Autor Wątek: Reflektory przednie - uszkodzenie odbłyśnika (2009-2012, przed liftingiem)  (Przeczytany 178718 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Odp: Reflektory przednie - uszkodzenie odbłyśnika (2009-2012, przed liftingiem)
« Odpowiedź #60 dnia: 19 Stycznia 2015, 18:23:54 »
Ja bym Ci radził kupić jakiś w miarę markowy produkt, bo będziesz miał więcej problemów niż teraz.
Poza tym kwestią inną jest w jaki sposób LEDy są sterowane: od plusa czy od wzrostu napięcia, bo z tym ostatnim w Toykach jest problem, gdyż komp auta jest mądrzejszy niż moduł i cała reszta, więc na trasie one nie działają prawidłowo. Ale to opisane zostało w innym wątku :) Moja instalacja również oraz kwestie czy i czemu tak/nie przerabiać p.mgłowych.

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Hybrid
« Odpowiedź #61 dnia: 22 Stycznia 2015, 13:46:09 »
W sprawie wypalania odbłyśnika, dziś dostałem odpowiedź z salonu z Radomia:
"Jeżeli chodzi o reflektory to zostaną one ponownie wymienione na fabrycznie nowe proszę tylko podać termin przeglądu oczywiście przed upływem gwarancji podstawowej żebyśmy mogli wymienić reflektory i ewentualnie
sprawdzić auto." Można? :o  MOŻNA!!  :-P  Będę miał drugi raz wymianę reflektorów na gwarancji. Udało się to komuś przede mną? Utarłem nosa serwisowi w Markach, gdzie moja noga już progu drzwi nie przekroczy!! Panie, jakie wypalanie odbłyśnika. Ja tu nic nie widzę, pan przyjedzie za miesiąc  <zalamka>

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #62 dnia: 22 Stycznia 2015, 14:05:34 »
No i pięknie!! Lubię to!! Ponadto po wymianie oczywiście, jeśli masz czas ,sprzedaj temat do jakiegoś Auto Światu lub innego TVN Turbo. Niech napiszą artykuł... może coś się zmieni...

Offline felicjator

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #63 dnia: 22 Stycznia 2015, 14:31:39 »
Po co ma pisać do prasy??? Skoro temat będzie załatwiony i to już drugi raz.

Offline Slavarok

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #64 dnia: 22 Stycznia 2015, 14:40:28 »
Hmmm no ale tak powinno być, że jedni robią a inni nie?? Gdybym był  klientem serwisu w Markach czułbym się nieźle oszukany.  Dajmy na to: Jestem właścicielem takiego auta i na gwarancji w Markach powiedzieli mi, że nic z tym nie zrobią. No i gwarancja mi upływa. Teraz dowiaduje się, że kolega Pablowski załatwił pięknie sprawę w Radomiu, krew by mnie zalała.

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #65 dnia: 22 Stycznia 2015, 15:16:04 »
W Markach usłyszałem m.in, że "nie jestem stałym klientem". No sorry, z nowym autem miałem przeglądy robić co miesiąc?  :shock:  Auta też nie zmieniam co rok. A swoją Tojkę kupiłem w Radomiu. Być może to miało jakiś wpływ na podjęcie decyzji. Nie wiem. W Radomiu zmienią mi drugi raz, w Markach nawet raz nie chcieli. Zresztą jak przypomnę sobie rozmowę z tymi dwoma panami z serwisu o specjalnych żarówkach do tych lamp  :wallbash:, o propozycji kawki na uspokojenie  <kawusia>, to w sumie dobrze, że już tam mnie nie zobaczą. Panowie na koniec przyznali, że o lampach wiem więcej, niż oni! Zaznaczam, że to moje doświadczenie. Ktoś może mieć inne, pozytywne wspomnienia z tym serwisem.

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #66 dnia: 22 Stycznia 2015, 15:22:36 »
Po prostu trafiłeś na głupka-prostaka - i tyle. Tylko i aż tyle.
Ja mam takiego idiotę kierownika, co ciekawe - jego pracownicy są ok (o tyle o ile), ale jak się do czegoś dorwie kierownik, to zaraz lecą głupie teksty tego typu co u Ciebie.

Offline Lew2

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 26 Stycznia 2015, 22:25:21 »
Czyli i tak kiedyś wypalą się odbłyśniki.
Odbłyśniki wypalają się jak lampa jest przegrzana. W starych skodach w instrukcji było napisane, żeby nie palić lamp w czasie postoju mimo, że lampy były ze szkła a nie tworzywa jak obecnie. Zasadniczo odbłyśniki wypalają się jak stoisz w 30 °C upale, w korku. Wtedy jest zbyt wysoka temperatura i robi się osmolenie na odbłyśniku.
W nocy zwykle nie stoisz w korku, a nawet w lecie w nocy jest chłodniej. Poza tym jak już stoisz w korku to wyłącz lampy - kodeks pozwala jak nie jesteś pierwszy lub ostatni, albo przynajmniej przełącz na pozycyjne. Ja też miałem wymienione lampy na gwarancji. Tylko trzeba mieć na uwadze, że moje "wypalone" w Verso były w lepszym stanie od większości stojących na osiedlu, więc porównując obecne "standardy" były one w stanie bardzo dobrym. Przyjrzyj się samochodom na parkingu pod marketem - zobaczysz co ludzie mają z lamp. Te lampy nie były przewidziane na kraje bloku wschodniego, tylko Toyota Motor Poland uszczęśliwia wszystkich włączając na stałe światła mijania, ale - trzeba przyznać - bierze na klatę konsekwencje.
Jeszcze odnośnie żarówek. Od kiedy zamontowałem dzienne - po 2 latach zmieniłem jedną żarówkę mijania i jedną pozycyjną tylną. Ta żarówka mijania jeździła jeszcze wcześniej zanim założyłem dzienne.
Lew2, Verso 1.8, Multidrive S, SOL+

Offline mgenek

• Moderator
  • Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #68 dnia: 26 Stycznia 2015, 22:28:36 »
Jeszcze odnośnie żarówek. Od kiedy zamontowałem dzienne - po 2 latach zmieniłem jedną żarówkę mijania i jedną pozycyjną tylną. Ta żarówka mijania jeździła jeszcze wcześniej zanim założyłem dzienne.

:)
Ja mam od nowości (2011) fabryczne żarówki. Jeszcze żadna mi się nie skopciła a przednie przeżyły wymianę lamp.
pzdr.
Michał

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #69 dnia: 26 Stycznia 2015, 22:29:56 »
Odbłyśniki wypalają się jak lampa jest przegrzana

To prawda.
Ale i również wtedy jak odbłyśnik marnej jakości. :-)

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #70 dnia: 26 Stycznia 2015, 22:30:54 »

:)
Ja mam od nowości (2011) fabryczne żarówki. Jeszcze żadna mi się nie skopciła a przednie przeżyły wymianę lamp.

Jakby to powiedzieć - bo te fabryczne w takim samym stopniu świecą się jak i wypalają odbłyśnik: marnie świecą i marnie wypalają.  :cheesy:

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
Witam Forumowiczów. Informuję wszystkich, że mam już nowe reflektory. Wymienione po raz drugi  <taniec> Bez żadnego "ale". Dostałem rownież na nie rok gwarancji. Ale teraz nie powinny odbłyśniki wypalić się tak szybko. I to nie dlatego, że mam inne lampy (nawet zapomniałem sprawdzić numery), ale założyłem sobie przy okazji przeglądu światła do jazdy dziennej - Osram DRL Fog. Ale o tym napiszę w innym wątku. ASO Radom stanęło na wysokości zadania z reflektorami. Brawo.  :good:

Offline Horus

• Toyot Zmotoryzowany
Gratulacje! :good:
...no to - dawaj foty nowego nabytku!  :-) :cool: <kawusia>

Offline Pablowski

• Toyot Pełzający
  • **
Sancho. Zrobię zdjęcia - koniecznie.  :good: Jak tylko wyjadę z garażu, bo w ciemności nieźle dają po oczach. Sprawdzę też numery nowych reflektorów, czy coś się zmieniło...

Offline lucky_luc

• Początkujący
« Odpowiedź #74 dnia: 24 Sierpnia 2015, 13:33:23 »
Witajcie, aby nie dokładac nowego wątku proszę napiszcie czy też macie smugi na wewnętrznych kloszach lamp przednich.
Plastik ( pewnie poliwenglan) wygląda tak jaby osoadził się na nim połyskliwy " film". Przypuszczam, że to efekt wysokeij temperatury, oparpów i wilgoci.
Czy ktoś ma patent jak to można wyczyścić?
Ł.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl