Autor Wątek: jak ustawić rozrząd camry 2.2 (wymieniam uszczelkę pod glowicą) dzięki  (Przeczytany 20491 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

3jaro

• Gość
Mam pytanie czy środki wszelkiej maści uszczelniające mogą pomóc w tym przypadku ???

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
O jakie środki pytasz i co chcesz uszczelniać?  Na wałkach wymieniasz uszczelniacze, a podzespoły uszczelnia się uszczelkami, nowymi oczywiście.

3jaro

• Gość
Chodzi mi płyn uszczelniający do silnika dolewany do oleju.

Robsajson

• Gość
Wszelkie uszczelniacze w tej postaci są zabójcze dla silnika  :czerwona:

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl

Najlepsze efekty daje spuszczenie oleju - wtedy nic nie cieknie.
3VZ.pl

Offline AGILESS

• Toyot Spamer

Wybacz, ale nieeeee. Pogorszysz sytuację. Jeśli robisz silnik i masz trochę go rozbebeszonego, to nie widzę problemu żeby wymienić uszczelnienia i mieć spokój na długi czas. To nie są kosmiczne kwoty. Masz LPG, nie zapomnij o uszczelniaczach trzonków zaworow, bo zapewne są już jak kamień.

Najlepsze efekty daje spuszczenie oleju - wtedy nic nie cieknie.

No tak, zapomniałem  :cheesy:

3jaro

• Gość
Macie rację ale szczególnie mi chodzi o pompę olejową czy ceramizer mi uszczelni ją bo moja camry to 94 rocznik i koszt remontu trochę bije w kieszeń

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
Ceramizery nie służą do zagęszczenia oleju i uszczelniania, on działa zdaje się na poziomie molekuł.
Jeśli leci z pod pompy oleju, wymień uszczelkę, jeśli z wałka, wymień uszczelniacz na pompie. Nie wiem jak z dostępnością, ale ceny do zaporowych nie należą. W ostateczności uszczelkę możesz wyciąć sam, trzeba tylko kupić: http://moto.allegro.pl/plyta-na-uszczelki-af200-gr-0-5x250x370-klingieryt-i3092719264.html

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Macie rację ale szczególnie mi chodzi o pompę olejową czy ceramizer mi uszczelni ją bo moja camry to 94 rocznik i koszt remontu trochę bije w kieszeń

Rozumiem, że gdyby była z 1999, czy 2005 roku, to koszt remontu byłby niższy, tak ?  <zalamka>

Do uszczelniania - jak sama nazwa wskazuje - służą uszczelki, a nieceramizery, magnetyzery, silikon budowlany i fusy z kawy.

Komplet uszczelek do pompy ( simmerring wałka pompy, simmerring wału, o-ring pompy, uszczelka smoka, uszczelka między blok a pompę ) kosztuje w ASO poniżej 2 stówek, więc ja tu nie widzę powodu do narzekania.

Przede wszystkim jednak zmierz ciśnienie oleju, bo może się okazać, że trzeba będzie dokupić też koła pompy i sprężynkę zaworu nadmiarowego.
3VZ.pl

3jaro

• Gość
pompa jest sucha tylko jest za słabe ciśnienie oleju bo jak opisujecie spadek mocy i grzechoczące zawory to przyczyna jest pompa oleju i tu zaczynają się koszty.

Robsajson

• Gość
pompa jest sucha tylko jest za słabe ciśnienie oleju bo jak opisujecie spadek mocy i grzechoczące zawory to przyczyna jest pompa oleju i tu zaczynają się koszty.
Dopóki nie zmierzysz ciśnienia oleju, niczego nie będziesz wiedział na 100%.

3jaro

• Gość
Ok jak poskładam i odpalę skontroluje ciśnienie oleju.Dodam jeszcze że jeżdżę na półsyntetyku , czy zmiana oleju na mineralny polepszy parametry ciśnienia ?

Robsajson

• Gość
Olej mineralny ma inną klasę lepkości i jest gęstszy więc raczej pogorszy.Jeśli pompa jest na wykończeniu, nie będzie w stanie go odpowiednio zassać i podać na wałki zaworów.

Offline Camry 2.2

• Toyot Chodzacy
Koledzy, ten olej nie tylko smaruje silnik ale rowniez pracuje aktywnie uruchamiajac pare ukladow hydraulicznych precyzyjnych.Jezdzic mozna ale pytanie ile i z jakim koncowym skutkiem obrocona panewka czy korbowod wyjdzie bokiem. TYLKO SYNTETYK.Nie stac ciebie to zmien na tanszy samochod. Te cisnienie jest potrzebne wlasnie do kontroli tych systemow.Jest nizsze to one sie nie aktywuja i silnik "nie wydolny padalec". wol, klekoczacy itp.Dasz mineral to morderstwo,dasz polsyntetyk krotka zywotnosc calosci.Silnik 5F-SE chodzi rownie dobrze jak jest nowy i nawet po przejechaniu 600kkm rozwija bez problemow 200km/h,nie bierze oleju i jest w 100% sprawny.Silniki na polsyntetyku ,po jakims czasie zaczyna brac olej apozniej zuzyty.Tych silnikow sie nie remontuje gdyz gladzie cylindrowe sa chromowane.Jezdzac na syntetyku nie zetrzesz ich nawet po 1mln km.Po polsynmtetyku max 350kkm gladzi niema.Dlatego trzeba dbac o wymian eoleju i jakosc.Camry nalezy do najmniej zawodnych samochodow swiata o ile sie daje jej chlebek z maslem i miodem.
Pzdr.camry 2,2
« Ostatnia zmiana: 29 Marca 2013, 23:47:49 wysłana przez Camry 2.2 »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl