W końcu z nudów wziąłem się za problem drgającej szyby. Przyznam, że problem pojawiał się tylko gdy zamykałem drzwi z otwartym oknem i dotyczył szyby kierowcy i pasażera. Okno mogło być zamknięte w 95% a i tak było słychać stukot okna. Przy 50-85% zamknięcia okna chyba najbardziej. Oczywiście przy zamkniętej szybie wszystko jest okey. To chyba tyle jeżeli chodzi o opisanie problemu.
Do rzeczy - najpierw poczytałem forum i poszukałem przydatnych informacji w tym temacie. Natrafiłem na ten wątek
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,26062.0.html i dzięki wyszukiwarce na stronie Toyoty dokopałem się do pliku
PDF opisującego montaż głośników JBL. Oczywiście w poradniku opis graficzny jak rozebrać drzwi (poniżej wycinek z pliku dla leniwych). Ja natomiast zamieszczam swoje zdjęcia, może komuś się przydadzą.
Wstępem, obiecany wycinek z PDFa. Warto spojrzeć na to przed rozpoczęciem pracy.

1. Zdjęcie 2 plastików przy klamce i uchwycie oraz odkręcenie 3 śrub.

2. Zdjęcie obudowy drzwi. Tutaj trzeba uważać bo jest mnóstwo zatrzasków takich jak ten na zdjęciu pierwszym. Jak widać na zdjęciu są to normalne zatrzaski więc wg mnie nie ma co się martwić, że się je zepsuje. Polecam zaczynać zdejmowanie obudowy od dolnej części, są tam takie 2 miejsca jakby do "złapania", ułatwia to robotę. Na drugim zdjęciu zdjęty panel i pokazane zatrzaski. Na żółto to te podstawowe zatrzaski, na czerwono odpowiednie zaczepy które wchodzą jako pierwsze przy ponownym montażu (dlatego też warto zaczynać od zdejmowania od dolnej części - nie uszkodzi się górnych partii obudowy).

3. Przy zdejmowaniu obudowy trzeba uważać na linki od otwierania drzwi i blokady drzwi oraz o głośniku. Poniżej zdjęcia pomocnicze, nie ma co więcej pisać.

4. W moim przypadku okazało się, że 2 śruby były mocno poluzowane, dokręcenie pomogło. Na zdjęciach miejsca gdzie znajdują się śruby oraz ustawienie okna w pozycji aby był dostęp do śrub. Polecam również przy okazji czymś nasmarować prowadnicę. Ta operacja (jak całość) jest najłatwiejsza i najbardziej przyjemna.

Po dokręceniu i sprawdzeniu wszystkiego, podłączamy linki, wkładamy głośnik na swoje miejsce i zakładamy obudowę zaczynając od góry (zaczepów na czerwono). Reszta wchodzi idealnie

No i po robocie. Mam nadzieję, że komuś się przyda fotoporadnik