Autor Wątek: Spalanie LPG- Yaris Verso 1.3  (Przeczytany 7126 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline hoja

• Toyot Leżący
  • *
Spalanie LPG- Yaris Verso 1.3
« dnia: 26 Marca 2013, 10:13:37 »
Witam,

od 3 miesięcy mam w swojej Verso zamontowaną instalację LPG firmy AGC z wtryskami HANA.

3 regulacje już miałem, mapy gazowe zgrywają się z benzynowymi idealnie,  na gazie zrobiłem już koło 4000km, jednak zastanawia mnie czy spalanie LPG nie jest za wysokie? tzn na mieście auto pali mi 10l LPG/100km natomiast w trasie wychodzi około 8,5l/100km. Czy to nie za dużo?

Kupiłem sobie interfejs ELM327 i robiłem "diagnostykę" tzn błędów nie ma żadnych, testowałem sondę lambda to wykres i wartości przez nią wskazywane są dobre (od 0,1 do 0,9V), zmieniałem przepływomierz (na używkę) i dalej spalanie takie same. Auto ogólnie jeździ bardzo dobrze, równo przyspiesza, nie szarpie.

Czy to tyle ma palić? czy może w jeszcze innym szukać przyczyny?

Szczerze powiem ze nie wiem dokładnie ile wynosi spalanie benzyny bo nie liczyłem na pełnym baku, poza tym pojawia się u mnie problem przy tankowaniu (ciągle odbija pistolet) i muszę tankować po woli i za bardzo nie wiem kiedy już jest pełny bak...

Proszę o pomoc :)

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
Odp: Spalanie LPG- Yaris Verso 1.3
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Marca 2013, 12:01:23 »
Normalne że na gazie pali więcej, według mnie jest dobrze :)

Offline m1strzunio

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Marca 2013, 19:24:31 »
Chłopie nie płacz bo 8,5 litra gazu tyle co nic. Tylko jeździć i nie liczyłbym że samochód o kształcie ciężarówki będzie palić mniej...

Offline hoja

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Marca 2013, 07:45:22 »
Chłopie nie płacz bo 8,5 litra gazu tyle co nic. Tylko jeździć i nie liczyłbym że samochód o kształcie ciężarówki będzie palić mniej...

Ja tylko chciałem się dowiedzieć czy innym tez tyle pali :) bo gdzieś na innym forum gościu pisał ze jego yaris verso na gazie pali 7l po mieście.. tylko wiem że dużo jest takich marzycieli według których ich auta palą nawet 3l :D

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Marca 2013, 09:28:13 »
Nie jestem specem od lpg ale to że Twoje auto ma mikro silniczek nie oznacza że będzie palił mało gazu. Musisz jeszcze wziąć pod uwagę że są motorownie które lpg palą dosyć dużo jak na swoją pojemność.
 Zauważyłem że corollka e12 1,4 pali więcej niż e10 1,6 a dla odmiany aven1 2,0 spali tyle co e10 1,6. czyli mniej niż corollka e12.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl