Autor Wątek: bagażnik rowerowy do YII  (Przeczytany 5454 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sesjusz

• Toyot Pełzający
  • **
bagażnik rowerowy do YII
« dnia: 07 Maja 2013, 14:58:51 »
Witam,

Jakie bagażniki rowerowe polecicie do Yaris II ? Priorytetem jest jak najmniejsze zużycie paliwa ( tu ciekawie piszą http://www.auto-swiat.pl/1-bagazniki-rowerowe-zanim-ruszysz-na-majowke ). W grę nie wchodzi włożenie rowerów do auta. Potrzebuje miejsca na 2, góra 3 rowery.

Taki wydawałby się najlepszy:

A taki najgorszy:

Co polecicie, jakie są Wasze doświadczenia z bagażnikami ? Ciekawe jak bym zdjął jedno koło, wyśrodkował rower z jednym kołem tak by się wpasował w obrys auta i dowiesił gdzieś zdjęte koło. Spalanie by było najmniejsze, tylko czy bagażniki pozwolą tak wyśrodkować rower ? Nigdy nie miałem do czynienia z bagażnikami rowerowymi.
« Ostatnia zmiana: 07 Maja 2013, 15:04:02 wysłana przez Sesjusz »

Offline docent114

• Toyot Leżący
  • *
Odp: bagażnik rowerowy do YII
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Maja 2013, 16:23:57 »

Ten pierwszy zasłania chyba swiatła,ja mam ten drugi

Offline TeRmiT

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Maja 2013, 17:09:32 »
Zawsze w tego typu bagażnikach martwił mnie sposób mocowania, czy aby na dłuższą metę nie będzie to powodowało, że klapa trochę obwiśnie, albo złapie luzy?

Offline Sesjusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Maja 2013, 18:21:03 »
Docent, Twój bagażnik jest ładny ale dla mnie nie nada się na długie trasy, wystający rower działa jak spadochron, niższy bym potrzebował. Tablice przeniosę lub cos innego wymyślę, o to później będę się martwić ;-)
« Ostatnia zmiana: 07 Maja 2013, 18:25:04 wysłana przez Sesjusz »

Offline Rafels

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Maja 2013, 18:36:27 »
IMHO właśnie mocowanie z tyłu powoduje większe opory niż na dachu. Strugi powietrza odrywane od karoserii wpadają na rower i zostaje zakłócony ich obieg. Solidność mocowania też wydaje się być średnia... Sorki za dygresję, lotnicze zboczenie zawodowe ;)
"I love the smell of flames early in the morning..."

Offline docent114

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Maja 2013, 19:35:01 »
Docent, Twój bagażnik jest ładny ale dla mnie nie nada się na długie trasy, wystający rower działa jak spadochron, niższy bym potrzebował. Tablice przeniosę lub cos innego wymyślę, o to później będę się martwić ;-)

Najdłuższa trasa z tym bagażnikiem to Islandia-polska nie było problemu.Spalanie
nie patrzałem.
Drugie auto ta sama trasa bagaznik tan sam ale montaż na tasiemki trzeba było
czasem sprawdzać mocowania.
.

Offline Sesjusz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Maja 2013, 07:54:44 »
IMHO właśnie mocowanie z tyłu powoduje większe opory niż na dachu.

Tak jest. Największe opory robi rower wystający ponad auto i na boki (spadochron), mniejsze opory to rower na bagażniku na górze auta. IMO najmniejsze opory to rower na bagażniku z tyłu ale bardziej wiszący - rowery nie wystają ponad auto a wiszą nisko - do tego jak by zdjąć po jednym kole z roweru i wpasować rowery na szerokość auta - opory były by najmniejsze. Planuję trasę 4,5 tyś km (2 tyg) z rowerami, chcę jak najmniej wydać na paliwko.

Jak by spojrzeć z drugiej strony to bagażnik Docenta ma niewątpliwe zalety - nie zasłania świateł i rejestracji - jest przepisowo.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl