Autor Wątek: Wysokie obroty....na dzień dobry  (Przeczytany 12428 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

koddi

• Gość
Wysokie obroty....na dzień dobry
« dnia: 08 Maja 2013, 18:00:21 »
Witam serdecznie....

Od jakiegoś czasu jestem właścicielem Toyoty Yaris Verso 1.3 vvti 2002r. i zastanawia mnie dlaczego przy pierwszym uruchomieniu zawsze Yariska wkręca się na około 2200 obr/min ??? bez znaczenia czy jest mróz czy słońce i + temperatury....

Niepokoi mnie ten fakt bo taki szybki zryw na zimnym silniku od razu na 2200 RPM to prawie jak cios poniżej pasa dla silnika.

Offline davidoff

• Toyot Chodzacy
Odp: Wysokie obroty....na dzień dobry
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Maja 2013, 19:53:59 »
taka natura tych silników :-) widocznie nie jest to ciosem poniżej pasa, a celowym zabiegiem konstruktorów. Zapewne ma to związek ze zwiększoną dawką mieszanki przy starcie, bo auto przez pierwsze kilometry trzyma wyższe jałowe aby dogrzać silnik.

koddi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Maja 2013, 11:43:07 »
Zgodzę się z Tobą że podwyższone obroty są spowodowane większą dawką paliwa (silnik pracuje na ssaniu) co miało by sens ułatwienie startu i szybszego nagrzania silnika....jednakże przy temperaturze -24 C jest to cios dla Silnika  i jego zespołów chociażby pompa oleju która musi przetłoczyć gęsty olej. To pierwsza sprawa a druga którą staram się "zrozumieć" to jaki ma to sens w temperaturach "+" skoro silnik nie potrzebuje zwiększonej ilości mieszanki powietrzno paliwowej "ładunku energii" ?.

Zanim przyjmę za fakt że "ten typ tak ma" chciałbym wyeliminować ewentualne czynniki mechaniczne/regulacyjne.

Offline davidoff

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Maja 2013, 13:25:12 »
Nie masz co regulować, w tych silnikach tak wygląda rozruch i tyle. Nie wiem czy znajdzie się ktoś kto odpowie Ci dokładnie dlaczego tak jest nawet w lecie. Przyjmij po prostu, że jednostki NZ tak mają fabrycznie i jeżdżą setki tysięcy km bez remontów. Nie słyszałem też o żadnych specyficznych awariach typu pompa oleju czy panewki, więc chyba jest to przemyślana sprawa :-)
Rozruch w ogóle jest w tych silnikach ciekawy, mój np. zawsze odpala za 4 obrotem wału, niezależnie czy jest -25 czy +35 stopni Celsiusza :-) W poprzednim aucie (206) to zależało głównie od stopnia rozgrzania silnika, na gorącym odpalał dosłownie od strzała, w zimie rano musiał się troszeczkę rozruszać. A Yaris zawsze musi sobie 3 razy zakręcić, dopiero potem zagada :|

Offline adii

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Maja 2013, 13:38:38 »
 davidoff coś w tym jest zawsze silnik musi trochę zakręcić wałem
mnie już jedni mówili czy nie mam coś rozregulowane obroty bo na zimnym 2000obr z przelotowym wydechem troche już mruczy
podstawa to dobry olej typu 5w30 aby silnik miał lekki rozruch

Offline Piotr Sas

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Maja 2013, 13:44:59 »
taka natura tych silników :-) widocznie nie jest to ciosem poniżej pasa, a celowym zabiegiem konstruktorów. Zapewne ma to związek ze zwiększoną dawką mieszanki przy starcie, bo auto przez pierwsze kilometry trzyma wyższe jałowe aby dogrzać silnik.
Zrób takie doświadczenie.
Jak zapalasz auto i wchodzi ono na wysokie obroty, zrób pojedynczą przygazówkę i zobacz czy Ci obroty od razu nie pójdą w dół.
Mi tak kilka razy auto odpalalo a po przygazówce wracalo na normalne obroty.....
Obi

koddi

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Maja 2013, 14:45:16 »
Rozruch w ogóle jest w tych silnikach ciekawy, mój np. zawsze odpala za 4 obrotem wału, niezależnie czy jest -25 czy +35 stopni Celsiusza :-)

Podobnie jest u mnie.
Sprawa "wysokich" obrotów jest dla mnie tym ciekawsza że w żadnym aucie (Laguna II 1.8, Peugeot 107) nie spotkałem się z takim startem jak w Yaris....

Konstruktorzy tej jednostki napędowej jak piszecie na pewno mieli swoje powody dla których właśnie w taki a nie inny sposób wygląda "start" tej jednostki. Kurcze ale mnie ciekawość zżera "dlaczego" tak jest. :)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Maja 2013, 22:15:49 »
Rozruch tych silnikow zeczywiscie jest specyficzny. 4 obroty i dopiero startuje, potem dosc wysokie obroty a po przejsciu na closeloop zawsze faluja w mniejszym badz wiekszym stopniu ( niektorzy nawet tego nie zauwazaja).

ps. wiem dlaczego obroty sa po starcie - ja mam ok 300m prostej drogii z domu do glownej - nie musze naciskac gazu by tam dojechac ;)

Offline sadam

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Maja 2013, 22:34:30 »
potwierdzam wszystko to co koledzy napisali :)
honda mi zapalała po pół obrotu, tu musi swoje zakrecić i obroty jałowe chodzą troche po swojemu :)

Offline rafi075

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Maja 2013, 22:53:48 »
ja też to potwierdzam u mnie to samo obroty są wyższe i tak z 400 metrów bez gazu . taka charakterystyka  :good:

Offline paba

• Moderator
  • Toyot Spamer
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Maja 2013, 23:04:47 »
swoje musi zakręcić, nawet na 0W20
TIIDA '09

Offline eref

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1.4 d4d
« Odpowiedź #11 dnia: 16 Września 2019, 12:53:47 »
Dobrze że trafiłem na ten wątek, bo mam od jakiegoś czasu ten samochód z tym silnikiem i też mnie to zastanawiało, co z nim nie tak. Zawsze pierwsze uruchomienie zimnego silnika i obroty przez chwilę 2-2,2 tys obr, szybko spadają do ok 1,2 tys obr na zimnym. Tyle, że dla tego silnika zimny to oznacza nawet i po 30 min postoju. Mam za to jeszcze inny objaw, jak jest na zewnątrz ciepło, tj. powyżej 20 st C to zapala mi się niebieska lampka, jak jest tak jak teraz, czyli poniżej 20 st C to nie zapala się ta kontrolka. Ale praca silnika jest taka sama, równa, od ok 2200 obr na chwilę po starcie do ok 600 - 800 obr na ciepłym  (600 czy to jest 800 obr to nie jestem pewny przez ten wskaźnik, wzrok już nie ten i ciężko te kreski liczyć :) ale obroty są stabilne)
Tak, wiem, dziękuję za odkopanie tematu ;)

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Września 2019, 22:53:05 »
Sprawdź jaka temperaturw widzi ecu

Offline eref

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: E12 1.4 d4d
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Września 2019, 09:13:27 »
Co polecasz na bluetooth żeby działała taka funkcja ja temperatura silnika na żywo, najlepiej, żeby działało z telefonem na androidzie. A najlepiej, żeby pasowało do yarisa verso 1.3 z 2003 roku i przy okazji do corolli 1.4 d4d z końca 2004 roku.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Września 2019, 10:10:34 »
jak chcesz miec pewnosc to tylko techstream - wszystko inne może okłamywać.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl