Autor Wątek: jak ustawić rozrząd camry 2.2 (wymieniam uszczelkę pod glowicą) dzięki  (Przeczytany 20521 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

3jaro

• Gość
głowica jest po planowaniu i sprawdzeniu zaworów jest ok teraz pozostało mi założyć głowice i jest problem z ustawieniem rozrządu dzięki za pomoc

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Masz znaki na kołach. Ustawiasz na zero, przekręcasz 2 obroty z ręki, sprawdzasz i odpalasz.
3VZ.pl

3jaro

• Gość
zgadzam się z tobą ale głowica jest na stole chodzi mi o położenie znaków na kole-wał korbowy i położenie tłoków

3jaro

• Gość
są dwie cechy na kole-wałek korbowy jak ustawie na cechę to tłok jest w górnym położeniu ale nie do końca a jak dam na drugą cechę tłok jest w dolnym położeniu na którą cechę mam ustawić wał i położenie tłoków

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Koło wału korbowego ustawiasz na 0, pierwszy tłok ma być w górnym punkcie.
« Ostatnia zmiana: 26 Marca 2013, 19:59:20 wysłana przez AGILESS »

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
Witaj 3jaro,
Kiedy ostani raz wymieniales pasek rorzadu podaj przebieg. Pasek rorzadu wymienia sie co pelne 100kkm oczywiscie wraz z napinaczem i rolka prowadzaca.Przy okazji sprawdz sie stan pompy wody czy niema luzow lub przeciekow.Pozniesz wymiana miedzy wymianami normalnymi sa to zbyteczne koszty.
Jezeli pasek przelecial powyzej 50kkm od wymiany zaloz nowy nie wkladaj starego rolki pozostaw stare o ile sa dobre.Dociagnies do setki i znowu wystapi wymiana wszystkiego.Czy masz przecieki silnika u dolu na walku pompy olejowej? Sprawdz jest okazja uszczelnic pompe nowy siemering na walek pomy olejowej,lub wymiana calej pompy Toyota zaleca to wykonywac co 300kkm.spadek cisnieia w magistrali to grzechotanie zaworami silnika.Silnik nie rozwija pelnej mocy jest wolny ,zolwiowaty i nie przyspiesza jak nalezy. Wymiana pompy olejowej i zaworu nadmiarowego ktory stabilzuje cisnienie oleju w magistrali.
Nastepnie ustawiasz wal glowny klinem do gory idealnie,praktycznie wykonujesz tak;zakladasz plastikowa oslone dolna na dwie sruby i ustawiasz kolko pasowe  na wale zakladasz go na chwile tak aby sie nacicie na kole pokrywalo z nacieciem  na zero oslonie plastikowej.Blokujesz wal  zdejmujesz kolo i do roboty.Walek rozrzadu ma strzaeczke ktora musi sie pokrywc z nawierceniem na glowicy. DOKLADNIE.Unieruchamiasz walek rorzadu w glowicy. Jezeli bedzie to zgrane strzaleczka i nawiercenie to pewniak ze glowica jest ustawiona jak nalezy.Tzn walek rozrzadu.
Teraz oczywiscie masz zalozony napinacz ale odpuszczony wkladasz na kolo zebate gorne pasek rozrzadu i zaciskasz jego na obrzezu kola klema  taka spawalnicza albo sciagasz sciagaczami plastikowymi z cykotka na sile.Pasek juz nie przeskoczy.Dobrze jest miec unieruchomiony walek rozrzadu pasek naciagsz palcami zakladasz w kierunku pompy wody rolki napinacza,pasek musi byc naciagniety reka aby nie zwisal.PO rolce prowadzacej jedzeisz do walu korbowego zkladasz na koleczko i kierujesz sie na pompe olejowa a zniej zjezdzasz do naciagacza.Teraz sprawdzxasz czy nie ma luzu na stronie pompy wody do walu korbowego.Jak jestb okej to spuszczsz naciag na psaek rozradu na napinaczu i odczeklujesz okolo minuty.Wystepuje sie ustabilowanie naciagu zaciszkac sruba kontrujaca na napinaczu ostroznie tyle ikle trzeba. Sprawdzisz czy sie nic nie przesunelo jak jest na swoich miejscach i jest naciag ten tylko ze sprezyny sprawdzs calosc popzres obrocenie walem przypomocy klucza na wale korbowym bodajze 19mm.Po pelnych dwoch obrotach winno wszysto byc wtym samym miejscu.Pasek mozesz sprawdzic naciag palcami daje sie lekko skrecac w lewo i prawo o 90stopni.Pamietaj wystarczy sila sprezyny naciagacza po to ona jest.
Dla ulatwienia dolaczam schemat biegu paska rozrzadu silnika 5S-FE
http://www.mister-auto.pl/pl/zestaw-paska-rozrz-du/toyota-camry-v1-2-2-sxv10-136km_v3547_g307.html
Pzdr.i zycze powodzenia jest proste tylko najpierw sobie poczytaj.
Camry 2,2

3jaro

• Gość
Super dzięki głowica jest już na miejscu.Pasek rozrządu jest prawie nówka bo ostatnio zerwał mi się i go wymieniłem.Moja toyota ma takie objawy jak opisujesz grzechotanie zaworów i spadek mocy.Możecie mi doradzić co mam wymienić i to ma być orginał czy zamiennik.Kolega dał taki opis montażu że moja żona może być szefem remontu tego <brawo> autka  <brawo>

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
Przyczyna spadku mocy silnika,mulowaty,zapala dobrze,niema tego przyspieszenia co dawniej i klekotanie zaworami i innymi elementami silnika jest dowodem na spadek cisnienia oleju w magistrali olejowej.rzyczyna jest niewydolnosc serca czyli pompy olejowej. Wykosztuj sie i kup nowa i zawor nadmiarowy. Pompa jest do wymiany co 250kkm max do 300kkm sa to informacje z stacji autoryzowanej Toyoty z Szwecji.Jest caly zestaw plyty przedniej silnika z tymi wszystkimi elemtami jak pompa kolko pasowe sciana przednia i zawor nadmiarowy juz wszystko wyregulowane i ustawione,tylko zamontowac. Silnik bedzie jak nowy.Zaworow sie nie reguluje gdyz sa sterowane hydraulicznie i wystarczy  na cale zycie ,pierwsza regulacja fabryczna jest najwazniejsza.
Zamawiasz w ASO plyte czolowa silnika z wszystkimi tymi detalami.Masz z glowy nastepne 300kkm i  zadnej awaryjnosci.Warunek olejk syntetycznyb i tylko syntetyczny.
Pzdr.Camry 2,2

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Może najpierw lepiej sprawdzić ciśnienie na magistrali olejowej a nie od razu pchać się w wymianę pompy oleju?
Jeśli słychać zawory, to trzeba je sprawdzić i wyregulować odpowiednimi płytkami. Same się nie wyregulują, nawet po wymianie pompy oleju na nową. Utrata mocy silnika może być spowodowana innymi czynnikami niż tylko mniej wydajna pompa oleju.
3jaro, czy masz instalację LPG w aucie? Nie piszesz nic, a to ważne szczegóły. Jeśli tak, to tym bardziej trzeba dbać o zawory. Wyreguluj je i sprawdź kompresję na poszczególnych tłokach. To już coś rozjaśni w sprawie kondycji silnika.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
Agiless,
Ja tego nie wymyslilem.To jest rutyna Toyoty.Oni dobrze wiedza ile co wytrzymuje i sie wymienia po pewnym przebiegu.Eksploatacja pojazdu nie polega na jezdzenia od przypadku do przypadku czyli od awarji do nastepnej.tylko przyjete zostaly normy ze musi wytrzymac wszystko do 100kkm.Potem sie tylko wymienia to co jest wiadome ze trzeba gdyz inaczej nie dociagnie do nastepnej setki. Nadchodzi moment tcyh 250kkm gdzie pompa dalej juz nie wytzryma gdzy ona jest obliczona na 250kkm a dociagnie na rozchlatanym silniku do 300kkm.Wtedy trzeba wymienic znacznie wiecej elementow ktore ulegly zuzyciu.Pomierzysz i stwierdzisz no jest dobrze tylko troche odbiega od normy.Te wlasnie troche powoduje ten klekotanie zaworow.W manuelu servisowym toyoty (orginal dla ASO) stoi wyraznie zaworow silnika 5S-FE nie reguluje sie nigdy,tylko co 250kkm nalezy zmienic pompe olejowa.I masz gwarantowane nastepne 250kkm.
Pamietaj ze obecnie juz nikogo nie obchodzi co Ty robisz z tym silnikiem,gdyz on juz wyskoczyl ze tak okresle z zyjacych maszyn. Producent jest zobowiazany produkowac czesci do 10 lat po wypuszczeniu tego modelu.Toyota uzyla swojego fortelu ,pewne czesci pasuja do wszystkich modeli  i w zwiazku z tym sa one osiagalne w ASO.Nawet po 20latach.
W dzisiejszych czasach sie nikt niebawi w sprawdzanie gdyz to  jest pracochlone to sa wyrzucone pieniadze ,robocizna jest pierunsko droga.Po to sa instrukcje firmowe aby sie ich trzymac i odrazu zmieniac na pewniaka.O ile sa montowane orginalne czesci, jezeli zamienniki to juz  totalna wynika dzungla.
W takich przypadkach dzisiaj sie zlomuje auta i o to chodzi aby ustepowaly miejsca nowoczesnym i ekologicznym konstrukcjom.
Pzdr.Camry 2,2

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Doskonale rozumiem Piotrze Twoje podejście do tematu. Niestety żyjemy w dwóch innych krajach i nie każdy ma na tyle zasobny portfel żeby trzymać się instrukcji i wydawać ciężko utyrane pieniądze na coś, co jeszcze spokojnie może służyć.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
Dzieki za odpowiedz AGILESS. Rozumiem to ale  daje tez przyczyne awarji do ktorych nie powinno nigdy dojsc.Oraz zbytecznie wykonywanie badan co sa bezsensowne.Gdyz po dowiedzeniu sie prawdy i dalej bedzie tak samo.
Pozdrawiam
Michal.
P.S Dotyczy to wszystkich marek,dzisiaj sie tak konstruuje auta.

Offline MAREK100

• Toyot Zmotoryzowany
A ja mam nie ekologiczną, i nie nowoczesną konstrukcje, i za cholerę jej nie zezłomuję.Mogą mnie wszyscy pocałować w,- powiedzmy nos.  <taniec>

Offline redbull

• Toyot Pełzający
  • **
Też troche odbiegne od tematu ale jak się ogląda takie filmiki to aż serce boli i to wszystko by napędzić sprzedaż nowch ekologicznych aut...

Mercedes. Premia za złomowanie starych paliwożernych samochodów. Złom w USA.

2001 Jeep Kiedyś piękny samochód. Premia za złomowanie starych paliwożernych samochodów
była camry le 2.2 usa
był avalon I xls 1mz canada

3jaro

• Gość
Autko ma przejechane 270 i z tego 120 na LPG teraz koszt naprawy kapkę wzrośnie aż się boję zadzwonić do ASO ile taki kąplecik będzie kosztował  :cry:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl