Autor Wątek: Problem z klimatyzacją po wymianie silnika  (Przeczytany 4965 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline szafarz

• Toyot Leżący
  • *
Problem z klimatyzacją po wymianie silnika
« dnia: 04 Kwietnia 2013, 11:05:51 »
Witam, mam Yarisa 1.3 z 2000 roku. Wymieniany był silnika (zbyt wysoki koszt remontu) po zmianie silnika sprawdzając poszczególne układy doszedłem do klimatyzacji. Auto stoi w garażu temperatura około 12 stopni, chciałem sprawdzić czy działa klima. Po załączeniu włącza się na kilka sekund po czym się wyłącza. Pozostawiłem zapalony silnik z klimatyzacją włączoną na kilka minut, klima załącza się co kilkanaście, czasami kilkadziesiąt sekund na mniej więcej 4-5 sekund po czym się wyłącza. Przez ten krótki okres kiedy działa to pracuje bo przez te kilka sekund powietrze nagle schładza. Z tego co zauważyłem przy otwartej masce to klima załącza się tylko w momencie pracy wentylatora. Wcześniej wentylator załączał się w chwili włączenia klimatyzacji i chodził jakby na szybszych obrotach. Obecnie jak się załącza to kręci się jakby przez pół wolniej, praktycznie nie jest słyszalny. Wcześniej przy działającej klimatyzacji było go dobrze słychać, obecnie prawie nie. Co może być przyczyną takiego zachowania, wygląda jakby coś z sterowaniem wentylatora było nie tak, ogólnie jak silnik się zagrzeje to wentylator nie wchodzi na takie obroty jak to było wcześniej. Może ktoś z Was miał styczność z podobnym problemem, jak tak to proszę o jakąś podpowiedź.

Offline marcin

• Junior Administrator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
Odp: Problem z klimatyzacją po wymianie silnika
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Kwietnia 2013, 11:10:53 »
Taka jest zasada działania klimatyzacji. Nie widzę tu niczego niepokojącego, zwłaszcza przy obecnych temperaturach (nawet w garażu).
3VZ.pl

Offline szafarz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Kwietnia 2013, 20:38:01 »
No może i nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby działała. Sprawdzałem ją przed wymianą jakiś miesiąc temu i przy temperaturze poniżej zera działała kilka minut normalnie. W tych wersjach temperatura zewnętrzna jak do tej pory nie miała znaczenia. Nie raz zdarzało mi się włączać ją w zimne poranki jak szyby zaczynały zaparowywać, i działanie np. przez 30 sekund powodowało szybkie wysuszenie szyby. Przy takim włączeniu było wyraźnie słychać załączający się wentylator który pracował dość szybko. Obecnie albo nie załącza się wcale albo jak już to na kilka sekund i obroty ma na pewno dużo wolniejsze w aucie i na zewnątrz przy zamkniętej masce praktycznie go nie słychać. Wiem jak było wcześnie i wiem, że klimatyzacja pracowała inaczej niż to jest teraz a na 100% pracowała także w zimie to nie pierwszy rok jazdy tym autem i nie pierwszy raz była załączana w zimie choćby do tego by szybciej para zeszła z szyb od wewnątrz.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Kwietnia 2013, 22:11:38 »
Sprawdzałem ją przed wymianą jakiś miesiąc temu i przy temperaturze poniżej zera działała kilka minut normalnie.

cos ci sie pomylilo - za parownikiem masz czujnik temperatury ktory nie odpali klimy gdy zmierzy temp ponizej 0stC.
Wiec albo bylo cieplej albo miales wlaczony wczesniej obieg wewnetrzny i zagrzane tunele.

Offline szafarz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Kwietnia 2013, 13:11:59 »
No to coś miałem nie tak, auto z 2000 roku i zawsze w zimie przy minusowej załączało klimę. Jeżdżę nim jakieś pięć zim i wiem jak działało wcześniej i jak zdarzało się tego używać. Do tej pory nie robiła klima problemu, załączała się także przy minus 5 czy minus 10 stopniach poniżej zera. Wystarczy włączyć na kilkanaście sekund i oczyszcza szyby. Jak pisałem auto stoi w garażu temperatura między 12 a 15 stopni. Działa jak w wątku który zacząłem, rozchodzi się głównie o obroty wentylatora i niemożliwość załączenia klimatyzacji. Mam też drugiego yarisa w którym do tej pory załącza się klima i załączała przy minusowych temperaturach a auto o kilka lat młodsze ale to nie w tym aucie jest problem. Szukam wskazówek, co może powodować takie zachowanie, może być brak środka chłodzącego ale teoretycznie nic nie było ruszane i działa prze te kilka sekund jak się włączy.

Offline szafarz

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Września 2014, 20:19:59 »
Powodem było brak czynnika, napełniony i wszystko jest od tego czasu ok.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Września 2014, 18:46:09 »
Brak ? Czy może dalej obecna nieszczelność - sugeruję sprawdzić
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl