Autor Wątek: Rdzawe kropki na lakierze  (Przeczytany 19567 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline invidia

• Toyot Leżący
  • *
    • my place @ web
Rdzawe kropki na lakierze
« dnia: 28 Lutego 2013, 17:56:36 »
Hej!
Na moim samochodzie zauważam od czasu do czasu rdzawe kropeczki wielkości 0.25 mm (na prawde drobne). Zwykle bez problemu schodzą gdy przetrę paznokciem (samym opuszkiem nie da rady).

Czy powinienem się tym martwić? Zgłosić reklamację? Samochód ma w kwietniu drugi rok i nadal jest na gwarancji.

Dzięki za odpowiedź.

Offline Bart7824155

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Rdzawe kropki na lakierze
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Lutego 2013, 18:00:10 »
Hej!
Na moim samochodzie zauważam od czasu do czasu rdzawe kropeczki wielkości 0.25 mm (na prawde drobne). Zwykle bez problemu schodzą gdy przetrę paznokciem (samym opuszkiem nie da rady).

Czy powinienem się tym martwić? Zgłosić reklamację? Samochód ma w kwietniu drugi rok i nadal jest na gwarancji.

Dzięki za odpowiedź.

Gdzie te owe kropeczki występują?
love is good, love is funny, All the people love for money, if u think love is funny, love yourself and take the money!

Offline invidia

• Toyot Leżący
  • *
    • my place @ web
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lutego 2013, 18:05:24 »
w różnych miejscach:
na klapie bagażnika najwięcej
zaraz za przednimi kołami na nadkolu/drzwiach
czasem nieliczne w przypadkowych miejscach

Dodatkowo chciałbym zapytać:
czy żółta pozostałość (jakby zaciek) pod listwą która znajduje się na klapie bagażnika nad rejestracją powinienem reklamować (wada lakieru) czy to mój problem?
Zaciek znajduje się 10 cm od lewej i 10 cm od prawego boku rejestracji

Offline BENEK77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Lutego 2013, 18:10:12 »
Zgłoś to jak najszybciej w ASO , masz gwarancję

Offline Bart7824155

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Lutego 2013, 18:14:01 »
Ciężko powiedzieć, czy zacieki przy listwie chromowanej to wada lakieru. Po tegorocznej zimie mam ten sam problem do rozwiązania. Użyłem WD 40 namaczając gąbkę i wcierając w owe miejsca, potem poprawiłem coca-colą. Narazie pomogło.

Poza tym byłem kilka miesięcy temu w ASO z jednym delikatnym odpryskiem przy drzwiach pasażera, oczywiście dowiedziałem się, że to "uderzenie" a nie problem z lakierem.  Zastanawiający jest to fakt, iż owe "uderzenie" powstało od wnętrza auta.

love is good, love is funny, All the people love for money, if u think love is funny, love yourself and take the money!

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Lutego 2013, 18:18:44 »
Na moim samochodzie zauważam od czasu do czasu rdzawe kropeczki wielkości 0.25 mm

Hmm, 0,25 mm  :embarassed:
Niezłą masz "miarkę" w oku :) 
Wiesz, idzie wiosna, obudziły się muchy i może to one  s..ją ci na samochód ?
A tak poważnie to jeśli te plamki schodzą podczas "skrobania" palcem to być może są to jakieś zabrudzenia "z powietrza".

czy żółta pozostałość (jakby zaciek) pod listwą która znajduje się na klapie bagażnika nad rejestracją powinienem reklamować (wada lakieru) czy to mój problem?
Zaciek znajduje się 10 cm od lewej i 10 cm od prawego boku rejestracji

Też u siebie zauważyłem takie zacieki pod srebrną ozdobną listwą na klapie bagażnika. W tamtym roku tego nie było,
Czekam jak skończy się na dobre zima, jak nie da się tego domyć podczas porządnego wiosennego mycia auta to trzeba będzie z tym pojechać do ASO (za pół roku koniec gwarancji)

Offline Damian91

• Global Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Lutego 2013, 18:19:01 »
Zrób zdjęcia.

Prawdopodobnie tzw ' lotna rdza ' do usunięcia tym

http://www.detailer.pl/sklep/218-car-pro-iron-x-iron-remover.html

Offline BENEK77

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Lutego 2013, 18:21:27 »
Bart. Jeżeli owa listwa jest założona w ASO to ich zakichanym obowiązkiem jet sprawdzenie skąd się bierze
brązowy zaciek.

Offline invidia

• Toyot Leżący
  • *
    • my place @ web
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Marca 2013, 10:26:06 »
Dzięki wszystkim za odpowiedzi.
Zaraz jade do ASO i się dopytam.

Co do miarki w oku - na codzień pracuję na materiałach 0.2-1.0.mm więc stąd te oczko ;p To są po prostu małe kropeczki.

Z tego co zaobserwowałem od dołu (gdzie rdza "wycieka") to naprawdopodobniej wkręty/śruby rdzewieją i z nich wydziela się ten osad - dla aso to powinno skończyć się chyba wymianą śrub na ocynkowane i wypolerowanie powierzchni - mam rację? Listwa to ta z podświetleniem tablicy i guzikiem do bagażnika.

Jeszcze jakieś pomysły?

Dzięki!

Offline invidia

• Toyot Leżący
  • *
    • my place @ web
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Marca 2013, 17:11:59 »
historia zakończy się tak, że sprzedawca/producent uznał reklamację na wadliwe wykończenie klapy bagażnika (kropka pod lakierem + zacieki pod listwą)

co do rdzawych kropek to sprzedawca również potwierdził, że mogą być to opiłki metalu np z tarczy/klocków zatopionych w lakierze. Spróbuję to sam naprawić aby uniknąć dalszej korozji.

Dziękuję za pomoc!

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Marca 2013, 19:55:11 »
historia zakończy się tak, że sprzedawca/producent uznał reklamację na wadliwe wykończenie klapy bagażnika (kropka pod lakierem + zacieki pod listwą)

co do rdzawych kropek to sprzedawca również potwierdził, że mogą być to opiłki metalu np z tarczy/klocków zatopionych w lakierze. Spróbuję to sam naprawić aby uniknąć dalszej korozji.

Jak załatwiłeś z ASO sprawę zacieków ?
Była ostra awantura ?
Jaka decyzja ASO ? wymieniają klapę czy tylko samą listwę a zaciek z klapy usuną ?
U mnie na klapie (pod srebrną poziomą listwą) też są brązowawe zacieki , a po poprzedniej zimie nic nie było (i zauważyłem, że sama listwa też zrobiła się jakaś taka mniej błyszcząca).

Jeśli chodzi o brązowe kropki, to w zeszłym tygodniu jak było trochę cieplej pojechałem na myjnię. I też znalazłem na przednim błotniku (ciekawe, że tylko z jednej strony) kilka brązowawych kropek które pod dotykiem paznokcia zeszły. Nie były zbyt twarde, raczej miękawe i "oleiste" w dotyku.

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Marca 2013, 09:35:12 »
Też miałem rdzawe kropki z tym, że u mnie to się okazały kropy po strzale ze spawarki/flexy czy czegoś takiego. Zeszło elegancko pastą tempo

Offline invidia

• Toyot Leżący
  • *
    • my place @ web
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Marca 2013, 00:44:18 »

Jak załatwiłeś z ASO sprawę zacieków ?
Była ostra awantura ?
Jaka decyzja ASO ? wymieniają klapę czy tylko samą listwę a zaciek z klapy usuną ?
U mnie na klapie (pod srebrną poziomą listwą) też są brązowawe zacieki , a po poprzedniej zimie nic nie było (i zauważyłem, że sama listwa też zrobiła się jakaś taka mniej błyszcząca).

Jeśli chodzi o brązowe kropki, to w zeszłym tygodniu jak było trochę cieplej pojechałem na myjnię. I też znalazłem na przednim błotniku (ciekawe, że tylko z jednej strony) kilka brązowawych kropek które pod dotykiem paznokcia zeszły. Nie były zbyt twarde, raczej miękawe i "oleiste" w dotyku.

co do klapy - żadnej awantury nic, pokazałem - spec. ds. blacharskich porobił zdjęcia, przesłał do producenta i będzie malowana cała na nowo a listwę obejrzą po ściągnięciu i jeśli okaże się że to śruby to zostaną użyte ocynkowane

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Maja 2013, 20:49:19 »
co do klapy - żadnej awantury nic, pokazałem - spec. ds. blacharskich porobił zdjęcia, przesłał do producenta i będzie malowana cała na nowo a listwę obejrzą po ściągnięciu i jeśli okaże się że to śruby to zostaną użyte ocynkowane

Jak zakończyła się twoja historia z klapą ?

Ja swoje zacieki po bokach tablicy rejestracyjnej zgłosiłem przy okazji pobytu w ASO z inną sprawą (zostawiłem im samochód na jeden dzień, więc nie wiem czy robili dokumentację , czy konsultowali to z centralą).
Pan powiedział (bez zbędnego naciskania), że zamawia nową listwę ozdobną na wymianę a  zacieki na klapie podczas tej operacji "spolerują"  :thumbdown: .
Jak spytałem jak mocowana jest listwa (na zatrzasku lub śrubki), powiedział że nie wie  :-o
Powiedział, że jeśli było na zwykłe śrubki to założą ocynkowane (jakby gdziekolwiek były jeszcze stosowane zwykłe śruby a nie ocynki lub kwasiaki) w fabryce na to nie wpadli że zwykłe "zielazo" może zardzewieć  :laugh: .
Aż się tego zaczynam bać.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl