2014, 13:57:24 »
Było prościej. Wystarczy zakupić moduł w ASO toyoty i go zamontować. Niestety w warszawskich ASO w ogóle nie potrafiono tego załatwić. Poza Warszawą w ASO wyjaśniono co i jak oraz zamówiłem moduł. Niestety ASO sobie nie poradziło z montażem modułu - po włączeniu świateł mijania świeciły się tylko one bez pozycji z przodu i tyłu, na desce rozdzielczej nie świeciła się kontrolka od świateł  :shock:. Poprosiłem od ASO instrukcję montażu modułu. Po przyjeździe do domu rozmontowałem "gluty" zrobione przez ASO. Zacząłem ponownie zakładać wszystko zgodnie z instrukcją montażu  - acz ja w odróżnieniu od ASO gdzie lutowali użyłem złączek aby w razie czego przywrócić "fabrykę" bez zbędnych ceregieli. Wszystko działa jak należy, światła mijania się nie zapalają, kontrolki działają, światła do jazdy w dzień nie migają (jak to ASO) zrobiło - nie wiedzą, że sygnał z alternatora nie cały czas jest podawany :(.
Tak więc o ASO mam mizerne zdanie, TMP także dała ciała.
« Ostatnia zmiana: 14 Października 2014, 13:59:33 wysłana przez merrida »

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #51 dnia: 14 Października 2014, 14:18:24 »
Gratulacje :) Ale luty są lepszym rozwiązaniem w samochodzie - jak już sprawdzisz i upewnisz się, że wszystko OK, to jednak polutuj połączenia.  :good:

Offline Nadszyszkownik Cicho

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 01 Grudnia 2014, 17:41:45 »
Witam.Swego czasu też przymierzałem się do montażu dziennych w miejsce halogenów.Niestety mam Aurisa w którym po uruchomieniu silnika automatycznie włączają się światła mijania.Byłem z tym w serwisie i nie prawdą jest ,że jednym mechanikom  się chcę a innym nie dezaktywować ten układ.Po prostu samochód tak jest skonstruowany, że nie można to wyłączyć.Wysłałem zapytanie z tym problemem do Toyota Auto Poland oto odpowiedź:"W odpowiedzi na Pana zapytanie informujemy, że zgodnie z dokumentacją techniczną dla wskazanego modelu samochodu nie ma możliwości wyłączenia systemu automatycznego włączania świateł mijania. System ten stanowi element fabrycznego wyposażenia samochodu :-(". Piszę to ku przestrodze żeby jakiś "domorosły elektryk" nie próbował okazyjnie przerobić taką instalację.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #53 dnia: 03 Grudnia 2014, 14:34:45 »
W odpowiedzi na Pana zapytanie informujemy, że zgodnie z dokumentacją techniczną dla wskazanego modelu samochodu nie ma możliwości wyłączenia systemu automatycznego włączania świateł mijania. System ten stanowi element fabrycznego wyposażenia samochodu

To zadaj im pytanie jak masz wjechac tym autem do grecji - tam jest zabronione poruszanie sie na swiatlach w ciagu dnia.
Masz auto z homologacja europejska wiec nie mozesz byc ograniczany co do tego gdzie sie mozesz tym autem poruszac a co wiecej po prostu nie chcesz miec wlaczonych swiatel w wersji skandynawskiej i tyle.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #54 dnia: 03 Grudnia 2014, 14:40:09 »
Mnie się też wydaje, że tekst "nie da się" jest dość często używany w miejsce "nie chce nam się".  :good:

Offline merrida

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 03 Grudnia 2014, 23:41:30 »
Witam.Swego czasu też przymierzałem się do montażu dziennych w miejsce halogenów......

ASO Toyoty sprzedaje moduł który wyłącza tę funkcję. To ta sam firma która robi alarmy i inne moduły akcesoryjne do toyot. Tylko jak to bywa z fachowością i wolą ASO czy "centrali" toytoa - jest albo jej nie ma. Jedno i  drugie oceniam nisko w tej marce.

Offline piotr pl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 04 Grudnia 2014, 08:33:13 »
Wg najlepiej jakby jakiś forumowicz dał fotki swojego auta po zamontowaniu świateł dziennych, oraz info wykonawcy tej usługi  :-)
(a chłopakom  w ASO nie zawsze się ...).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl